Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως τα κράτη-μέλη της δεν είναι ενωμένα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως τα κράτη-μέλη της δεν είναι ενωμένα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρώτα απ’ όλα, τόσο οι τιμές όσο και ο βαθμός εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια διαφέρουν από χώρα σε χώρα και το χάσμα που τις χωρίζει ενδέχεται να διευρυνθεί, καθώς η Ιταλία ανακοίνωσε μεταβολές στον τρόπο που υπολογίζει τα τιμολόγια της ενέργειας για τους καταναλωτές. Αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο τα τιμολόγια στην Ιταλία δεν θα βασίζονται στην τιμή αναφοράς της Ε.Ε. που είναι τα συμβόλαια της Ολλανδίας. Θα συνδέονται αντιθέτως με τα ιταλικά συμβόλαια φυσικού αερίου. Αυτό ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ιταλίας, γνωστή ως ARERA.

Η Ιταλία έχει ήδη αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες αερίου και αποσυνδέει τα τιμολόγια ενέργειας από την τιμή αναφοράς της Ε.Ε.

Οπως ανέφερε η Citigroup, η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση μάλλον προδίδει μια προσδοκία ή τουλάχιστον μια ελπίδα πως θα αποσυνδεθούν οι τιμές των δύο συμβολαίων φυσικού αερίου. Στη διάρκεια του περασμένου μήνα η Ιταλία κατόρθωσε να συγκεντρώσει ταχύτατα και να αποθηκεύσει φυσικό αέριο, ενώ έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει και πρόσθετα αποθέματα τον Αύγουστο και έτσι η χώρα να έχει άφθονο αέριο. Εν ολίγοις στην περίπτωση αυτή θα «βελτιωθεί σημαντικά στην Ιταλία η εμπιστοσύνη για την επάρκεια του καυσίμου και θα υποχωρήσουν οι τιμές του αερίου στη χώρα», τονίζουν αναλυτές της Citigroup. Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. δοκιμάζεται από τη στιγμή που η Ρωσία μείωσε την παροχή αερίου προφανώς ως μέτρο αντεκδίκησης για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια αερίου αποτελούν την τιμή αναφοράς στην Ευρώπη και των οποίων η διαπραγμάτευση γίνεται στο Αμστερνταμ. Η τιμή τους έχει υπερδιπλασιασθεί φέτος αντανακλώντας συνολικά τον ενεργειακό κίνδυνο που διατρέχει η Ευρώπη. Ορισμένα κράτη-μέλη, όμως, όπως εν προκειμένω η Ιταλία, έχουν πολύ περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές και δεν εξαρτώνται τόσο από τη Ρωσία. Ανάμεσά τους το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Αλγερία. Αλλες χώρες, αντιθέτως, και ειδικότερα χώρες από την Ανατολική Ευρώπη, εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το ρωσικό αέριο που έρχεται μέσω αγωγών και δεν έχουν δίκτυα σύνδεσης με σημαντικούς τερματικούς σταθμούς LNG.

Η Ουγγαρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ενέργειας στο πλαίσιο της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την ενέργεια», ενώ παράλληλα σχεδιάζει να διασφαλίσει περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Και βέβαια, πολύ περισσότερες χώρες σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορά τους και να εμποδίσουν οποιαδήποτε εξαγωγή φυσικού αερίου αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Οπως, όμως, τονίζει η Citigroup, για την Ιταλία έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος ενός χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα που μας κυριεύει την ψυχή

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;

Γελένα Τζόκοβιτς: Η όμορφη και πανέξυπνη Σέρβα πίσω από τον Νο1 τενίστα στον κόσμο – Μιλάει 17 γλώσσες

Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια έξυπνη γυναίκα: Ποια είναι η…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…