Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου αιματοχυσία με 170 νεκρούς σε θέατρο της Μόσχας

26 Οκτωβρίου 2002 και οι Ρώσοι αποφασίζουν να εισβάλουν σε θέατρο της Μόσχας όπου κρατούνται 850 θεατές από Τσετσένους τρομοκράτες. Απολογισμός της επιχείρησης 170 νεκροί!

Ήταν 26 Οκτωβρίου, όταν δόθηκε η εντολή επέμβασης στους ρώσους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων να επέμβουν. Τρεις ημέρες πριν, στο θέατρο της Μόσχας «Ντούμπροβκα», στο διάλλειμα της παράστασης «Nordost», 42 μασκοφόροι Τσετσένοι, αυτονομιστές, άνδρες και γυναίκες, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και εκρηκτικά εισέβαλαν στην αίθουσα.

Ανάμεσα στους τρομοκράτες ήταν και οι Μαύρες Χήρες, οι φανατικές γυναίκες, που είχαν χάσει τους συντρόφους στις εχθροπραξίες με τους Ρώσους. Οι Τρομοκράτες κράτησαν ομήρους τους τρομαγμένους θεατές και απαίτησαν να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Τσετσενία. Ο επικεφαλής των ενόπλων απειλούσε να ανατινάξει το κτίριο εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Μετά τρεις ημέρες αγωνίας, οι άνδρες της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας «Άλφα» πήραν εντολή να εισβάλουν στο θέατρο. Το επιχειρησιακό σχέδιο προέβλεπε την διοχέτευση ισχυρού αναισθητικού αερίου από τους αεραγωγούς του θεάτρου, που θα προκαλούσε ύπνο και παραλυσία, ώστε να είναι πιο εύκολο το έργο των στρατιωτών. Το αέριο διοχετεύτηκε στο θέατρο, οι ομάδα των κομάντος μπήκε, αλλά το τέλος δεν ήταν ακριβώς όπως το περίμεναν οι επικεφαλής της επιχείρησης. Πολλοί από τους Τσετσένους πέθαναν από την εισπνοή του αερίου, όμως πέθαναν και πολλοί από τους ομήρους!

Λίγες ώρες μετά άρχισαν οι δηλώσεις: «Η επιχείρηση ήταν επιτυχής», δήλωσαν οι μυστικές υπηρεσίες. «Πετύχαμε να προλάβουμε μαζική καταστροφή και θάνατο», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Βασίλεφ. «Ήταν μια αποτυχία, μια αιματοχυσία», κατέγραψαν οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου.

Αιματοχυσία και 170 νεκροί

H εισβολή των ειδικών δυνάμεων συνοδεύθηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών που κράτησαν αρκετή ώρα. Οι τρομοκράτες πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους είχαν παγιδεύσει το θέατρο, μόλις αντιλήφθηκαν την εισβολή των ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Τα αποτελέσματα όμως ήταν να σκοτωθούν όμηροι. Οι κομάντος πυροβολούσαν αδιακρίτως.

Οι Μαύρες Χήρες εξοντώθηκαν όλες. Από την αίθουσα του θεάτρου 170 άνθρωποι – 130 όμηροι και 40 τρομοκράτες – δεν βγήκαν ζωντανοί!

Χρόνια μετά, η ρωσική κυβέρνηση κατέβαλε το ποσό των 3.150 ευρώ για κάθε νεκρό από τους ομήρους. Όσοι επέζησαν εισέπραξαν τα μισά. Από 76 μηνύσεις για ψυχική οδύνη, τις 65 τις απέρριψε δικαστήριο της Μόσχας. Έντεκα περιπτώσεις κέρδισαν αποζημιώσεις ανάμεσα σε 80 και 2150 ευρώ..

πηγη:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Πέθανε όταν χτυπήθηκε από τραμ την ώρα που πήγαινε να προσευχηθεί. Τον πέρασαν για ζητιάνο, αλλά ήταν ο αρχιτέκτονας Γκαουντί, που άλλαξε την εικόνα της Βαρκελώνης

Table of Contents Hide Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί υπήρξε χωρίς αμφιβολία…

23 Νοεμβρίου: Σαν σήμερα καταργήθηκε το πολυτονικό σύστημα και καθιερώθηκε το μονοτονικό

23 Νοεμβρίου: Σαν σήμερα καταργήθηκε το πολυτονικό σύστημα και καθιερώθηκε το μονοτονικό

Το καράβι του θανάτου: Το μυστήριο με το κατάστρωμα που γέμισε πτώματα και παραμένει ανεξιχνίαστο έως σήμερα

Table of Contents Hide Το καράβι του θανάτου: Το μυστήριο με το…

Εuro 2004: 18 χρόνια μετά από το έπος της Πορτογαλίας… το ένδοξο παρελθόν συναντά το ταλαντούχο παρόν

Σαν σήμερα 4 Ιουλίου συμπληρώνονται 18 χρόνια από το έπος της Πορτογαλίας…

Η σχολική εκδρομή του ’72 που εξελίχθηκε σε τραγωδία – Πνίγηκαν 21 μαθήτριες και η Κρήτη βυθίστηκε στο πένθος

Table of Contents Hide Η σχολική εκδρομή του ’72 που εξελίχθηκε σε…

Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου, η Πορεία προς τη Ρώμη οδηγεί τον Μουσολίνι στην εξουσία

Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου, η Πορεία προς τη Ρώμη οδηγεί τον Μουσολίνι…