Ραγδαία η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. «Έχει σχέδιο η Κυβέρνηση;» ερωτούν τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Την αγωνία των νοικοκυριών, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, που φαίνεται πως θα αγγίξει το 1,11-1,25 ευρώ/λίτρο φέτος, εκφράζουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Ι. Κουτσούκος.

Στην ερώτηση, την οποία απευθύνουν στους Υπουργούς Οικονομικών κ.Τσακαλώτο και Οικονομίας  κ.Δραγασάκη, οι Βουλευτές επισημαίνουν πως επί ημερών Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 280 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε το επίδομα θέρμανσης στο μισό. Οι τρεις Βουλευτές ζητούν από την Κυβέρνηση μία ξεκάθαρη απάντηση αν προτίθεται να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και να μειώσει τον ΕΦΚ, όπως υποσχόταν ως αντιπολίτευση, ή αν θα αφήσει τους πολίτες απροστάτευτους μπροστά στις μεγάλες αυτές αυξήσεις, που σίγουρα θα μετακυλισθούν και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Να προστατευθούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από τις αυξημένες τιμές πετρελαίου θέρμανσης.»

Κύριοι Υπουργοί,
Τα πρώτα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη πλήξει τη χώρα μας, και εκτιμάται ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι ανάγκες θέρμανσης θα είναι τον προσεχή χειμώνα αυξημένες, τόσο στις οικίες των πολιτών, όσο και σε σχολεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες.
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες, όμως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες όσον αφορά την τιμή του.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί φέτος κατά 16%-17% ή και περισσότερο, ξεπερνώντας το 1,11 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές και αγγίζοντας το 1,25 ευρώ/λίτρο σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές από 0,94 ευρώ/λίτρο που ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο.
Είναι ξεκάθαρο, πως το βάρος αυτό θα προστεθεί στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά, που μετά βίας καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα με το σύνολο των υποχρεώσεών τους, φορολογικές – ασφαλιστικές κ.λπ., καθώς επίσης και στις τεράστιες απαιτήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Είναι βέβαιο, πως η αυξημένη τιμή πετρελαίου θα μετακυλισθεί σε καταναλωτικά αγαθά, και κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αύξησε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος ανέρχεται πλέον στα 280 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ παράλληλα, μείωσε το επίδομα θέρμανσης κατά 50%.

Για τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
-Προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΦΚ  στο πετρέλαιο θέρμανσης  καθώς και να επαναφέρει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν;
-Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης σχετικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης,  ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις και να μην έρθουν αντιμέτωπα με το υψηλό κόστος ζωής και λειτουργίας αντίστοιχα;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

You May Also Like

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου

Επίθεση με βιτριόλι: Στην αίθουσα η κατηγορούμενη – Πώς αντέδρασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Συγκλονιστικές στιγμές στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου καταθέτει η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα…

Ντράγκι: «Θέλουμε ειρήνη ή ανοιχτό κλιματιστικό;»

Ντράγκι: «Θέλουμε ειρήνη ή ανοιχτό κλιματιστικό;»

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για νέους έως 29 ετών (Β΄ κύκλος)

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής…

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην…

Το διπλωματικό παιχνίδι πίσω από την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο

Το διπλωματικό παιχνίδι πίσω από την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο

Πολυκατοικίες: Τι αλλάζει σε γενικές συνελεύσεις, κοινόχρηστα, θέρμανση

Πολυκατοικίες: Τι αλλάζει σε γενικές συνελεύσεις, κοινόχρηστα, θέρμανση

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί λευκό τυρί “τύπου φέτα” από τα Lidl

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί λευκό τυρί “τύπου φέτα” από τα Lidl