Στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς λειτούργησε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στο χωριό Χιλιόδεντρο, στις 21 Ιουνίου 1902, μαρτύρησε με πέλεκυ ο Ιερέας του χωριού Βασίλειος Καραπαλίκης. Τα οστά του μάρτυρος Ιερέως φυλάσσονται στον Ναό του χωριού και αναδίδουν έντονη ευωδία. Έτσι, ο Σεβασμιώτατος σεβόμενος τη μνήμη του Ιερέως Βασιλείου, τέλεσε σήμερα τη Θεία Μυσταγωγία στον Ναό αυτό, αφού θα απουσιάζει την ημέρα του μαρτυρίου του συμμετέχοντας στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, παρουσία των αγίων λειψάνων του νέου αυτού Ιερομάρτυρος.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα και ανέπτυξε το θέμα «αύτη δε εστίν η αιώνιος ζωή, ίνα γινώσκωσί σε τον μόνον αληθινόν Θεόν και ον απέστειλας Ιησούν Χριστόν», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η γνώση της αιωνίου ζωής δεν είναι εγκεφαλική, δεν είναι ένα διανοητικό γεγονός αλλά εμπειρικό γεγονός, γεγονός της καρδιάς του κάθε ανθρώπου.

Αυτή την αιώνιο ζωή βίωσαν οι θεοφόροι Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, των οποίων τη μνήμη εορτάζουμε σήμερα, καθώς και οι Πατέρες και οι Άγιοι όλων των αιώνων. Αυτή την αιώνιο ζωή βίωσε και ο μάρτυς Ιερέας της Εκκλησίας, ο οποίος θυσιάστηκε τις δύσκολες εκείνες ημέρες για να σώσει το ποίμνιό του.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας ότι, έχει αποσταλεί ο σχετικός φάκελος στην Ιερά Σύνοδο με τους υπολοίπους Νεομάρτυρες της περιοχής μας, προκειμένου να εξεταστεί από την επιτροπή δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, από την Ιερά Σύνοδο και να πορευθεί στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, για να έχουμε την επίσημη αναγραφή των Αγίων Μαρτύρων στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.

Ο Επίσκοπος της Καστοριάς ανέφερε και δύο περιστατικά τα οποία έζησε ο ίδιος από την έντονη ευωδία των ιερών λειψάνων του μάρτυρος Ιερέως Βασιλείου Καραπαλίκη, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα του Αγίου Αθανασίου του Πάριου και του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Λεοντοπόλεως Σωφρόνιου Ευστρατιάδη για την ευωδία των ιερών λειψάνων των αγίων και των μαρτύρων της πίστεώς μας.

Τέλος, ευχήθηκε να έχουμε σύντομα στο αγιολόγιο την αναγραφή του μάρτυρος Ιερέως, να τιμούμε τη μνήμη του και να τον έχουμε θερμότατο πρέσβη στο Θρόνο της Θείας Μεγαλωσύνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι συγκλονιστικό θέαμα να αντικρίζει κανείς την κομματιασμένη τιμία κάρα από τον πέλεκυ των αλλοπίστων και να αναδίδει ευωδία αγιοσύνης. Οι κάτοικοι δε του Χιλιοδέντρου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, συγκινημένοι και δακρυσμένοι, πλησίαζαν την αγία κάρα και την ασπαζόντουσαν, εκζητώντας τις ικεσίες του Ιερέως Βασιλείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Δημήτριος Σιόρεντας

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Δημήτριος…

Η «Οικογένεια Σοϊ-Μπλε» στην Καστοριά

Ο Δήμος Καστοριάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016”, παρουσιάζει τη…

Ο Σύλλογος Αρμονία Καστοριάς στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ναύπακτο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Λυγιά…

Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει και υποβαθμίζει το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού και το ΚΕΦΙΑΠ”

Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει και υποβαθμίζει το Κέντρο Υγείας…

Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Θέματα Ψηφιακής Υγείας και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας»

Από το ΠΜΣ «Ψηφιακή Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας