Σημαντικές συναντήσεις του Δημάρχου Νεστορίου με Υπουργούς για προώθηση θεμάτων του Δήμου

 

Ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος πραγματοποίησε συναντήσεις στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία 3 Υπουργείων προκειμένου να θέσει και να προωθήσει θέματα του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.

 

Υπουργείο Εσωτερικών

 

Συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον αρμόδιο Υφυπουργό για το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών & Οργάνωσης κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Στον Υπουργό Εσωτερικών εξέθεσε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα υποχρηματοδότησης των μικρών ορεινών Δήμων. Επιπλέον του ανέπτυξε τους σχεδιασμούς της νέας δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Ζήτησε την οικονομική στήριξη του Υπουργείου για να αποκτήσει ο Δήμος άμεση οικονομική ρευστότητα και να αποπληρώσει τις οφειλές που παρέλαβε. Επίσης, ζήτησε την ένταξη 5 νέων έργων στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» μέχρι 31.12.2019.

 

Τα αποτελέσματα των διαδοχικών αυτών συναντήσεων ήταν άμεσα και θετικά. Με εντολή του Υπουργού προς τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, ο Δήμος Νεστορίου χρηματοδοτείται με επιπλέον 100.000 ευρώ για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών του. Παράλληλα, με τις παρατάσεις που έδωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός σε συγκεκριμένα Μέτρα του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» έως 31.12.2019 και τις κατευθύνσεις σχετικά με τα έργα που ενδιαφέρουν τον Δήμο, θα προωθηθούν προς ένταξη τα 5 νέα έργα που πρότεινε ο Δήμαρχος Νεστορίου, τα οποία θα δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα οικισμών του Δήμου. Επίσης συμφωνήθηκε στο μέλλον να γίνει νέα συνάντηση που θα αφορά το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ που θα ξεκινήσει το 2020.

 

Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών

 

Πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και την παρουσία του Βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, στην οποία πέραν των γενικότερων θεμάτων που αφορούν την Π.Ε. Καστοριάς, εξετάσθηκε το αίτημα του Δημάρχου προς τον Υπουργό για χρηματοδότηση του Δήμου προκειμένου να βελτιωθεί η κακή κατάσταση της εσωτερικής οδοποιίας σε αρκετούς οικισμούς του Δήμου Νεστορίου. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει σταδιακά το δίκαιο αυτό αίτημα είτε μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είτε μέσω της Εγνατίας Α.Ε. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον Δήμαρχο άμεση προετοιμασία στο επίπεδο των σχετικών μελετών από μέρους του Δήμου.

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Δήμαρχος Νεστορίου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον Βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια. Βασικά θέματα της σύσκεψης ήταν το Φράγμα και το υδροηλεκτρικό του Νεστορίου καθώς και το Φράγμα – Αρδευτικό Δίκτυο Διποταμίας.

 

Για το Φράγμα Νεστορίου, ο Υφυπουργός εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα το έργο, παρόλα τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Λόγω των δυσκολιών που εντοπίζονται στη χρηματοδότηση του Αρδευτικού Δικτύου και με αφορμή τις διάφορες σκέψεις που εξέθεσε ο Υφυπουργός για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Νεστορίου ζήτησε και έγινε αποδεκτό να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών παραγόντων της Καστοριάς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων από τις δύο πλευρές. Στη σύσκεψη αυτή θα συζητηθούν σε βάθος όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατασκευή του Φράγματος και του Αρδευτικού Δικτύου, θα γίνουν γνωστά όλα τα προβλήματα και θα επιχειρηθεί να βρεθούν λύσεις που θα δίνουν αξιόπιστες απαντήσεις σε όλες τις εκκρεμότητες, νομικές και χρηματοδοτικές.

 

Για το Φράγμα – Αρδευτικό Δίκτυο Διποταμίας, ο κ. Γκοσλιόπουλος τόνισε την κρισιμότητα υλοποίησης του έργου, την αναπτυξιακή σημασία του για την ακριτική αυτή περιοχή και την ωριμότητα που διαθέτει, καθώς υπάρχουν μελέτες τόσο για το Φράγμα, όσο και για το Αρδευτικό. Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου από το Π.Δ.Ε., ούτε είχε ενταχθεί στο παρελθόν λόγω έλλειψης πιστώσεων. Αποδέχθηκε, ωστόσο, ότι είναι μία πολύ σοβαρή πρόταση που απαντά σημαντικά στο θέμα επιβίωσης μίας ακριτικής περιοχής και δεσμεύθηκε να εξεταστεί η ένταξη και χρηματοδότησή του στο πλαίσιο του νέου κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος  για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας και τους σχετικούς Δήμους ανά την επικράτεια.          

 

 

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…