Στο πλαίσιο του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών στην Καστοριά, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»

Ο Δήμος Καστοριάς, η Βυζαντινή Οικουμένη και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Σπουδών της Σχολής Ανώτατων Σπουδών του Παρισιού σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν από κοινού την Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:  «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος».

Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Μπασάρα της Καστοριάς, θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 και ώρα 19:30 και εντάσσεται στο πρόγραμμα του 8ου θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών, το δεύτερο μέρος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά από τις 8 έως τις 13 Ιουλίου 2018 στον ίδιο χώρο.

Στην Έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος τέσσερεις φωτογράφοι: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.

Το Άγιον Όρος υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για όλους τους δημιουργούς, ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και κυρίως φωτογράφους. Οι τέσσερεις φωτογράφοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την Αθωνική Πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή – περιηγητή καταγράφοντας μέσα από το φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και κατέληξαν να εστιάσουν στα πρόσωπα των γερόντων του Άθω.

Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016, ενώ ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη (6 – 28 Μαΐου 2016) και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στη Λευκωσία (29 Σεπτεμβρίου  – 7 Οκτωβρίου 2016), στην πόλη της Κατερίνης (14 – 27 Νοεμβρίου 2016), στο Βελιγράδι (29 Απριλίου – 18 Μαΐου 2017), όπου παρουσιάστηκε στην Κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα καθώς και στο Βέλικο Τύρνοβο της Βουλγαρίας (17 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2017).

 

Εγκαίνια: Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 στις 19:30

 

Διάρκεια έκθεσης: 8 – 25 Ιουλίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή

10:00 π.μ έως 13:00 μ.μ και 18:00 μ.μ έως 21:00 μ.μ

Διεύθυνση: ισόγειο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΠΑΣΑΡΑ περιοχή Ιστορικού Κέντρου «Ντολτσό».

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Δήμος Καστοριάς 24673 51101

 

Only few stay behind as the procession is carried in the outskirts of the Simonos Petra Monastery.

 

 

 

 

You May Also Like

Πρόσκληση Δημάρχου Νεστορίου για Ορκωμοσία Αιρετών

Πρόσκληση Σας προσκαλούμε, να τιμήσετε με την παρουσία σας, την τελετή ορκωμοσίας…

Το 1ο ενημερωτικό σεμινάριο Cult2Routes στο Νεστόριο

Το 1ο ενημερωτικό σεμινάριο Cult2Routes στο Νεστόριο

Ο Σεβασμιώτατος στον Ναό των Αγίων Αποστόλων Ντολτσό

Στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων της περιοχής Ντολτσό στην πόλη…

Επισκέφτηκαν το Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης και παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία

Επισκέφτηκαν το Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης και…

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή Παράδοσης – Παραλαβής στην Π.Ε. Καστοριάς

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή Παράδοσης – Παραλαβής στην Π.Ε. Καστοριάς…

Στην Καστοριά η 33η Αμφικτιονία Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος

20-22 Οκτωβρίου

Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας: 12% η μέση πληρότητα στο σύνολο της χειμερινής περιόδου. Απαιτείται άμεση στήριξη των επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους.

Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας: 12% η μέση πληρότητα στο σύνολο της χειμερινής…

Ιστορική μέρα για τον Α.Σ. Καστοριάς. Έφτασε η επίσημη πρόσκληση συμμετοχής  για το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας

Ιστορική μέρα για τον Α.Σ. Καστοριάς. Έφτασε η επίσημη πρόσκληση συμμετοχής  για…

Η Νέα Δημοκρατία πάντα στο πλευρό των αγροτών

Η Νέα Δημοκρατία πάντα στο πλευρό των αγροτών