Σταθεροποιηµένες σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βρίσκονται τουλάχιστον δύο εβδοµάδες οι τιµές για τους παραγωγούς υπαίθριας ντοµάτας λόγω της µεγάλης έλλειψης που υπάρχει στην αγορά. Έτσι, παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν και εισαγόµενες από την Πολωνία, τη Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες οι τιµές πώλησης στη Λαχαναγορά της Αθήνας για τις α’ ποιότητες είναι 1,80 ευρώ το κιλό και για τις β’ στο 1,40, ενώ στη λαϊκή κατά τόπους πωλούνται και 2,40 ευρώ το κιλό, υψηλότερα σχεδόν 150% σε σχέση µε άλλες σεζόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

«Έλλειψη εµφανιζόταν συνήθως όταν τελείωναν τα θερµοκήπια αλλά όχι σε τόσο µεγάλο βαθµό», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός κηπευτικών από τη Βοιωτία, Βασίλης Κόλλιας, ο οποίος εκτιµά ότι αυτό το φαινόµενο θα φανεί και του χρόνου δεδοµένου ότι πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί οι εχθροί της ντοµάτας.

Σύµφωνα µε παραγωγούς και παράγοντες της αγοράς, ο βασικότερος λόγος για αυτή την έλλειψη ήταν ο περιορισµός της έκτασης φέτος για την υπαίθρια, όπως έχει γράψει κατ’ εξακολούθηση η Agrenda, µείωση που ήταν αναµενόµενη, όπως λένε οι ίδιοι, καθώς το κόστος της καλλιέργειας ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ το στρέµµα.

Ενδεικτικό φέτος είναι οι τιµές στις λαϊκές των µεγάλων πόλεων κυµαίνονται µεταξύ 1,20 και 1,80 ευρώ το κιλό για τις µεγαλύτερες ποσότητες, υψηλότερες έως και 125% από προηγούµενες χρονιές που ήταν στα 0,80-1 ευρώ το κιλό, τα οποία θεωρούνταν καλά επίπεδα, ενώ σε µανάβικα σε επαρχιακές κωµοπόλεις πωλούνται και οι πολωνικές 2,80 ευρώ το κιλό.

Εκτός από τη µείωση των στρεµµάτων, η καλλιέργεια είχε ζηµιές στη Χαλκιδική από τις βροχοπτώσεις που προκάλεσαν την εµφάνιση βακτηρίων και τον καύσωνα που εµπόδισε την καρπόδεση, ενώ σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές υπήρξαν προσβολές από το Tuta Absoluta, και από βοτρύτη.

Έτσι, η ζήτηση από τα νησιά είναι αυξηµένη, επισηµαίνει ο  πρόεδρος της ΓΕΟΚ Α.Ε. στην Καστοριά, ∆ηµοσθένης Μωυσίδης, προσθέτοντας ότι οι τιµές πώλησης της εταιρείας είναι 1,10-1,20 ευρώ το κιλό από τα 0,80-0,90 που ήταν την προηγούµενη εβδοµάδα. Στην περιοχή οι παραγωγοί που φέτος µείωσαν την έκταση υπαίθριας στράφηκαν στα φασόλια, τις πατάτες και τα δέντρα.

«Μόνο µε µία προσβολή απ’ το Tuta η µέση απόδοση που είναι κανονικά 4-4,5 τόνοι το στρέµµα πέφτει κατά 30%», λέει ο κ. Κόλλιας, ο οποίος τονίζει επίσης τον περιορισµό της έκτασης φέρνοντας ως παράδειγµα το χωριό του που τώρα έχουν µείνει µόνο 2 παραγωγοί υπαίθριας ντοµάτας, ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν 4 και τη δεκ. του ’90, 250.

Όπως λένε στην Agrenda παράγοντες του κλάδου, λόγω της έλλειψης έχει ενταθεί το φαινόµενο των ελληνοποιήσεων και φέτος είναι ιδιαίτερα σηµαντικοί οι έλεγχοι στις εισαγόµενες ντοµάτες.

Πηγή: agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

“Ραγκουτσάρια 2020”: Η πόλη ξεφαντώνει, η Καστοριά γιορτάζει!

“Ραγκουτσάρια 2020”: Η πόλη ξεφαντώνει, η Καστοριά γιορτάζει!

Κικίλιας: Θα αναθεωρηθούν όλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά τον κορονοϊό

Κικίλιας: Θα αναθεωρηθούν όλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά τον κορονοϊό

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών στο Φράγμα Νεστορίου

Μετά από ενημέρωση που έγινε στην βουλευτή κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, από τους…

Χιλιάδες μολυσμένα κοτόπουλα από τη γρίπη των πτηνών θανατώθηκαν, σε ολλανδικό αγρόκτημα

Χιλιάδες μολυσμένα κοτόπουλα από τη γρίπη των πτηνών θανατώθηκαν, σε ολλανδικό αγρόκτημα

Συμμετοχή του Γ.Ε.Σ. στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας με την Έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας «Στρατός – Καστοριά – Πολιτισμός»

Συμμετοχή του Γ.Ε.Σ. στα πολιτιστικά δρώμενα της  τοπικής κοινωνίας  με την Έκθεση…

Εορταστικό πρόγραμμα «8 με 8» Δήμου Καστοριάς

Εορταστικό πρόγραμμα «8 με 8» Δήμου Καστοριάς Η μαγεία των Χριστουγέννων επιστρέφει…

Έκτακτη ΔΙΣ τη Δευτέρα 4/1 μετά την απαγορεύση πιστών σε εκκλησίες τα Θεοφάνεια

Έκτακτη ΔΙΣ τη Δευτέρα 4/1 μετά την απαγορεύση πιστών σε εκκλησίες τα…