Σπάνια δείγματα από αστεροειδή φέρνει στη Γη ιαπωνικό σκάφος

Ένα ιαπωνικό διαστημικό σκάφος επιστρέφει στη Γη μετά από ένα μακρινό ταξίδι σε έναν μακρινό σε έναν αστεροειδή με δείγματα εδάφους και δεδομένα που θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για την προέλευση του ηλιακού συστήματος, δήλωσε ο αξιωματούχος ενός διαστημικού γραφείου.

Πολύτιμα δεδομένα έρχονται στην Γη

Το διαστημικό σκάφος Hayabusa2 έφτασε περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα (180 εκατομμύρια μίλια) μακρυά από τη Γη, πριν από ένα χρόνο. Εκεί κατόρθωσε να μαζέψει υλικό από έναν αστεροειδή.

Το θωρακισμένο κάνιστρο που περιέχει το εξωγήινο υλικό θα πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Αυστραλίας, στης 6 Δεκέμβριου. 

Επιστήμονες στην Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης της Αεροδιαστημικής πιστεύουν ότι τα δείγματα, ειδικά εκείνα που λαμβάνονται από την επιφάνεια του αστεροειδούς, περιέχουν πολύτιμα δεδομένα που δεν επηρεάζονται από τη διαστημική ακτινοβολία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο Makoto Yoshikawa, διευθυντής αποστολής του έργου Hayabusa2, δήλωσε ότι οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ανάλυση οργανικών υλικών στα δείγματα εδάφους του Ryugu.

«Τα οργανικά υλικά είναι οι ρίζες της ζωής στη Γη, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Ελπίζουμε να βρούμε ενδείξεις για την προέλευση της ζωής στη Γη αναλύοντας λεπτομέρειες για τα οργανικά υλικά που επέστρεψε η Hayabusa2», δήλωσε ο Yoshikawa.

Πως θα φτάσει η κάψουλα με το υλικό στη Γη

Η JAXA, η υπηρεσία διαστήματος, σχεδιάζει να ρίξει την κάψουλα που περιέχει τα δείγματα σε μια απομακρυσμένη, αραιοκατοικημένη περιοχή στην Αυστραλία με απόσταση 220.000 χιλιόμετρων (136.700 μίλια) από το διάστημα στη Γη, μια μεγάλη πρόκληση που απαιτεί έλεγχο ακριβείας.

Η κάψουλα, προστατευμένη από μια θερμική ασπίδα, θα μετατραπεί σε βολίδα κατά την επανεισδοχή στην ατμόσφαιρα στα 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) πάνω από το έδαφος. Σε περίπου 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) πάνω από το έδαφος, ένα αλεξίπτωτο θα ανοίξει για να προετοιμαστεί για προσγείωση, και τα σήματα του σήματος θα μεταδοθούν για να δείξουν τη θέση του.

Το προσωπικό της JAXA έχει δημιουργήσει δορυφορικά πιάτα σε διάφορες τοποθεσίες στην περιοχή προορισμού για να πιάσει τα σήματα, ενώ προετοιμάζει επίσης θαλάσσιο ραντάρ, drone και ελικόπτερα για να βοηθήσει στην αποστολή αναζήτησης και ανάκτησης.

Η αποστολή δεν τελειώνει

Για το Hayabusa2, δεν είναι το τέλος της αποστολής που ξεκίνησε το 2014. Μετά την πτώση της κάψουλας, θα επιστρέψει στο διάστημα και θα κατευθυνθεί προς έναν άλλο μακρινό μικρό αστεροειδή που ονομάζεται 1998KY26 σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει 10 χρόνια.

Το Hayabusa2 άγγιξε το Ryugu δύο φορές, παρά την εξαιρετικά βραχώδη επιφάνειά του, και συνέλεξε με επιτυχία δεδομένα και δείγματα κατά τη διάρκεια των 1½ ετών αφότου έφτασε εκεί τον Ιούνιο του 2018.

Στην πρώτη προσγείωση τον Φεβρουάριο του 2019, συγκέντρωσε δείγματα επιφανειακής σκόνης. Τον Ιούλιο, συγκέντρωσε υπόγεια δείγματα από τον αστεροειδή για πρώτη φορά στην ιστορία του διαστήματος μετά την προσγείωση σε έναν κρατήρα που είχε δημιουργήσει νωρίτερα ανατινάσσοντας την επιφάνεια του αστεροειδούς.

Προσδοκία για στοιχεία που οδηγούν στο μυστήριο για την ζωή στη Γη

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπάρχουν ίχνη άνθρακα και οργανικής ύλης στα δείγματα αστεροειδούς εδάφους. Η JAXA ελπίζει να βρει στοιχεία για το πώς διανέμονται τα υλικά στο ηλιακό σύστημα και σχετίζονται με τη ζωή στη Γη.

Οι αστεροειδείς, που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, αλλά είναι πολύ μικρότεροι από τους πλανήτες, συγκαταλέγονται μεταξύ των παλαιότερων αντικειμένων του ηλιακού συστήματος και επομένως, μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί πώς εξελίχθηκε η ζωή στη Γη.

Χρειάστηκε το διαστημικό σκάφος 3craft χρόνια για να φτάσει στο Ryugu, αλλά το ταξίδι στο σπίτι ήταν πολύ μικρότερο λόγω των τρεχουσών τοποθεσιών του Ryugu και της Γης.

Το Ryugu στα Ιαπωνικά σημαίνει «Dragon Palace», το όνομα ενός κάστρου σε μια ιαπωνική λαϊκή ιστορία.

Πηγή: apnews.com

You May Also Like

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Χαλκιδική: Έρχεται από τις ΗΠΑ ο αδερφός του 31χρονου που αγνοείται – «Θα κινήσω γη και ουρανό για να τον βρώ»

«Θα κάνω τα πάντα και με κάθε κόστος για να βρω τον…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Απίστευτες σκηνές βίας στη Λάρνακα: Ξυλοκόπησε αλλοδαπή που ήταν πεσμένη στο έδαφος κρατώντας το παιδί της

Αναζητείται ο δράστης

Αυτοκτόνησε ο πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού «Studio 54» Μαρκ Φλέϊσμαν

O Μαρκ Φλέϊσμαν ανέλαβε την διεύθυνση του «Studio 54» από το 1980 εώς και…

25.000 πτήσεις ακυρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες για τον Αύγουστο

Το χάος στα μεγάλα αεροδρόμια του πλανήτη οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες σε…