Προβληματισμένος ο εμπορικός κόσμος της Καστοριάς από τη μειωμένη κίνηση στην αγορά -Προσδοκά μικρή ανάκαμψη στους τζίρους του την περίοδο του Πάσχα

Σε ασφυξία βρίσκονται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα χρόνια της κρίσης προσπαθούν μετά βίας να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές περιβάλλον με βασικά χαρακτηριστικά την έλλειψη ρευστότητας, τη βαριά φορολογία και την απουσία τραπεζικής δανειοδότησης.

 

Η γενικότερη αβεβαιότητα, η ύφεση αλλά και η επιβολή των capital controls που μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί οδηγεί καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο ενώ τα λουκέτα καταγράφουν αυξητική τάση.

 

Ο εμπορικός κόσμος της Καστοριάς εμφανίζεται προβληματισμένος με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, όπου η μειωμένη κίνηση και οι χαμηλοί τζίροι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η περίοδος του Πάσχα αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας χωρίς όμως ιδιαίτερες προσδοκίες.

Στην ανάσταση του εμπορίου προσδοκεί για το Πάσχα ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς, ο οποίος ανάρτησε το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή των Βαΐων.

Τα εμπορικά καταστήματα έχουν προμηθευτεί καινούργια εμπορεύματα για αγορές των ημερών, ενώ η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα έχει ξεκινήσει να αχνοφαίνεται αποκλειστικά όμως σε εκείνα που αναφέρονται στα βαφτιστικά δώρα της νονάς και συγκεκριμένα λαμπάδες και παπούτσια. Ολη η υπόλοιπη αγορά βλέπει την κίνηση στα καταστήματα να παραμένει υποτονική για τέταρτο συνεχή μήνα.

 

Η φημολογία των τελευταίων ημερών για επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες προκαλεί εκ νέου ανησυχία και προβληματισμό με δεδομένες τις ανατιμήσεις των προϊόντων.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, οι αναλυτές του ΣΕΒ κάνουν ειδική αναφορά στις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 15% στους μετόχους επιχειρήσεων που έχουν κέρδη, δημιουργούν δουλειές, εξακολουθούν και πληρώνουν φόρους και κάνουν επενδύσεις, έχοντας ήδη συνεισφέρει πολλαπλώς στην προσπάθεια προσαρμογής. Επισημαίνουν επίσης ότι για όσο διάστημα διαρκεί η αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, οι καταθέσεις δεν πρόκειται να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν πρόκειται να αρθούν, και υπογραμμίζουν πως η επαναφορά στην κανονικότητα προϋποθέτει την όσο το δυνατόν ταχύτερη ρύθμιση των προβληματικών δανείων, με ενίσχυση του πτωχευτικού δικαίου και του πλαισίου πλειστηριασμών και μεταβίβασης των απαιτήσεων των τραπεζών σε εταιρείες εξειδικευμένες σε ρευστοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις και αναχρηματοδοτήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

 

Η πολιτική της υπερφορολόγησης εξαντλεί τις αντοχές των συνεπών φορολογουμένων και επιχειρήσεων που έχουν μείνει ακόμη όρθιες, επισημαίνει ο ΣΕΒ, ενώ εκτιμά ότι οι καταθέσεις που έφυγαν από τη χώρα δύσκολα θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα.

 

Ταυτόχρονα, τονίζει, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο, που να περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών με πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση του μεγέθους του κράτους στα όρια των δυνατοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας.

 

Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Εμπορικός κόσμος της Καστοριάς , αλλά και γενικότερα η χώρα μας , ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Ευάγγελος Πανταζής ο οποίος εκλέχτηκε για ακόμη μία φορά Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς φάνηκε αισιόδοξος στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του κ. Νατσούλη τονίζοντας ότι ‘’ η αγορά παρά την αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών είναι έτοιμη και με εορταστικό ωράριο που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους καταναλωτές’’.

Ο κ. Πανταζής επεσήμανε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων, ενώ από την Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη θα λειτουργήσουν πρωί και απόγευμα, την Μεγάλη Παρασκευή από τις 12 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 8 έως τις 4. Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά για τρεις ημέρες και θα ξανανοίξουν την Τετάρτη μετά το Πάσχα οπότε θα αρχίσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως και τις 10 Μαΐου.

