ΡΩΣΙΑ: Πλεόνασμα ρεκόρ το Α΄τρίμηνο του 2022 παρά τις δυτικές κυρώσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, παρά τις κυρώσεις η χώρα εξήγαγε αγαθά και υπηρεσίες αξίας 58,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων περισσότερα από την αξία των εισαγωγών της, ξεπερνώντας περισσότερο από δυόμισι φορές το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που είχε το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το ρωσικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, τους τελευταίους 12 μήνες, ανήλθε σε 157,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών από κάθε προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επιπλέον, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών φαίνεται να ενισχύεται από τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, επιτρέποντας στη Ρωσία να έχει υψηλότερη τιμή για τις δικές της εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που συνεχίζουν να αγοράζουν ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Οι κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, ενώ η ΕΕ δεν έχει περιορίσει την αγορά ρωσικής ενέργειας βραχυπρόθεσμα, καθώς ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η ΕΕ σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα εντός τεσσάρων μηνών, αλλά η αξία του ρωσικού άνθρακα ανέρχεται μόνο στο 4% περίπου της αξίας των εισαγωγών ρωσικού αερίου και πετρελαίου από την ΕΕ.

Σε συνάντηση τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν αλλά δεν συμφώνησαν σε εμπάργκο πετρελαίου.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις που βλάπτουν την ΕΕ περισσότερο από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία», είπαν επανειλημμένα αξιωματούχοι της ΕΕ όταν ρωτήθηκαν για τον δισταγμό της Ευρώπης να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις.

Η συνεχής αγορά ρωσικής ενέργειας στηρίζει επίσης το ρωσικό εθνικό νόμισμα, το ρούβλι. Μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στις 28 Φεβρουαρίου, το εθνικό νόμισμα έκανε μια πρώτη βουτιά στις αγορές συναλλάγματος.

Ωστόσο, οι έλεγχοι κεφαλαίων που επιβλήθηκαν από την κεντρική τράπεζα καθώς και η σταθερή εισροή συναλλάγματος λόγω των εξαγωγών ενέργειας βοήθησαν το ρούβλι να ανακάμψει κοντά στα επίπεδα πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Το ρούβλι ενισχύεται λόγω των εξαιρετικά υψηλών εισροών συναλλάγματος από τις πωλήσεις ενέργειας, των αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων στη μετατρεψιμότητα του ρουβλίου και της χαμηλής ρευστότητας στην αγορά», έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση η αναπληρώτης επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, Ελίνα Ριμπάκοβα.

Αν και η συναλλαγματική ισοτιμία δεν καθορίζεται από την ελεύθερη αγορά, η σταθερότητα του ρουβλίου ήταν ωστόσο «πραγματική» επειδή «οδηγήθηκε από τις υψηλές εισροές τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας» υποστήριξε.

Επιπλέον, η Ριμπάκοβα επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν με την πάροδο του χρόνου για να συνεχίσουν να βλάπτουν τη ρωσική οικονομία.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας με μεγάλη πλειοψηφία.

«Ο ενεργειακός εθισμός μας, τα χρήματά μας, επιτρέπουν τη δολοφονία Ουκρανών», είπε ο φιλελεύθερος βουλευτής Λουίς Γκαρικάνο, υποστηρίζοντας την απαγόρευση. «Δεν είναι ξεκάθαρο ότι το αέριό μας είναι μολυσμένο με αίμα και ότι οι ένοχοι είμαστε εμείς που χρηματοδοτούμε αυτό το τέρας;» αυτός πρόσθεσε.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο δεν έχει επίσημη εξουσία να αποφασίσει για μια τέτοια απαγόρευση εισαγωγών, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι αποτελεσματικές. «Οι κυρώσεις της ΕΕ ακρωτηριάζουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο», είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην euractiv, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για περαιτέρω κυρώσεις».

Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ, λένε οι υπουργοί.

Η Κομισιόν συντάσσει προτάσεις για εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας τη Δευτέρα (11 Απριλίου), αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.

ΠΗΓΗ:https://tvxs.gr/news

You May Also Like

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση…

ΗΠΑ: 15 χρόνια από την απίστευτη προσυδάτωση αεροσκάφους στον ποταμό Χάντσον

Η ανάρτηση του ήρωα πιλότου

Εντυπωσιασμένοι οι Βρετανοί με τον Μητσοτάκη – Πήρε «φωτιά» το τηλεφωνικό κέντρο του ITV

Table of Contents Hide GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με…

Στη Σουηδία θα γίνει συγκέντρωση όπου θα κάψουν το Κοράνι

Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια

Μείωση ενοικίου και για τους φοιτητές. Ποιοι είναι δικαιούχοι

Μείωση ενοικίου και για τους φοιτητές. Ποιοι είναι δικαιούχοι

Ανατροπή με τα τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή τους

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως…

Self test: Αρχίζει ξανά η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία από 1η Ιουλίου- Ποιους αφορά

Ποιοι δεν θα λαμβάνουν δωρεάν τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου

«Πέταξε» στον τελικό ο Τεντόγλου (video)

Με εντυπωσιακό τρόπο εκκίνησε τα άλματά του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ο Έλληνας πρωταθλητής.

Μίνι υπουργικό για ΠΓΔΜ: «Νερά κάνει» ο Καμμένος

Επιμένει να δημιουργει προβλήματα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πάνος…

ΕΦΚΑ: Υπεγράφη η απόφαση για τις εισφορές αμειβόμενων με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών

ΕΦΚΑ: Υπεγράφη η απόφαση για τις εισφορές αμειβόμενων με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών