Επόμενος στόχος των Ραδιοερασιτέχνων,  η συμμετοχή τους στην  Ολυμπιάδα 2022

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (30-31 Μαρτίου 2019) πραγματοποιήθηκε ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ραδιοερασιτεχνών. Σε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός, συμμετείχε η ομάδα Ραδιοερασιτεχνικού Σταθμού  SV2DCD  του κ. Λεωνίδα Φίσκα με έδρα το Άργος Ορεστικό.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/D5EnFsZzlwA” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe]

Επί 48 ώρες, 15 ραδιοερασιτέχνες από το Άργος Ορεστικό, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ιταλία επικοινωνούσαν μέσω του σταθμού τους με τις υπόλοιπες ραδιοχώρες. Συνολικά κατάφεραν να επικοινωνήσουν με 250 από τις 340. Άλλωστε ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν να υπάρξει η μέγιστη δυνατή παγκόσμια επικοινωνία με τους υπόλοιπους ραδιοερασιτέχνες. «Μέσω του διαγωνισμού μάς δόθηκε η ευκαιρία να μαζευτούμε, για ακόμη μια φορά, φίλοι και γνωστοί ραδιοερασιτέχνες και να εκπέμπουμε επί 48 ώρες από τον σταθμό μας. Παράλληλα μέσω αυτής της συμμετοχής να δοκιμάσαμε και την αντοχή των χειριστών μας, αλλά και  των μηχανημάτων μας. Επίσης μπορέσαμε να διαπιστώσουμε το κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει ο σταθμός μας προς τις ανάγκες της πολιτείας, εάν και όποτε  μας ζητηθεί βοήθεια», ενημέρωσε ο κ. Φίσκας.

Η ομάδα του Ραδιοερασιτεχνικού Σταθμού SV2DCD  του κ. Λεωνίδα Φίσκα, κατέλαβε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ραδιοερασιτεχνών την 1η  θέση στην Ελλάδα και την 14η παγκοσμίως στην κατηγορία της. Πρόκειται για τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, καθώς τα επίσημα θα ανακοινωθούν σε έξι μήνες.

Έβαλε πλώρη για την Ολυμπιάδα η ομάδα Ραδιοερασιτεχνών Άργους Ορεστικού

Η Ολυμπιάδα των Ραδιοερασιτεχνών πραγματοποιείται  κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική χώρα. Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί το 2022 στην Ιταλία. Ο κ. Λεωνίδας Φίσκας και η ομάδα του  θα διεκδικήσουν τη συμμέτοχη τους στην επερχόμενη Ολυμπιάδα «Ευελπιστούμε να προκριθούμε και να πάμε στην Ιταλία. Εάν τα καταφέρουμε τότε θα είμαστε η πρώτη ελληνική ομάδα που θα συμμετάσχει σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση».

Τι είναι οι ραδιοερασιτέχνες;

Οι ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα και φυσικά  δεν κάνουν μεταδόσεις, όπως αυτές του ραδιοφώνου. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει ο συσχετισμός με το πειρατικό ραδιόφωνο.

Η λέξη ραδιοερασιτέχνης, δεν έχει κάποια σχέση με τις δυνατότητες του χρήστη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά με τον σκοπό του ραδιοερασιτεχνισμού, ο οποίος δεν είναι η εκμετάλλευση για εμπορικούς λόγους ή  για κέρδος, αλλά για πειραματισμό, επικοινωνία και  προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Οι ραδιοερασιτέχνες εκπαιδεύονται και μελετούν,  έπειτα δίνουν εξετάσεις στα παραρτήματα του Υπουργείου Μεταφορών και εάν επιτύχουν σε αυτές  λαμβάνουν το πτυχίο τους, το οποίο πιστοποιεί ότι είναι άξιοι και έμπειροι χειριστές ασυρματικών συσκευών.

Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Στέργιος Φίσκας, ο οποίος  διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας. Το 2006 μαζί με άλλους χειριστές δημιούργησαν τον πρώτο τοπικό Σύλλογο με την επωνυμία «Ραδιολέσχη Καστοριάς». Το 2012 ο κ. Φίσκας παρέδωσε τα ηνία του Συλλόγου στους νέους ανθρώπους. Οι τοπικοί Ραδιοερασιτέχνες αναγνωρίζοντας την προσφορά του πάνω στο αντικείμενο τον έχρησαν Επίτιμο Πρόεδρο της “Ραδιολέσχης Καστοριάς”.

«Η πολιτεία στηρίζει τους ραδιοερασιτέχνες.  Μέσα από αυτούς δημιουργούνται οι εφεδρείες χειριστών ασυρματικών συσκευών. Όταν και εάν χρειαστούν  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως  για παράδειγμα σε καταστάσεις έκτακτης  ανάγκης. Να σημειώσουμε πως οι ραδιοερασιτέχνες  είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα, έχουμε αξιόπιστους και χρήσιμους εξοπλισμούς», ενημέρωσε ο κ. Φίσκας

 

Ρεπορτάζ: Αγγελική Ματούση & Χρύσα Κοσμίδου

Βίντεο/φωτογραφίες: Μάνος Τούνας

 

1 comment

Comments are closed.

You May Also Like

Ατύχημα με Lamborghini στο εμπορικό!

Μόλις πριν λίγο σημειώθηκε ατύχημα με αυτοκίνητο μάρκας Lamborghini στο εμπορικό μπροστά…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

ΕΚΑΣΔΥΜΗ παρουσίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και των υπεύθυνων των τμημάτων του ΑΣ Καστοριάς

Την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Α.Σ.…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…