Στάθης Κωνσταντινίδης: «Στην Ελλάδα, η γονιμότητα βρίσκεται κάτω από́ τον ελάχιστο δείκτη αντικατάστασης των γενεών»

Επίσκεψη του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον Σύλλογο Πολύτεκνων Γονέων Εορδαίας.

«Κατά την επίσκεψή μου στα γραφεία του Συλλόγου Πολύτεκνων Γονέων Εορδαίας είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την φίλη πρόεδρο Μαρία Αντωνιάδου, για το πολυσύνθετο και πιεστικό δημογραφικό́ ζήτημα που απασχολεί τη χώρα και για τις πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως της πολύτεκνης.

Σημαντικές πτυχές του προβλήματος αναμφίβολα αποτελούν η χαμηλή́ γεννητικότητα και γονιμότητα, ως απόρροια της οικονομικής ύφεσης και των νέων κοινωνικών προτύπων.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η γονιμότητα βρίσκεται σημαντικά́ κάτω από́ τον ελάχιστο δείκτη αντικατάστασης των γενεών, δηλαδή τα 2,1 παιδιά́ ανά́ γυναίκα. Η προσδοκία για την αντιστροφή αυτής της τάσης ως παροδικού φαινομένου, διαψεύδονται και το πρόβλημα επιτείνεται.

Στη χώρα μας έχουμε φτάσει πλέον σε επίπεδα που απαιτείται η εφαρμογή́ μακροπροθέσμων και σταθερών πολιτικών για την ενίσχυση  της οικογένειας, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν το ενδιαφέρον της Πολιτείας και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία πολυμελών οικογενειών. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η σύνθεση παραδοσιακών μεθόδων με νέες, που θα επιτρέψουν την εργασιακή εξέλιξη των γονέων με την παράλληλη άσκηση των γονεϊκών καθηκόντων τους.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία και την ένταση του προβλήματος, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθέτησε κατά προτεραιότητα δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν: την ενίσχυση κάθε οικογένειας με 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη από 24% στο 13% και την αύξηση των δικαιούχων voucher με στόχο να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Εξάλλου, έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση.

Εκτός, όμως, από την Πολιτεία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών  και οι φορείς που υποστηρίζουν τον θεσμό της οικογένειας και την πολυτεκνία.

Τέτοιος είναι και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Εορδαίας, ο οποίος με την πλούσια δράση του αποτελεί πυρήνα της κοινωνικής ζωής, όχι μόνο για την Πτολεμαΐδα αλλά για την ευρύτερη περιοχή, και καταφύγιο για τα μέλη του που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης.

Τέλος, θέλω να εξάρω το ισχυρό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης που διακρίνει τους συμπολίτες μας, όπως απέδειξαν στην πρόσφατη υγειονομική κρίση και όπως κάνουν σε κάθε άλλη αφορμή».

You May Also Like

Ευάγγελος Σημανδράκος: «Επιτακτική ανάγκη η κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη»

Ευάγγελος Σημανδράκος: «Επιτακτική ανάγκη η κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη»

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Αιτήσεις συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης αγροτών στην «Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων»

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Αιτήσεις συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης αγροτών στην «Ορθολογική χρήση γεωργικών…

Καίγονται οι κάδοι απορριμμάτων από τις στάχτες τζακιών! Μ. Αντωνίου: «Κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές»

Καίγονται οι κάδοι απορριμμάτων από τις στάχτες τζακιών! Μ. Αντωνίου: «Κινδυνεύουν και ανθρώπινες…

Την ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων προωθεί οργανωμένα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Την ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων προωθεί οργανωμένα η Περιφέρεια Δυτικής…

Με 11 θέματα συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο του Άργους Ορεστικού

Με 11 θέματα συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο του Άργους Ορεστικού

Δράσεις από το Οικοτρόπιο Καστοριάς

”Έφτιαξαν σβώλους με ανοιξιάτικα λουλούδια΄΄ (φωτογραφίες)