Π.Ε. Κοζάνης: Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε δενδρύλλια ελιάς καταγωγής Ισπανίας στην Κύπρο

Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την φυτοϋγειονομική υπηρεσία της Κύπρου, σε δέντρα ελιάς καταγωγής Ισπανίας εντοπίστηκε το βακτήριο Xylella fastidiosa.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013 και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες της περιοχής Απούλιας.

Έκτοτε έχει εντοπισθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας καθώς και άλλα κράτη μέλη όπως τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το βακτήριο, εκτός από ελιές, προσβάλλει και καταστρέφει πολλά είδη φυτών όπως αμυγδαλιές, κερασιές, δασικά και ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στη γεωργία και στο περιβάλλον.

Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς μολυσμένων φυτών αλλά και με έντομα φορείς όπως τα τζιτζικάκια.

Ο κίνδυνος εισαγωγής του εν λόγω βακτηρίου στη χώρα μας, από φυτά που προέρχονται από περιοχές της Ένωσης στις οποίες έχει ήδη εντοπισθεί ο επιβλαβής αυτός οργανισμός, παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση  όλους τους εμπλεκόμενους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρειών διεθνών μεταφορών, παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων του δημοσίου και ιδιωτών, τελωνιακών, Δήμων και Εργολάβων δημοσίων κηποτεχνικών έργων) για το φυτοϋγειονομικό καθεστώς του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa, τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ)2020/1201 καθώς και για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση της ασθένειας στην Κύπρο.

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Π.Ε. Κοζάνης

α/α

Γαρούφος Παναγιώτης

You May Also Like

Φλώρινα: Συνελήφθη 56χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς

Συνελήφθη 27χρονος ημεδαπός στην Κοζάνη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν -52,67- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, -5- γραμμάρια κατεργασμένη κάνναβη, -1- ζυγαριά ακριβείας και -1- τρίφτης κάνναβης

Συνελήφθη 61χρονος στην Φλώρινα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών Φλώρινας

Συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός σε περιοχή της Φλώρινας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας

Εξιχνιάσθηκαν δύο κλοπές από Ιερούς Ναούς σε περιοχή της Φλώρινας για τις οποίες συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός

Σε βάρος του50χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κλοπής και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας