Δύο μέρες πριν την αυτόματη ανανέωση της σύμβασης για τις επώνυμες έδρες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από τη ΔΕΗ Α.Ε., καταγγέλθηκε η σύμβαση από πλευράς της ΔΕΗ με διαβιβαστικό που έφτασε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Η συμφωνία αφορούσε τη χρηματοδότηση τριών επώνυμων εδρών του Πανεπιστημίου και η ισχύς της διαρκούσε από το 2012 μέχρι το Μάιο του 2016.Πριν περίπου ένα μήνα έφτασε επιστολή από τη ΔΕΗ, η οποία ανέφερε ότι δεν ενδιαφέρεται η επιχείρηση ηλεκτρισμού για ανανέωση της σύμβασης. Πρόκειται για ένα ποσό 520.000 ευρώ για τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων το Πανεπιστήμιο πήρε μόλις δύο δόσεις και υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό υπόλοιπο.

Τόσο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, όσο και οι βουλευτές και το ΤΕΕ ενημερώθηκαν εγκαίρως για να προβούν στις δικές τους ενέργειες χωρίς το θέμα να δημοσιοποιηθεί. Δυστυχώς όμως ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση  και φαίνεται ότι το Πανεπιστήμιο χάνει μια πολύ σημαντική οικονομική στήριξη. Δεν θα μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί  τους  δύο καθηγητών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις μηχανουργικές κατεργασίες, τις δύο επώνυμες έδρες δηλαδή. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η τρίτη δεν προχώρησε σε πλήρες πρόγραμμα, ενώ οι δύο προαναφερόμενες ξεκίνησαν ενάμιση χρόνο αργότερα από την ισχύ της σύμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» η ΔΕΗ απαιτούσε την ανταποδοτικότητα της δικής της χρηματοδότησης, μια μεγαλύτερη δουλειά του Πανεπιστημίου στη ΔΕΗ, κάτι που δεν ήταν εύκολο και απαιτούσε μια πιο ευέλικτη λειτουργία από πλευράς της επιχείρησης ηλεκτρισμού . Το Πανεπιστήμιο θα αιτηθεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση σε άλλη βάση, όπως άλλωστε επιθυμεί και η ΔΕΗ, αναζητώντας και τους πραγματικούς λόγους της διακοπής της συμφωνίας. Αν η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής δεν είναι ο βασικότερος λόγος, ο οποίος συμπαρασύρει τα πάντα. Και αύριο τον τοπικό πόρο με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη Δυτική Μακεδονία.

Πηγή: prlogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Φλώρινα: Συνελήφθη 56χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.