Σερβιτόροι – Καμαριέρες: Ποια είναι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα της σεζόν σύμφωνα με την «Εργάνη»

Οι σερβιτόροι, οι σεφ και οι καμαριέρες είναι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην ελληνική αγορά εργασίας και συνάμα εκείνα που βρίσκονται σε έλλειψη, μεσούσης της τουριστικής σεζόν.

Από τις 326.359 προσλήψεις του φετινού Μαΐου, οι 105 .000 αφορούν τις 3 αυτές ειδικότητες σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Πιο συγκεκριμένα, οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες είναι οι σερβιτόροι (59.116 προσλήψεις μέσα σε ένα μήνα) και οι μάγειροι (32.362 προσλήψεις). Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ζήτηση διαπιστώνεται και μεγάλη κινητικότητα, αν υπολογίσει κανείς ότι οι αποχωρήσεις (οικειοθελείς ή με καταγγελίας σύμβασης) σε αυτές τις δύο ειδικότητες αντιστοιχούν περίπου στο 50% των μηνιαίων προσλήψεων.

Το 30% των προσλήψεων αφορούν άτομα άνω των 45 ετών, ενώ άλλο ένα 30% είναι εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 30 και 44 ετών, που -προφανώς- έχουν ξαναδουλέψει στον τουρισμό-επισιτισμό. Υπενθυμίζεται πως ο μισθός ενός σερβιτόρου με προϋπηρεσία αγγίζει τα 900 ευρώ, ενώ οι αρχιμάγειρες αμείβονται με 964 ευρώ το μήνα, βάσει της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

Ανοικτές θέσεις εργασίας σε αυτές τις ειδικότητες υπάρχουν σε όλη τη χώρα και ειδικότερα σε Ρόδο, Κρήτη, Κω, Κεφαλονιά, Χαλκιδική και Αθήνα.

Τα τουριστικά επαγγέλματα ακολουθούν στη λίστα των πιο περιζήτητων, με τις καμαριέρες και τους υπαλλήλους υποδοχής στα ξενοδοχεία, ρεσεψιονίστ και γκρουμ να έχουν την.. τιμητική τους.

Το πρόβλημα στην αναζήτηση υπαλλήλων στον τουρισμό που θα παραμείνουν στην επιχείρηση είναι έντονο, λόγω της εποχικότητας της απασχόλησης, του εξοντωτικού ωραρίου εργασίας και των χαμηλών αμοιβών. Συχνά η εργασία τους υποδηλώνεται, υποαμείβεται ή σε πολλές περιπτώσεις είναι μαύρη – και άρα ανασφάλιστη.

Πάντως η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας του Μαΐου αφορά την εστίαση (100.126 προσλήψεις) και ακολουθούν τα καταλύματα (με 61.980 προσλήψεις) και το λιανεμπόριο (με 22.769).

Ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης

Θετικό παρέμεινε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, τόσο το Μάιο όσο και κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Συγκεκριμένα, κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 326.359, ενώ οι αποχωρήσεις σε 226.403 (107.522 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 118.881 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Μαΐου ήταν θετικό κατά 99.956 θέσεις εργασίας.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.115.594 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 867.515 (456.827 καταγγελίες
συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 410.688 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 248.079 θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

You May Also Like

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…

Ξενοδοχείο στη Λευκάδα έβαλε ένα γιοτ στην πισίνα και το νοικιάζει για διαμονή!

Οι παροχές που προσφέρει είναι ιδιωτική πισίνα, wifi αλλά και ό,τι άλλο…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Χαλκιδική: Έρχεται από τις ΗΠΑ ο αδερφός του 31χρονου που αγνοείται – «Θα κινήσω γη και ουρανό για να τον βρώ»

«Θα κάνω τα πάντα και με κάθε κόστος για να βρω τον…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…