Σαν σήμερα, 6 Αυγούστου: Χιροσίμα, πώς μια ολόκληρη πόλη εξαφανίστηκε από τον χάρτη σε λίγα λεπτά

6 Αυγούστου 1945. Μια ολόκληρη πόλη εξαφανίζεται από τον χάρτη. Η πρώτη ατομική βόμβα πέφτει στη Χιροσίμα!

6 Αυγούστου 1945, η ημερομηνία που προσπαθεί να ξεχάσει η Ιαπωνία και θυμάται μόνο κάθε χρόνο ο υπόλοιπος κόσμος… Είναι 4:30 το πρωί της Δευτέρας. Ένα ιπτάμενο υπερφρούριο Boeing Β-29 που φέρεις στην πλώρη του με μαύρα γράμματα το όνομα «Enola Gay» πέτα σε ύψος μικρότερο από 2.000 μέτρα μέσα σε μία θάλασσα από σκοτεινά σύννεφα που τα μαστιγώνει ο άνεμος και η βροχή.

Το «Enola Gay» δεν είναι παρά ένα από τα 3.970 γιγαντιαία τετρακίνητηρια Β-29, που είχαν κατασκευαστεί από την εταιρεία Boeing για την πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, με σκοπό να πλήξουν το κέντρο της Ιαπωνίας από μέγιστη απόσταση και να κάνουν στάχτη με βροχή εμπρηστικών βομβών το μεγαλύτερο κατά το δυνατόν τμήμα των κατοικημένων περιοχών της.

ατομική-βόμβα
Ο πιλότος Πολ Τίμπετς πλάι στο αεροπλάνο που έφερε το όνομα της μητέρας του: Enola Gay/copyright: AP PHOTOS

Το Τόκιο η Οζάκα και άλλα νευραλγικά κέντρα της Αυτοκρατορίας του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν ήδη ισοπεδωθεί και τώρα θυμίζουν σεληνιακά τοπία. Το «Enola Gay», που πριν από 2 ώρες και τρία τέταρτα είχε αφήσει τη βάση του Τινιάν  στα νησιά Μαριάνες, στα μισά της απόστασης μεταξύ της Νέας Γουινέας και της Ιαπωνίας, δεν μεταφέρει τους συνηθισμένους 6 τόνους βομβών, έχει στα σπλάχνα του ένα μόνο «μηχάνημα», κάτι εντελώς νέο που έχει βάρος διπλάσιο και πλέον από την πιο βαριά συμβατική βόμβα που σήκωσε ποτέ αμερικανικό βομβαρδιστικό. Και είναι η πρώτη φορά που ένα παρόμοιο αντικείμενο είχε την τύχη να πετά και έχει κι ένα αστείο όνομα «little boy». Είναι η ατομική βόμβα!

Δεν περιέχει κοινή εκρηκτική ύλη, αλλά ουράνιο 235.Το «Enola Gay» πετά σε άβολο ύψος στο έλεος των στοιχείων της φύσης για να μην πέσει πάνω στους σκόρπιους σχηματισμούς των  Β-29. Το «Enola Gay» είναι ένα κομμάτι μέταλλο ανάμεσα ουρανού και θάλασσας χαμένο στο διάστημα, καταφύγιο 12 ανθρώπινων υπάρξεων που, με περισσότερη η λιγότερη επίγνωση, τρέχουν προς ένα πεπρωμένο που τα ίχνη του θα μείνουν για πάντα στην Ιστορία. Το Enola Gay έφτασε στον στόχο του, στην Χιροσίμα, όπου ζούσαν τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι στις λίγο μετά τις 8:00 το πρωί τοπική ώρα.

Στις 8:15 η βόμβα αφέθηκε να πέσει στην πόλη της Χιροσίμα από ύψος 31.000 ποδιών. Η έκρηξη ήρθε 45 δευτερόλεπτα σε ύψος 1.900 ποδιών πάνω από την πόλη. Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά εννιά στους δέκα ανθρώπους που βρίσκονταν σε απόσταση χιλιομέτρου από το σημείο της έκρηξης κάηκαν ζωντανοί. Ακολούθησε το ξέσπασμα μιας καταστροφικής θύελλας πυρός που κατέκαψε σε ελάχιστο χρόνο 11,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης.

ατομική-βόμβα
Η Χιροσίμα μετά τη βόμβα…/copyright: AP PHOTOS

Από την ραδιενέργεια που εκλύθηκε σημειώθηκαν διάφορα περίεργα φαινόμενα (όπως τα μοτίβα των ρούχων που φορούσαν οι κάτοικοι να εντυπωθούν στο δέρμα τους οι μορφές τους να αποτυπωθούν στους τοίχους…) και τις επόμενες εβδομάδες σημειώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, είτε από την «ασθένεια» της ραδιενέργειας είτε από καρκίνο.

You May Also Like

«Δε νιώθω τα πόδια μου»: Το χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στη μπασκέτα που κανείς φίλαθλος δεν θα ξεπεράσει

Table of Contents Hide Η καριέρα του Μπόμπαν ΓιάνκοβιτςΤο προσωνύμιοΤο μοιραίο ατύχημα…

Τσάρλι Τσάπλιν: Πώς βγήκε από τον τάφο του δυο μήνες μετά την ταφή του και γιατί κηδεύτηκε δυο φορές ο δημοφιλής ηθοποιός

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 3 Μαρτίου του 1977, όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν… βγήκε από…

Η “βασιλική αίγλη” μιας εβδομηκονταετούς αποδυνάμωσης

Του Κώστα Ράπτη Τα παιχνίδια της μοίρας θέλησαν να ανέλθει στον θρόνο…

Χαστούκι στη Βασίλισσα: Όταν η Φρειδερίκη δέχτηκε επίθεση από τη Μπέτι Αμπατιέλου στο Λονδίνο

Μια μέρα σαν σήμερα, 20 Απριλίου του 1963, η βασίλισσα Φρειδερίκη τρέχει να γλυτώσει από…

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Η Ιστορία καταγράφει ξανά το απεχθές κι απάνθρωπο πρόσωπο των Τούρκων

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Η Ιστορία καταγράφει…

Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία: Η Ιστορία παραγράφει τις αμαρτίες των δυνατών – Οι άμαχοι πληρώνουν πάντα τα λάθη των ανίσχυρων

Table of Contents Hide Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!Για την ανθρωπιστική κρίση…

Χαστούκι στη Βασίλισσα: Όταν η Φρειδερίκη δέχτηκε επίθεση από τη Μπέτι Αμπατιέλου στο Λονδίνο

Χαστούκι στη Βασίλισσα: Όταν η Φρειδερίκη δέχτηκε επίθεση από τη Μπέτι Αμπατιέλου…

Αιθιοπία: Ο μυστηριώδης ναός του Αγίου Γεωργίου που χαρακτηρίζεται ως το «Όγδοο Θαύμα του κόσμου»

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας προκαλεί δέος και…