Σάλος στην Τουρκία: CEO ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων έφυγε στο εξωτερικό με 2 δισ. δολάρια

Ο ιδρυτής της τουρκικής εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, λέγεται ότι διέφυγε από την Τουρκία με 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας πίσω τους περίπου 391.000 εξαπατημένους επενδυτές.

Ο ειδησεογραφικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Habertürk ανέφερε ότι ο Οζέρ εγκατέλειψε τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης στις 20 Απριλίου στις 6 μ.μ. και ταυτόχρονα απενεργοποίησε διαδοχικά τους λογαριασμούς του στο Instagram και στο Twitter.

 

 

 

Η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της Thodex και ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την εταιρεία σχετικά με τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης και απάτης, καθώς πιστεύεται ότι ο Οζέρ λήστεψε περίπου 391.000 χρήστες της πλατφόρμας.

Η Thodex προκάλεσε κύμα οργής όταν σταμάτησε απότομα τις συναλλαγές στις 21 Απριλίου επικαλούμενη μια μη καθορισμένη συναλλαγή συνεργασίας, προκαλώντας παράπονα από χρήστες που δεν είχαν πρόσβαση στα ψηφιακά τους στοιχεία.

Το ανταλλακτήριο, το οποίο λειτουργεί από το 2017, ανέφερε σε μια αόριστη δήλωση στον ιστότοπό του ότι αποφάσισε να επιτρέψει σε εξωτερικές επενδύσεις να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες. Οι υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές για περίπου πέντε εργάσιμες ημέρες κατά την ολοκλήρωση της μεταφοράς μετοχών, αλλά οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους, ανέφερε.

“Οι παγκοσμίου φήμης τράπεζες και εταιρείες χρηματοδότησης των οποίων το όνομα θα αποκαλύψουμε όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, μας προσφέρουν επενδύσεις και συνεργασία για λίγο διάστημα”, δήλωσε η Thodex σε “σημαντική δήλωση”.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι τα “αρνητικά σχόλια” για αυτούς ήταν λανθασμένα και ότι δεν υπήρχε τίποτα ώστε να ανησυχούν οι χρήστες.

Η αναστολή της ιστοσελίδας είχε ως αποτέλεσμα άμεση κατακραυγή από τους χρήστες του ανταλλακτηρίου, όπου ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών τριπλασιάστηκε σε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 16 Απριλίου από μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το coingecko.com.

Ένας δικηγόρος των θυμάτων της παύσης λειτουργίας της Thodex, ο Ογούζ Εβρέν Κιλίτς, δήλωσε ότι ο δικηγόρος του Οζέρ του είπε ότι οι χρήστες πάλευαν με μεταφορά χρημάτων στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες ημέρες.

“Τέλος, ο ιστότοπος έγινε εντελώς απρόσιτος. Ο πανικός ξεκίνησε μεταξύ των θυμάτων. Υποβάλλουν ποινικές καταγγελίες”, δήλωσε ο Κιλίτς, προσθέτοντας ότι υπέβαλαν ποινική καταγγελία για τη μητρική εταιρεία της Thodex στην Κωνσταντινούπολη, Koineks Corp.

“Ανακαλύψαμε ότι το χρηματιστήριο είχε μηνιαίο όγκο συναλλαγών περίπου 100 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, το οποίο είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμούμε ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περίπτωση απάτης στην ιστορία της χώρας”, είπε ο Κιλίτς.

Αργότερα στις 22 Απριλίου, εμφανίστηκε μια εικόνα του Οζέρ από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σχεδόν επιβεβαιώνοντας τις φήμες.

Σάλος στην Τουρκία: CEO ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων έφυγε στο εξωτερικό με 2 δισ. δολάρια

 

Πέτρος Κράνιας

You May Also Like

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Αυτοκτόνησε ο πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού «Studio 54» Μαρκ Φλέϊσμαν

O Μαρκ Φλέϊσμαν ανέλαβε την διεύθυνση του «Studio 54» από το 1980 εώς και…

Απίστευτες σκηνές βίας στη Λάρνακα: Ξυλοκόπησε αλλοδαπή που ήταν πεσμένη στο έδαφος κρατώντας το παιδί της

Αναζητείται ο δράστης