Αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση, τυποποίηση, μεταποίηση, εξαγωγές των φασολιών Καστοριάς, Προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Απλούστευση της διαδικασίας εργοσήμου για τους αλλοδαπούς αγρεργάτες στη συνάντηση του Δ.Σ.  Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής του Άργους Ορεστικού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη. Παρούσα η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία ήταν και αυτή που κανόνισε τη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ανταποκρινόμενη άμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του Νομού Καστοριάς.

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής του Δήμου Άργους Ορεστικού κ. Θωμά Μάνο, και παραγωγούς – μέλη του Συλλόγου είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, στην οποία συμμετείχε η Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου κατήγγειλαν τα εντεινόμενα φαινόμενα εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού, αφού φασόλια εισαγόμενα, σαφέστατα κατώτερης ποιότητας και χαμηλότερης τιμής εμφανίζονται στην αγορά ως  “ΠΓΕ Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Καστοριάς” με τιμές ανταγωνιστικές. Για να αντιμετωπιστεί η αξιόποινη αυτή συμπεριφορά λίγων κερδοσκόπων , που δυσφημίζουν το εξαιρετικό Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Φασόλι Καστοριάς ζήτησαν την αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόκληση της ανάδειξης της ποιότητας του εξαιρετικού προϊόντος, στην δυνατότητα αξιοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στην επιλογή χρηματοδότησης των Ομάδων Παραγωγών, στην επιλογή στήριξης των σχεδίων καθετοποίησης. Η πιστοποίηση, η τυποποίηση, η ενσωμάτωση καινοτομίας, η εξωστρέφεια και οι νέες αγορές, η αναζήτηση του ακριβότερου ραφιού για το εκλεκτής ποιότητας προϊόν μας είναι συνευθύνη μας, τόσο του Υπουργείου όσο και των Ομάδων Παραγωγών και των παραγωγών. Η πρόκληση για τα πιστοποιημένα ποιοτικά μας προϊόντα, όπως το ΠΓΕ Φασόλι Καστοριάς, είναι να ανταγωνιστούμε τα καλύτερα αντίστοιχα διεθνώς, στις καλύτερες τιμές, στηρίζοντας και τον παραγωγό, και την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.

 

 

 

 

Εργόσημα στους αλλοδαπούς

 

Ένα επίσης σοβαρό θέμα που τέθηκε στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπόλαρη ήταν οι εργάτες γης. Συγκεκριμένα, στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την επικράτεια απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης που μένουν στη χώρα «χωρίς χαρτιά». Οι εργοδότες τους, κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν μπορούν να τους ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα: Οι αγρότες – εργοδότες να μην μπορούν να περάσουν στα έξοδά τους τα μεροκάματα που πληρώνουν, ο ΟΓΑ να έχει μια τεράστια απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας και οι ίδιοι οι μετανάστες να είναι ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση.

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου έθεσε το επείγον ζήτημα της διαδικασίας για την διαδικασία μετακλήσεων των αλλοδαπών αγρεργατών και η απλοποίηση της διαδικασίας εργοσήμου. Εκ μέρους των παραγωγών κατατέθηκαν εγγράφως οι προτάσεις σχετικά με τη νομιμότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρεργάτες τους οι οποίες έχουν κατατεθεί προηγουμένως στα συναρμόδια Υπουργεία α) Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και β) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός την αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής του Άργους Ορεστικού , με τροπολογία που έχει ήδη καταρτιστεί και συζητείται με τους εταίρους, η κυβέρνηση θεσπίζει διαδικασία μέσω της οποίας, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης (και άρα υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργατικά χέρια), ο δε αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα μπορεί (ο αγρότης) να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιοχής του την έγκριση κατ’ εξαίρεση απασχόλησης διαμενόντων μεταναστών, οι οποίοι θα ασφαλίζονται με εργόσημο.

Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειάς του και η καλλιεργούμενη έκταση.

 

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση, την εδώ νομιμοποίηση της παραμονής τους. Υπολογίζεται ότι εάν δηλωθούν κανονικά τα μεροκάματα που πληρώνονται σήμερα σε παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσμος θα δικαιολογήσει ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώσει το δηλούμενο φορολογικό εισόδημα κατά αντίστοιχο ποσό.

 

Ταυτόχρονα ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας των αγροτών θα προσθέσει εισφορές λόγω εργοσήμου κοντά στα 100 εκ ευρώ το χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Βιωματικό Εργαστήρι με θέμα το «Σεβασμό στη Γέννα» στην Καστοριά

Η ομάδα – ΚΑΣΤΟΡΙΑ : Ομάδα Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας – σε…

Δήμος Άργους Ορεστικού:Συνάντηση με τους δασικούς συνεταιρισμούς για την επίσπευση των διαδικασιών υλοτόμησης στον Αλιάκμονα/ «Οι εργασίες υλοτόμησης καθυστερούν με υπαιτιότητα τρίτων»

  Δήμος Άργους Ορεστικού:Συνάντηση με τους δασικούς συνεταιρισμούς για την επίσπευση των…

Δόξα Κορησού: ”Σταύρο Πνευμονίδη σήμερα λυγίσαμε…”

Περηφάνια και συγκίνηση…Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο.

Νέοι υπολογιστές στο Δημοτικό Σχολείο Διποταμίας Δήμου Νεστορίου

Νέοι υπολογιστές στο Δημοτικό Σχολείο Διποταμίας Δήμου Νεστορίου

Δωρεά της Τοπικής Κοινότητας Κοζάνης στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο

Δωρεά της Τοπικής Κοινότητας Κοζάνης στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο

Κατασκευή νέου κεντρικού δικτύου αποχέτευσης και νέου αποδέκτη (σύγχρονου διηθητικού βόθρου) στον οικισμό Λάγκας.

Κατασκευή νέου κεντρικού δικτύου αποχέτευσης και νέου αποδέκτη (σύγχρονου διηθητικού βόθρου) στον…

Μουσική εκδήλωση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια

Μουσική εκδήλωση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια

Γεωργικές Προειδοποιήσεις σχετικά με την Καρπόκαψα της Μηλιάς

Από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και…