Π. Σεμασιώτης: «Στα δύσκολα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί»

Η Παγκόσμια  Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τότε, την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου.

Με αφορμή τον εορτασμό της εν λόγω ημέρας, η εφημερίδα  “Ορίζοντες”  φιλοξενεί έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ξεχωρίσει για την έντονη δράση του στα κοινά της Π.Ε. Καστοριάς, τον εθελοντισμό του, την ψυχική του δύναμη και το ήθος του. Είναι Οργανωτικός Γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Οργανωτικός Γραμματέας στην Περιφερειακή  Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας  Π.Ε. Καστοριάς.

Ο λόγος για τον  Παναγιώτη Σεμασιώτη

Του Θωμά Κωτούλα

Ο κ. Παναγιώτης Σεμασιώτης εδώ και μερικά χρόνια έχει μάθει να ζει με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και όποια συμπτώματα αυτή φέρει. Προσάρμοσε την καθημερινότητά  του με τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν και  σίγουρα  πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ δυνατό που δεν το βάζει κάτω «Η αναπηρία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Όσο πιο πολύ ενημερωμένοι είμαστε επί του θέματος, τόσο περισσότερο μπορούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες  των ανθρώπων με αναπηρία. Θέλει προσπάθεια και καθαρό μυαλό από όλους μας, ασθενείς και μη».

Ωστόσο, μια μικρή μερίδα πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς φαίνεται πως δεν σέβεται τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και μάλιστα λειτουργεί καταχρηστικά.  Στα κεντρικά σημεία των πόλεων της Π.Ε. Καστοριάς, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις δομές υγείας  και   στα πολυκαταστήματα υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ οι οποίες αφορούν καθαρά και μόνο τα Α.με.Α.

Βέβαια μπροστά στην ευκολία τους, ορισμένοι κάνουν πως δεν βλέπουν την τεραστία μπλε πινακίδα και την ειδική διαγράμμιση η οποία τονίζει πως η θέση προορίζεται μόνο για άτομα με ειδικές ανάγκες.  Η τακτική αυτή ρίχνει περισσότερο την ψυχολογία των ατόμων με αναπηρία, γιατί εκλαμβάνουν το μήνυμα πως δεν υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπό τους.

«Αυτό το οποίο με πειράζει πραγματικά, είναι πως όταν ρωτάω  κάποιον για ποιο λόγο πάρκαρες σε μια θέση, στην οποία δεν σου επιτρέπεται να παρκάρεις η απάντηση είναι “δεν το είδα” ή “το άφησα για λίγο”.  Κάποιοι άλλοι λένε ότι έχουν τα δικά τους προβλήματα και δεν μπορούν να ασχολούνται και με αυτό! Από τη στιγμή που έχει τα προβλήματά του, γιατί δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα στα ΑμεΑ; Πραγματικά είναι απογοητευτικός αυτός ο τρόπος σκέψης…», ήταν τα λόγια του κ. Σεμασιώτη.

Η Καστοριά είναι μια πανέμορφη πόλη, όμως είναι πολύ δύσκολη μορφολογικά για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Ο κ. Σεμασιώτης κρίνοντας την όλη κατάσταση είπε πως   «Πληρώνουμε το τίμημα της ομορφιάς με τη δυσκολία στις μετακινήσεις μας. Βέβαια δεν  μας πτοεί αυτό. Αποδεικνύουμε καθημερινά πως στα δύσκολα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Περιμένουμε τις ανακατατάξεις που θα πραγματοποιηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις επόμενες ημέρες και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση επί του θέματος».

Για τον μικρό Νικόλα

Η δημιουργική απασχόληση των μελών του Συλλόγου ΣκΠ και γενικότερα των ανθρώπων με χρόνιες ασθένειες και σωματική αναπηρία, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την ψυχολογία τους. Μέσω αυτής έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν, να δημιουργήσουν και να ενδυναμώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

«Κάθε χρόνο εκθέτουμε τις δημιουργίες μας στα δύο μεγάλα bazaar που διοργανώνουμε και συγκεκριμένα ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν από το Πάσχα. Φέτος αποφασίσαμε ομόφωνα το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου μας ότι όλα τα έσοδα τα οποία θα προέκυπταν από το πασχαλινό bazaar θα τα προσφέραμε σε ένα δικό μας παιδί που τα χρειάζονταν, τον μικρό Νικόλα. Η κίνηση αυτή πιστεύω πως έδωσε μεγαλύτερη αξία στην προσπάθειά μας. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι  και η στήριξη από τους συμπολίτες μας, σε κάθε μας δράση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεμασιώτης.

 

Comments are closed.

You May Also Like

Νέο βιβλίο για τη χλωρίδα της Πρέσπας: «Flora and Vegetation of the Prespa National Park, Greece»

  Νέο βιβλίο για τη χλωρίδα της Πρέσπας: «Flora and Vegetation of…

Εξιχνιάστηκε άμεσα περίπτωση ληστείας που διαπράχθηκε χθες σε σούπερ μάρκετ των Τρικάλων. Αναζητούνται οι συνεργοί του

  Εξιχνιάστηκε άμεσα περίπτωση ληστείας που διαπράχθηκε χθες σε σούπερ μάρκετ των…

Αγωνιστική Δραστηριότητα των Τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς 2-3/12/2017

Αγωνιστική Δραστηριότητα των Τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς 2-3/12/2017

H Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς για το πλαίσιο αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης

H Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς για το πλαίσιο αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού Αντώνη Δασκαλόπουλου για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

 Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού Αντώνη Δασκαλόπουλου για την…

Σχέδιο προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την πόλη της Καστοριάς

Οι ρυθμίσεις ισχύουν από τις 15:00 μμ. της Παρασκευής 25-08-2017 έως τις…

Οι ξεναγήσεις του Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

  Οι ξεναγήσεις του Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Ολυμπία Τελιγιορίδου:Μητέρα, παγκόσμιο σύμβολο της αγάπης και της προσφοράς, χρόνια πολλά!

Ολυμπία Τελιγιορίδου:Μητέρα, παγκόσμιο σύμβολο της αγάπης και της προσφοράς, χρόνια πολλά!