Στο εξωπραγματικό κόστος τη θεραπείας του πόνου η απάντηση είναι functional movement. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

Όπως αναφέρω συχνά στα άρθρα μου, ο χρόνιος πόνος τα τελευταία χρόνια, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας, διότι ταλαιπωρεί άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων (παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους), επηρεάζοντας τους αρνητικά όχι μόνο στην εκπλήρωση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, αλλά και στην ψυχολογία και στη διάθεσή τους.

Στο σημερινό μου άρθρο, θα αναφερθώ μέσω μίας πρόσφατης οικονομικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο από μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία οικονομικών συμβούλων με το όνομα Transparency Market Research (TMR) και αναδημοσιεύτηκε από το myoskeletiko.com και το Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης – Ρευματολόγο, για το εξωπραγματικό κόστος  του πόνου παρουσιάζοντας κάποια οικονομικά νούμερα που έχουν σχέση με το κόστος της θεραπείας του πόνου.

Όταν λέμε πόνο, εννοούμε μία δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με μία εγκατεστημένη ή επαπειλούμενη βλάβη στους ιστούς. Ο πόνος λειτουργεί ως ένα σύστημα προειδοποίησης κινδύνου του σώματος, το οποίο ενημερώνει τον εγκέφαλο για μια πραγματική ή πιθανή βλάβη και διακρίνεται σε:

  • Οξύ πόνο, δηλαδή σύντομης διάρκειας όπου η αιτία του και η προέλευση του είναι εύκολο να διαπιστωθεί – εντοπιστεί και
  • Χρόνιο πόνο, δηλαδή οποιονδήποτε πόνο ο οποίος διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες, και μπορεί να επιμένει για μήνες ή και περισσότερο. Ο χρόνιος πόνος  είναι πολύ διαφορετικός από τον οξύ πόνο.

 

Η συγκεκριμένη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτηση κάποιων μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, έφερε στη δημοσιότητα κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία νομίζω πως έχουν πολύ ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες της άσκησης & υγείας, διότι εδραιώνουν και τονίζουν τη σημασία της θεραπευτικής άσκησης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το 2015 το κόστος του πόνου, διεθνώς, πλησίασε τα 60.2 τρισεκατομμύρια δολάρια και πιστεύεται ότι το 2024 θα φθάσει τα 83 τρισεκατομμύρια δολάρια!

 

Πάνω από το 52% αυτών των χρημάτων, καταναλώθηκε για αγορά φαρμάκων που έχουν σαν βάση τα οπιοειδή (οξυκωδόνη, υδροκωδόνη, μορφίνη, φεντανίλη, τραμαδόλη κ.ά.), τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και τα φάρμακα κατά της ημικρανίας καθώς και τα μη ναρκωτικά αναλγητικά.

 

Τα περισσότερα από συνταγογραφούμενα παυσίπονα, περίπου το 28% της αγοράς, χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση του πόνου των καρκινοπαθών, ενώ πολύ κοντά σε ποσοστά κατανάλωσης, ήταν τα παυσίπονα για τις παθήσεις των αρθρώσεων, τη χρόνια οσφυαλγία και γενικότερα τους μυοσκελετικούς πόνους, το μετεγχειρητικό πόνο και το νευροπαθητικό πόνο.

 

Το πιο ανησυχητικό όμως σε όλα αυτά τα στοιχεία, είναι ότι σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα στο άμεσο μέλλον η κατανάλωση των αναλγητικών φαρμάκων θα αυξηθεί σε παθήσεις που έχουν σχέση με την γήρανση του πληθυσμού (παθήσεις των αρθρώσεων, μυοσκελετικές παθήσεις, νευροπαθητικούς πόνους κ.α) και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, ιδιαίτερα σε προηγμένες οικονομικά χώρες, εκτινάσσοντας ακόμη περισσότερο το ήδη δισθεόρατο  κόστος.

 

Η λύση σε όλη αυτή την οικονομική παράνοια, είναι η θεραπευτική άσκηση

 

Είναι πλέον αποδεκτό από όλους τους επιστήμονες στο χώρο της υγείας, ότι η θεραπευτική άσκηση η οποία προσφέρει στον ασθενή μία λειτουργική κίνηση (functional movement), είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος καταπολέμησης καταστάσεων πόνου και κυρίως χρόνιων πόνων.  Είναι γεγονός ότι παρά το εξελισσόμενο τοπίο στο χώρο των φαρμάκων τα οποία συνταγογραφούνται για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, η ανακούφιση των ανθρώπων που πάσχουν από αυτόν είναι γενικά μέτρια, με πολλά από αυτά μάλιστα να προκαλούν δυσάρεστες ή και επικίνδυνες πολλές φορές παρενέργειες.

