Στους επικίνδυνους προορισμούς κατατάσσει την Τουρκία το Βερολίνο

«Δώρο» στον ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζεται από πηγές του κλάδου η απόφαση του Βερολίνου να βγάλει κατ’ ουσίαν εκτός αγοράς την Τουρκία για τους Γερμανούς ταξιδιώτες. Αν και η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει δει μείωση του αριθμού των Γερμανών που ταξιδεύουν εκεί, παραμένει ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς για αυτούς. Με δεδομένη την άριστη διαχείριση της κρίσης από την Ελλάδα και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναμένεται να μπει στη «λευκή λίστα» του Βερολίνου νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, πολλοί πιστεύουν πλέον πως όσοι Γερμανοί τελικά αποφασίσουν να ταξιδέψουν για διακοπές στη Μεσόγειο θα οδηγηθούν ευκολότερα πια στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι υπόλοιποι κορυφαίοι μεσογειακοί προορισμοί για τους Γερμανούς είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Στην Ελλάδα το 2019 ήρθαν περί τα 4 εκατομμύρια Γερμανοί ταξιδιώτες, οι οποίοι δαπάνησαν στη χώρα μας 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Πέρυσι στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ταξίδεψαν 2,7 εκατ. Γερμανοί, σαφώς λιγότεροι από τα 4,5 εκατ. του 2018 και τα 5,4 εκατ. του 2015, που ήταν και η υψηλότερη επίδοση της Τουρκίας από τη γερμανική αγορά. Η Ελλάδα έτσι μπορεί να προσδοκά ένα μερίδιο από όσους εκ των 2,7 εκατ. Γερμανών αποφασίσουν να ταξιδέψουν φέτος, αναφέρουν Ελληνες ξενοδόχοι.

Οι προσδοκίες αυτές δημιουργούνται μετά την απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που γνωστοποιήθηκε χθες Τετάρτη, να συμπεριλάβει την Τουρκία στις λεγόμενες «περιοχές κινδύνου» από την πανδημία COVID-19. Κάτι που αυτομάτως μεταφράζεται σε επιβολή καραντίνας δεκατεσσάρων ημερών σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στη Γερμανία από την Τουρκία. Σημειώνεται πως μεταξύ των 130 χωρών οι οποίες αποτελούν για τη Γερμανία «περιοχές κινδύνου» είναι και η Αίγυπτος και το Μαρόκο, άλλοι δύο δημοφιλείς μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί για τους Γερμανούς ταξιδιώτες. Γεγονός που επίσης μπορεί να ενισχύσει τις αφίξεις στην Ελλάδα, σε μια συγκυρία που «ο κάθε τουρίστας μετράει».

Η λίστα των περιοχών κινδύνου αποτελεί αρμοδιότητα του Robert Koch-Institut (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ) και αφορά μια συνεχώς ανανεούμενη και επικαιροποιούμενη εργασία με βάση το επιδημιολογικό προφίλ τής κάθε χώρας και την πρόοδό της στην αντιμετώπιση της COVID-19. Το βασικό κριτήριο συμπερίληψης ή μη μιας χώρας στη σχετική λίστα είναι τα 50 νέα κρούσματα εντός μιας εβδομάδας ανά 100.000 κατοίκους, επίπεδο πάνω από το οποίο μια χώρα μπαίνει στις επικίνδυνες περιοχές. Ομως, αξιολογούνται και τα κατά περίπτωση μέτρα περιορισμού της πανδημίας που έχει υιοθετήσει η κάθε περιοχή.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, πάντως, παρά την κατάταξη αυτή της Τουρκίας, εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης να αφαιρεθούν από τη λίστα το προσεχές διάστημα και να αρθεί η σχετική ταξιδιωτική οδηγία για αυτές.

Αντίδραση Αγκυρας

Στην αρνητική αυτή εξέλιξη για τον τουρκικό τουρισμό αντέδρασε άμεσα η Αγκυρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να δηλώνει σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης πως δεν κατανοεί «τους επιστημονικούς λόγους πίσω από αυτή την απόφαση του Βερολίνου».

You May Also Like
Οδογέφυρα στον αυτοκινητόδρομο A 10, λίγο έξω από την Γένοβα κατέρρευσε σήμερα…

Προβλήματα στον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη από την ξηρασία και τον καύσωνα

Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η…

Ισραήλ: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Ισραήλ: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Ενεργοποιήθηκε η πολωνική αεροπορία μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Κίεβο και Λβιβ

Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα τα ξημερώματα της Κυριακής

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ

Table of Contents Hide Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι δεν έχει κάνει και δεν…

Ιταλία: Δείχνει τα «δόντια» του ο κοροναϊός – 109 νεκροί, πάνω από 3.000 περιστατικά

Ιταλία: Δείχνει τα «δόντια» του ο κοροναϊός – 109 νεκροί, πάνω από…

«Πρέπει να καταπιώ και αυτή την πίκρα». Η Σάνον Ντόχερτι αποκάλυψε ότι ο καρκίνος επέστρεψε

«Πρέπει να καταπιώ και αυτή την πίκρα». Η Σάνον Ντόχερτι αποκάλυψε ότι…

Ηχηρό μήνυμα Κομισιόν στην Άγκυρα

Ηχηρό μήνυμα Κομισιόν στην Άγκυρα

Κυβερνοπόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας

Νέο ρήγμα στις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις…

Σκάνδαλο στη Γερμανία: Καλόγριες “νοίκιαζαν” ορφανά αγόρια σε επιχειρηματίες και ιερείς για όργια

Ανατριχιαστικές οι περιγραφές των θυμάτων. Τα αγόρια υποβάλλονταν σε συστηματική σεξουαλική κακοποίηση,…