Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν  την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι του 1ου Βρεφικού Σταθμού Καστοριάς, καθώς εδώ και πέντε μήνες παραμένουν απλήρωτοι.

 Οι γονείς των μαθητών των βρεφικών σταθμών, θέλοντας να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Καστοριάς, αλλά και συνάντηση με το Δήμαρχο Ανέστη Αγγελή.

Ο κ. Αγγελής απηύθυνε έκκληση να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις εργασίες τους.

Της Χρύσας Κοσμίδου

 

«Κάνω έκκληση προς τους εργαζομένους να επιστρέψουν στις εργασίες τους, γιατί έχουν να κάνουν με παιδιά και βρέφη. Ο Δήμος σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να συντονίσει όλες τις απαραίτητες διεργασίες, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Το πιστεύω πως ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνεται στην ώρα του», ήταν τα λόγια του κ. Αγγελή αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους γονείς των μαθητών.

Επεσήμανε δε, πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε όχι από την πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά από συγκεκριμένους «γεγονός το οποίο σεβόμαστε φυσικά. Τους καλώ να επιστρέψουν και να υπενθυμίσω για ακόμη μια φορά πως δεν είναι μισθοδοσία του Δήμου, αλλά η καταβολή των μισθών πραγματοποιείται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία από κεντρικό επίπεδο».

Τις πταίει;

Ο Δήμαρχος δήλωσε  πως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα αναλύσει όλα τα δεδομένα του θέματος έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα «Έχει σταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και περιμένουμε μια απάντηση,  για να λειτουργούμε ως μια δομημένη πολιτεία».  Ουσιαστικά, γίνεται η προσπάθεια νόμιμης μεταφοράς χρημάτων από κάποιον άλλο κωδικό  έτσι ώστε να καταβληθούν οι μισθοδοσίες «Περιμένουμε την απάντηση των υπηρεσιών επί του ζητήματος. Και στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε παρόμοια προβλήματα με τη δομή “Βοήθεια στο Σπίτι” τα οποία και επιλύθηκαν».

Κατά το παρελθόν, υπήρχε η επιχορήγηση από τη μεριά του Δήμου προς τη συγκεκριμένη δομή και έτσι με αυτό τον τρόπο επιλύονταν τα προβλήματα. Όμως κατά τη διάρκεια του 2017, υπήρξε μια κατάργηση στο άρθρο 27. Συγκεκριμένα καταργούσε την επιχορήγηση του Δήμου Καστοριάς (σ.σ. περίπου 900.000,00 ευρώ) «Αυτό δημιούργησε προβλήματα και εκ των πραγμάτων είχε επιπτώσεις και στους εργαζομένους. Το τονίζω για ακόμη μια φορά, πως θα πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους οι εργαζόμενοι και αγωνιζόμαστε για αυτό όσο μπορούμε. Θέλω να πιστεύω πως,  με τα αλληλέγγυα συναισθήματα που έχουν προς τους γονείς  των μαθητών και με τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες του Δήμου θα γίνουν πράξη,  θα επιστρέψουν στις εργασίες τους».

 

«Δεν έχουμε πού να αφήσουμε τα παιδιά μας!!!»

Η κα Γεωργία Τούφα, συμμετείχε στη διαμαρτυρία, ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι γονείς δεν προέβησαν στην εν λόγω κίνηση με σκοπό να εναντιωθούν στο Δήμαρχο Καστοριάς, αλλά για να υποστηρίξουν τους απλήρωτους εργαζόμενους, οι οποίοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά τους και τα φροντίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  «Δημιουργήθηκε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Ο 1ος Βρεφικός, δεν λειτούργησε την Παρασκευή και οι γονείς δεν είχανε πού να αφήσουνε τα παιδιά τους. Κάποιοι από αυτούς δουλεύουνε και κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καμία βοήθεια στη φύλαξη των παιδιών τους και έτσι αναγκάστηκαν να καθίσουν σπίτι τους, παίρνοντας άδεια από τη δουλειά τους. Κάποιοι από εμάς χάνουμε το ΕΣΠΑ, γιατί δεν μπορούμε πλέον να πάμε στους ιδιωτικούς. Επιλέξαμε τους βρεφικούς του Δήμου, γιατί γνωρίζουμε ότι έχουν πολύ καλές δομές και πολύ καλούς ανθρώπους μέσα σε αυτούς».

Η κα Τούφα ενημέρωσε πως ο κ. Αγγελής τους διαβεβαίωσε πως προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα και παράλληλα τόνισε πως η κατάσταση δεν είναι καινούργια. Η μη  άμεση καταβολή των μισθών,  συμβαίνει εδώ και δέκα χρόνια «Ο Δήμαρχος “έριξε το μπαλάκι” στους εργαζόμενους των βρεφικών και τους ζητάει  να δείξουν υπομονή και επιείκεια. Για πόσο όμως να αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι;  Δεν λέμε ότι φταίει ο κ. Αγγελής, είναι ένα πρόβλημα παλαιότερων χρόνων, το κατανοούμε αυτό. Σήμερα όμως έχουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να βρεθεί η λύση όχι μόνο για φέτος,  αλλά για πάντα. Το ήξεραν το πρόβλημα. Γιατί δεν έκαναν τις ενέργειες που κάνανε σήμερα όταν έπρεπε. Ας μας λέγανε ότι για το 2017-2018 ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι βρεφικοί, ώστε να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία και να πηγαίναμε κατευθείαν τα παιδιά μας σε έναν ιδιωτικό σταθμό».

You May Also Like

Η συγκινητική ιστορία ζωής του ψυχιάτρου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη που λόγω σπάνιας πάθησης χρειάστηκε και έκανε μεταμόσχευσης ήπατος, βγαίνοντας νικητής – Η ιστορία του έγινε Ρεπορτάζ στο BBC (video)

Η συγκινητική ιστορία ζωής του ψυχιάτρου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη που λόγω σπάνιας πάθησης…

Συμβολική επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ Καστοριάς στην 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Συμβολική επίσκεψη στην 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος…

Η αντίδραση του Καστοριανού Ευρωβουλευτή Ελευθέριου Συναδινού για τη μεταφορά προσφύγων στην Καστοριά

Τη νύχτα την Τετάρτης 24 Αυγ, μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο ΔΕΔΗΣ στην Καστοριά…

Συνεχίζεται η παραλαβή προϊόντων από την Π.Ε. Καστοριάς στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ

Ο Δήμος Καστοριάς, ως εταίρος Κοινωνικής Σύμπραξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος…

Στις 27 Μαΐου 2018 η τελική Γενική Συνέλευση από το Σωματείο Γούνας-Ιματισμού-Κλωστοϋφαντουργίας

Στις 27 Μαΐου 2018 η τελική Γενική Συνέλευση από το   Σωματείο Γούνας-Ιματισμού-Κλωστοϋφαντουργίας     

Χαμός από κόσμο στο πανηγύρι του Άργους Ορεστικού

Βούλιαξε από κόσμο η Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού το Σαββατοκύριακο (23-24/09/2017).

Πέτσας: Συκοφαντικό το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» – Θα κινηθώ δικαστικώς

Πέτσας: Συκοφαντικό το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» – Θα κινηθώ δικαστικώς