Πασχαλινό ωράριο και εκπτώσεις στα καταστήματα της Καστοριάς

Σε μια ενημέρωση των εμπόρων ενόψει Πάσχα προχωρά ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς . Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ξεκινά από αυτό το Σάββατο με καθημερινή λειτουργία αυτών τη Μεγάλη Εβδομάδα (πρωί και απόγευμα). Όπως σημειώνεται φέτος η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για την Τρίτη του Πάσχα 3 Μαΐου. Όπως ορίζεται, κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται γενικά η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός αυτών που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς αναφέρει τα εξής:

Δεδομένου ότι πλησιάζει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου 2016, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα κάτωθι: σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4177/2013, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι 10 ημέρες των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου.  Η πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου είναι η 1η Μαΐου, η οποία όμως συμπίπτει με επίσημη αργία του Κράτους όπως είναι η Κυριακή του Πάσχα. 

Κατά την παρ. 1 του άρθ. 16 Ν. 4177/2013  «σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή». 

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 4 Μαΐου και θα λήξουν την Τρίτη 10 Μαΐου.  Προαιρετικά , τα καταστήματα κάθε είδους μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή, 8 Μαΐου 2016.  Η λειτουργία αυτή επιτρέπεται την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι: α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. δ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών. ε) Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους και αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις και προσφορές όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές.

Τέλος , 1). για την Μεγάλη Παρασκευή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 435/76, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 13.00. ,

2). Όταν η Πρωτομαγιά συμπέσει με ημέρα Κυριακής, δεν μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη μέρα, αφού με τις διατάξεις του ν. 1400/1983 καταργήθηκαν οι διατάξεις για μετάθεση αργιών σε άλλη μέρα όταν συμπίπτουν με Κυριακές. Δυνατότητα μεταφοράς υπάρχει μόνο σε περίπτωση σύμπτωσης της Πρωτομαγιάς με ημέρα Μεγάλης Εβδομάδας ή την Κυριακή του Πάσχα, όπως ακριβώς ισχύει φέτος.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Υπουργός Εργασίας έχει δικαίωμα με απόφασή του να μεταφέρει την αργία της πρωτομαγιάς σε άλλη εργάσιμη ημέρα (άρθρο 7, ν. 74/1975). Σε υλοποίηση της σχετικής δυνατότητας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 12618/288/17-3-2016 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία, η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται φέτος για την Τρίτη του Πάσχα, 3 Μαΐου 2016. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 826Β΄.

Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων για την περίοδο

από 24-4-2016 έως 85-2016

Κυριακή των ΒΑΪΩΝ

24-4-2016

11,00 πμ έως 18,00 μμ

Μεγ. ΔΕΥΤΕΡΑ 25-4-2016

08,30 – 14,00 & 16,30 – 20,30

Μεγ. ΤΡΙΤΗ 26-4-2016

08,30 – 14,00 & 16,30 – 20,30

Μεγ. ΤΕΤΑΡΤΗ 27-4-2016

08,30 πμ έως 20,30 μμ

Μεγ. ΠΕΜΠΤΗ 28-4-2016

08,30 πμ έως 20,30 μμ

Μεγ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-4-2016

13,00 πμ έως 18,00 μμ

Μεγ. ΣΑΒΒΑΤΟ 30-4-2016

08,30 πμ έως 17,00 μμ

ΚΥΡΙΑΚΗ του ΠΑΣΧΑ 1-5-2016

ΚΛΕΙΣΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ του ΠΑΣΧΑ 2-5-2016

ΚΛΕΙΣΤΑ

Τρίτη του ΠΑΣΧΑ 3-5-2016

ΚΛΕΙΣΤΑ

Μεταφορά της αργίας της πρωτομαγιάς

Κυριακή

Ενδιάμεσες εκπτώσεις Μαΐου

8-5-2016

Προαιρετικά ανοικτά

11,00 πμ έως 18,00 μμ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

«Δε νιώθω τα πόδια μου»: Το χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στη μπασκέτα που κανείς φίλαθλος δεν θα ξεπεράσει

Table of Contents Hide Η καριέρα του Μπόμπαν ΓιάνκοβιτςΤο προσωνύμιοΤο μοιραίο ατύχημα…

Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές έκαψαν σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία του ΝΑΤΟ έξω από το Προξενείο των…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

«Διέλυσε» με λίγα λόγια τον Πορτοσάλτε ο διασωθείς των Τεμπών Άγγελος Τσιαμούρας

«Είσαι σοβαρός; Λες τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;»

Προσλήψεις αναπληρωτών 2020 – Γ Φάση – Τα 7.262 ονόματα

Προσλήψεις αναπληρωτών 2020 – Γ Φάση – Τα 7.262 ονόματα