Στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς λειτούργησε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στο χωριό Χιλιόδεντρο, στις 21 Ιουνίου 1902, μαρτύρησε με πέλεκυ ο Ιερέας του χωριού Βασίλειος Καραπαλίκης. Τα οστά του μάρτυρος Ιερέως φυλάσσονται στον Ναό του χωριού και αναδίδουν έντονη ευωδία. Έτσι, ο Σεβασμιώτατος σεβόμενος τη μνήμη του Ιερέως Βασιλείου, τέλεσε σήμερα τη Θεία Μυσταγωγία στον Ναό αυτό, αφού θα απουσιάζει την ημέρα του μαρτυρίου του συμμετέχοντας στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, παρουσία των αγίων λειψάνων του νέου αυτού Ιερομάρτυρος.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα και ανέπτυξε το θέμα «αύτη δε εστίν η αιώνιος ζωή, ίνα γινώσκωσί σε τον μόνον αληθινόν Θεόν και ον απέστειλας Ιησούν Χριστόν», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η γνώση της αιωνίου ζωής δεν είναι εγκεφαλική, δεν είναι ένα διανοητικό γεγονός αλλά εμπειρικό γεγονός, γεγονός της καρδιάς του κάθε ανθρώπου.

Αυτή την αιώνιο ζωή βίωσαν οι θεοφόροι Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, των οποίων τη μνήμη εορτάζουμε σήμερα, καθώς και οι Πατέρες και οι Άγιοι όλων των αιώνων. Αυτή την αιώνιο ζωή βίωσε και ο μάρτυς Ιερέας της Εκκλησίας, ο οποίος θυσιάστηκε τις δύσκολες εκείνες ημέρες για να σώσει το ποίμνιό του.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας ότι, έχει αποσταλεί ο σχετικός φάκελος στην Ιερά Σύνοδο με τους υπολοίπους Νεομάρτυρες της περιοχής μας, προκειμένου να εξεταστεί από την επιτροπή δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, από την Ιερά Σύνοδο και να πορευθεί στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, για να έχουμε την επίσημη αναγραφή των Αγίων Μαρτύρων στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.

Ο Επίσκοπος της Καστοριάς ανέφερε και δύο περιστατικά τα οποία έζησε ο ίδιος από την έντονη ευωδία των ιερών λειψάνων του μάρτυρος Ιερέως Βασιλείου Καραπαλίκη, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα του Αγίου Αθανασίου του Πάριου και του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Λεοντοπόλεως Σωφρόνιου Ευστρατιάδη για την ευωδία των ιερών λειψάνων των αγίων και των μαρτύρων της πίστεώς μας.

Τέλος, ευχήθηκε να έχουμε σύντομα στο αγιολόγιο την αναγραφή του μάρτυρος Ιερέως, να τιμούμε τη μνήμη του και να τον έχουμε θερμότατο πρέσβη στο Θρόνο της Θείας Μεγαλωσύνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι συγκλονιστικό θέαμα να αντικρίζει κανείς την κομματιασμένη τιμία κάρα από τον πέλεκυ των αλλοπίστων και να αναδίδει ευωδία αγιοσύνης. Οι κάτοικοι δε του Χιλιοδέντρου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, συγκινημένοι και δακρυσμένοι, πλησίαζαν την αγία κάρα και την ασπαζόντουσαν, εκζητώντας τις ικεσίες του Ιερέως Βασιλείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Μπουζέρια: “παγκόσμιο” πρωτάθλημα τσιπουρο-γευσιγνωσίας

Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…