Σημαντική ενημέρωση στην Π.Ε. Καστοριάς, με αφορμή τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού/ Σωκράτης Ηλιάδης: «Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ο καταρροϊκός πυρετός» (Video )
ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Αθρόα ήταν η συμμετοχή των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καστοριάς στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 19 Αυγούστου σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής.
Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με το έργο COMPLETE, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια ως εταίρος, και η παροχή χρήσιμων συμβουλών για τη πρόληψη της μόλυνσης των ζώων από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού μέσα από την καταπολέμηση των σκνιπών.
Τo έργο COMPLETE υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Αλβανία και στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα διαχείρισης των εκτροφών μηρυκαστικών, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων, τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος. Εταίροι του προγράμματος είναι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Κτηνιατρική Σχολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Τιράνων και το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης.
Σωκράτης Ηλιάδης: «Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ο καταρροϊκός πυρετός»
Τα ζώα τα οποία προσβάλλονται από τη νόσο είναι όλα τα μηρυκαστικά, είτε αυτά είναι κατοικίδια, είτε άγρια. Όπως ενημέρωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Σωκράτης Ηλιάδης σε καμία των περιπτώσεων δεν μολύνεται ο άνθρωπος από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού, ούτε από την επαφή, ούτε από την κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος ή κρέατος.
«Η μετάδοση γίνεται με αιματοφάγα έντομα, τα όποια ονομάζονται σκνίπες. Όταν μια σκνίπα, θέλει να τραφεί με αίμα, το μολυσμένο ζώο που έχει τον ιό μεταδίδει στη σκνίπα το ιό. Στη συνέχεια περνάει στο ζώο και σε διάστημα περίπου δυο εβδομάδων, περνάει στους σιελογόνους αδένες, εκκρίνοντας μόνιμα τον ιό» διευκρίνισε ο κ. Ηλιάδης.
Η τυπική μορφή της νόσου διαρκεί 1-4 εβδομάδες και τα ζώα παρουσιάζουν:
- Υψηλό πυρετό (42 βαθμούς C)
- Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στο στόμα, στη γλώσσα στους οφθαλμούς και στα αυτιά)
- Ρινικό έκκριμα
- Έντονη σιελόρροια με φλεγμονή και έλκη στο στοματικό βλεννογόνο
- Φλεγμονή στη στεφάνη της χηλής, ποδοδερματίτιδα και χωλότητα
- Αποβολές ή γέννηση θνησιγενών αρνιών
Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν οφθαλμικό έκκριμα, πνευμονία, διάρροια και μυικές βλάβες.
Οι κτηνοτρόφοι, πριν εμφανιστεί η νόσος, θα πρέπει να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να μειώσουν το χρόνο βόσκησης ή να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής εντός της σταβλικής εγκατάστασης. Ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε πως «Η σκνίπα, τσιμπάει από τη δύση του ηλίου μέχρι το χάραμα, συνεπώς εάν τα ζώα βρίσκονται το εν λόγω διάστημα εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων, μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης».
Comments are closed.