Η μείωση των εισαγωγών οφείλεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους

H Ελλάδα έχει μειώσει την κατανάλωση ρωσικού αερίου, αλλά η εξάρτησή της εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», το α΄ εξάμηνο φέτος εισήχθη ρωσικό αέριο 13,3 τεραβατωρών έναντι 16,9 τεραβατωρών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μια μείωση της τάξης του 21,3%.

Η μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία (έπεσε μάλιστα σε μονοψήφιο ποσοστό τους δύο τελευταίους μήνες) οφείλεται έως ένα βαθμό σε τεχνικούς λόγους. Επρεπε η ΔΕΠΑ να απορροφήσει συγκεκριμένες ποσότητες αζερικού αερίου που έρχεται μέσω του TAP, γιατί αλλιώς κινδύνευε και να τις πληρώσει και να τις χάσει. Αντίθετα, βάσει της συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom, μπορεί να πληρώσει τις ποσότητες που προβλέπει η συμφωνία σήμερα, αλλά έχει προθεσμία μία διετία να τις παραλάβει και να τις δώσει στην κατανάλωση.

Ρωσικό αέριο: Παραμένει μεγάλη η εξάρτηση της Ελλάδας-1
Η ζωή χωρίς το ρωσικό αέριο

Κατά την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί η εξάρτηση από το υγροποιημένο αέριο, οι εισαγωγές του οποίου αυξήθηκαν κατά 47,3% και από 11,7 τεραβατώρες πέρυσι ανήλθαν σε 17,3 το φετινό πρώτο εξάμηνο. Εως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου έναντι μόλις 15 πέρυσι. Βεβαίως πολλά από αυτά είχαν ως τελικό προορισμό άλλες χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Το πρόβλημα είναι ότι στο εξάμηνο δεν έχει μειωθεί καθόλου η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Οι ηλεκτροπαραγωγοί απορρόφησαν 20,39 τεραβατώρες αερίου στο εξάμηνο του 2022, όσο ακριβώς (20,42) και στη διάρκεια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στην ουσία, εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη συνολικά (και από άλλους αγωγούς, όχι μόνο από τον Nord Stream), στην Ελλάδα το πλήγμα θα είναι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.Ρωσικό αέριο: Παραμένει μεγάλη η εξάρτηση της Ελλάδας-1

Λιγνίτες και νερά αποτελούν τη μόνη σίγουρη εφεδρεία του συστήματος, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται με φειδώ. Η διαθεσιμότητα του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί εάν σταματήσουν πλήρως οι ροές.

«Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, που κατά 40%-50% προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο-ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας», είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Επίσης υποστήριξε πως περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

Τέλος, παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ (σ.σ. από πέντε μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη σχετική δυνατότητα) ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την «επιστροφή στον λιγνίτη». «Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1 έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο, τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

«Μειώστε τις εισαγωγές»

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε χθες τους ενεργειακούς ομίλους της χώρας «να μειώσουν στο μέγιστο» τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία έγινε, απρόσμενα, ο δεύτερος πάροχος στην Ισπανία, ξεπερνώντας την Αλγερία. «Θα ήταν καλό» οι εταιρείες που εμπορεύονται φυσικό αέριο «να επιδιώξουν να μειώσουν στο μέγιστο» τις εισαγωγές από τη Ρωσία, δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν έχει επιβληθεί εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως «η σύσταση είναι να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις», επέμεινε η υπουργός. Τον Ιούνιο η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ισπανία, πίσω από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, το 29,6% του αερίου που εισήχθη στη χώρα προερχόταν από τις ΗΠΑ, το 24,4% από τη Ρωσία και μόνο το 21,6% από την Αλγερία, τη χώρα που ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος πάροχος. Σύμφωνα με τη Ριμπέρα, οι αυξημένες αγορές ρωσικού φυσικού αερίου τον Ιούνιο προφανώς σχετίζονται με εμπορικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ωστόσο σημαντικό οι ισπανικές εταιρείες «να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους», τόνισε.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Καθολική η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στους Δήμους όλης της χώρας

Καθολική η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στους Δήμους όλης της χώρας

Προσοχή στη νέα απάτη: Έτσι «αδειάζουν» τραπεζικούς λογαριασμούς

Απατεώνες υποκλέπτουν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών με email και SMS – Οδηγίες προστασίας

Η Microsoft αποκαθήλωσε την Apple – Η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο

Σημειώνεται ότι επί τουλάχιστον έναν χρόνο, η Apple βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου ως η πολυτιμότερη εταιρεία.

«Η τιμωρία των φυλακών»: 5 Δολοφόνοι στην Ελλάδα που “αυτοκτόνησαν” μέσα στο κελί τους

Table of Contents Hide «Η τιμωρία των φυλακών»: 5 Δολοφόνοι στην Ελλάδα…

«Έλλη να ένα σάπιο μήλο» -Μια ιστορία από τότε

Όταν φοιτούσε η μικρή Έλλη – αρχές της δεκαετίας του ’70 –…

Άδωνις: Του έστειλαν κλειδιά, χρέη και ληγμένα τρόφιμα λόγω των δηλώσεών του για τα κλειστά εστιατόρια

Table of Contents Hide Άδωνις: Του έστειλαν κλειδιά, χρέη και ληγμένα τρόφιμα…

Κορονοϊός: Όλα συνηγορούν ότι άρχισε το τέλος της πανδημίας – Στη Βρετανία μειώνονται σημαντικά τα κρούσματα, στην Ισπανία θυμήθηκαν και πάλι την απλή γρίπη

Κάποιοι αισιόδοξοι γιατρόι βλέπουν τον τερματισμό, μακριά μεν αλλά τον βλέπουν. Οι…

Πυραύλους από τον Κιμ θέλει ο Πούτιν

Την πληροφορία δημοσιεύουν οι New York Times, που σημειώνουν ότι προσφάτως είχε…

Εμ. Μακρόν: 15 ημέρες διορία στους μουσουλμάνους να δηλώσουν ότι το Ισλάμ είναι θρησκεία και όχι πολιτικό κίνημα

Εμ. Μακρόν: 15 ημέρες διορία στους μουσουλμάνους να δηλώσουν ότι το Ισλάμ…