 

Όλη αυτή η κατάσταση έχει κάνει τις μη φαρμακολογικές θεραπείες να αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο τρόπο διαχείρισης του χρόνιου πόνου, με τη σωματική δραστηριότητα να είναι μια καλά τεκμηριωμένη και βιώσιμη θεραπευτική οδός για την αντιμετώπιση του, έχοντας ευεργετικές επιδράσεις όχι μόνο στον πόνο, αλλά και γενικότερα στη σωματική λειτουργία του πάσχοντα.

 

Για αυτό το λόγο, η σωματική δραστηριότητα συνιστάται πλέον από όλους τους ειδικούς στο χώρο της υγείας, ως το καλύτερο φάρμακο στους ασθενείς με χρόνιους πόνους και μάλιστα και κατά τη διάρκεια της φάσης του πόνου, διότι έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα και βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων, την ισορροπία τη μυϊκή & φυσική αντοχή και απομακρύνει το άγχος και την κατάθλιψη, κάνοντάς τους ασθενείς πιο λειτουργικούς, παραγωγικούς και ευδιάθετους.

 

Η απάντηση σε όλο αυτό το εξωπραγματικό κόστος της θεραπείας του πόνου και για το κράτος, αλλά και για τον ασθενή, είναι το Functional movement.

 

Η φιλοσοφία του Functional movement, είναι ότι μέσω της θεραπευτικής άσκησης και μέσα από ένα πλήρες ασκησιολόγιο λειτουργικών κινήσεων οι οποίες εστιάζουν στην ικανότητα της κίνησης των αρθρώσεων, πετυχαίνω να απαλλάξω τους ασκούμενούς από τους πόνους που καθιστούν πολύ δύσκολη την καθημερινότητά τους.  Αυτό το πετυχαίνω μέσα από ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων ασκήσεων για κάθε περίπτωση, οι οποίες βελτιώνουν τη σωματική λειτουργία των ασθενών που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και πόνους, η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει αποδειχθεί ότι είναι σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμη με τα απλά αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Έτσι μέσω της εξειδικευμένης και ασφαλής άσκησης και χωρίς τη χρήση φαρμάκων, καταφέρνω όχι μόνο να κάνω τους ασκούμενούς πιο λειτουργικούς και ευδιάθετους απαλλάσσοντας τους από τους χρόνιους πόνους, αλλά και να προστατέψω το σώμα τους από μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις, γιατί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζω στο functional movement, στηρίζονται στην επανεκπαίδευση της κίνησης, στην απόκτηση του κινητικού ελέγχου, στη σταθερότητα των αρθρώσεων και άλλων σημαντικών στοιχείων της κίνησης, διορθώνοντας όλες τις παλιές κακές συνήθειες και λανθασμένες κινήσεις, οι οποίες αποτελούν αιτία δημιουργίας μυοσκελετικών πόνων.

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

Πηγές:  

You May Also Like

Ανταποδοτικές υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες λόγω πανδημίας

  Ανταποδοτικές υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες λόγω πανδημίας

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Το απροσδόκητο διατροφικό συστατικό που προστατεύει

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Το απροσδόκητο διατροφικό συστατικό που προστατεύει

Καθαρισμός χόρτων στον περιαστικό ιστό της Λίμνης Καστοριάς

Καθαρισμός χόρτων στον περιαστικό ιστό της Λίμνης Καστοριάς

45 εκ. ευρώ για την ενίσχυση ερευνητικών φορέων σε ακριτικές και νησιωτικές Περιφέρειες. 4,8 εκ. ευρώ για στη Δυτική Μακεδονία

45 εκ. ευρώ για την ενίσχυση ερευνητικών φορέων σε ακριτικές και νησιωτικές…

Άγιο όρος: Τον Άθω στα 2033μ. κατέκτησε ο Ζήσης Τζηκαλάγιας μαζί με τους φίλους του (φωτογραφίες)

Άγιο όρος: Τον Άθω στα 2033μ. κατέκτησε ο Ζήσης Τζηκαλάγιας μαζί με…

Μαρία Αντωνίου: Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την στήριξη και την αγάπη σας

Να είστε σίγουροι ότι η Καστοριά μας θα έχει μία ισχυρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική φωνή αύριο στη Βουλή

Δήμος Καστοριάς: Εκδηλώσεις τιμής για τους αδελφούς Εμμανουήλ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις τιμής και…

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά στον εορτασμό της πανελλαδικής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός»

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς συμμετέχει και εφέτος στον εορτασμό της πανελλαδικής…

Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Ελλήνων Γεύσεις και αρώματα πολιτισμού Καστοριάς» από το Επιμελητήριο Καστοριάς

Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Ελλήνων Γεύσεις και αρώματα πολιτισμού Καστοριάς» από το…