Σε θερμοκρασία καλοκαιριού Ελλάδας: Τι δείχνει νέα έρευνα για την εξόντωση του covid-19 απ’ το φως του ήλιου

Επιβεβαιώνονται οι επιστήμονες που ήθελαν το καλοκαίρι να αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξόντωση του κορωνοϊού, καθώς νέα αμερικανική έρευνα χαρίζει ανάσα ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός -όπως και στο σύνολό τους οι ιοί που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα- αποδυναμώνεται δραματικά σε συνθήκες ζέστης, υγρασίας και κατά την έκθεσή του στο φως του ηλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα επίπεδα μολυσματικότητας του ιού πέφτουν σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ζέστης, την ώρα μάλιστα που γίνεται λόγος και για μη δυνατότητα του κορωνοϊού να επιβιώσει στο φως του ηλίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπράιαν, όταν ο ιός εκτεθεί στο φως του ήλιου χάνει τη μισή του ισχύ μέσα σε 90 δευτερόλεπτα, την ώρα που σε ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι σε θέση να διατηρήσει τη μισή του ισχύ για μία ολόκληρη ώρα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο ο ήλιος στην Ελλάδα μπορεί να βάλει για τα καλά «φρένο» στη φονική πανδημία.

Είναι επιβεβαιωμένο πλέον πως ο COVID-19 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και υπό συνθήκες ξηρασίας. Παράγοντες που τον επηρεάζουν, αποδυναμώνοντας τον είναι επίσης επιβεβαιωμένα εκτός από το φως του ήλιου, η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία.

Τι συμβαίνει, όμως, με τις επιφάνειες και τη δυνατότητα του ιού να επιβιώσει επάνω σε αυτές;

Η εν λόγω έρευνα θέλει τον κορωνοϊό να χάνει τη μισή του ισχύ μέσα σε 18 ώρες σε μη πορώδεις επιφάνειες (όπως το ανοδείξωτο ατσάλι για παράδειγμα), σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα υγρασίας, την ώρα που αν η υγρασία υπό τις ίδιες συνθήκες ήταν υψηλή θα έχανε την ισχύ του μέσα σε 6 ώρες. Όταν στο παιχνίδι μπει το φως του ήλιου, από την άλλη, η ισχύς του ιού μειώνεται κατά το ήμισυ μέσα σε δύο λεπτά μόνο!

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα. Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι τεράστιο λάθος να ποντάρουμε τα πάντα στο ελληνικό καλοκαίρι, καθώς η επιτυχία τη δεδομένη στιγμή είναι στόχος που θα επιτευχθεί αν δουλέψουν συνδυαστικά τρεις παράγοντες: Η υψηλή θερμοκρασία, η τήρηση των αποστάσεων και οι κανόνες υγιεινής που επιβάλλεται να τηρούνται από όλους ακόμα και μετά το τέλος της φονικής πανδημίας.

fanpage.gr

You May Also Like

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας συμμετείχε στο Prespa Forum Dialogue 2021

  Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας συμμετείχε στο Prespa Forum Dialogue 2021

Απάτη με ιστοσελίδα που παρίστανε πως είναι του ΑΣΕΠ

Εξιχνιάστηκε απάτη με ηλεκτρονική σελίδα που έφερε την ονομασία ΑΣΕΠ, ενώ η…

«Τα παιδιά παίζουν και χορεύουν για τα παιδιά»

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Εξωραϊστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μανιάκων…

Ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των ποταμιών της Διποταμίας

Ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των ποταμιών της Διποταμίας

Σύλλογος “Μαζί Σου”: Ψυχολογική – Συμβουλευτική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που επηρεάζει το άτομο σαν ολότητα, σωματικά…

Διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Χιονάτο – Νεστόριο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος

Διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Χιονάτο – Νεστόριο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη μεγάλη γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Άργος Ορεστικό

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη μεγάλη γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο…

Ευχαριστήριο της Δέσποινας Κοζατσάνη

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, ενωμένοι ,από αγάπη για τον τόπο μας και δυνατά με Γιώργο Κασαπίδη.