Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο υποκατάστημα στην πόλη της Κοζάνης πραγματοποίησαν την Τετάρτη ( 13/1 ) στις 10:00 το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Πρωτοβουλία Αγροτών για το ασφαλιστικό. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί νέοι αγρότες και από τους τέσσερις νομούς. Από τον Νομό Καστοριάς το παρών έδωσαν ελάχιστοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και για τις πληροφορίες που θέλουν να κλείνει το υποκατάστημα του ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας και την ένταξη του στην Αποκεντρωμένη στην Ήπειρο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι τόνισαν πως ο ΟΓΑ δεν είναι απλά το ταμείο κύριας ασφάλισής τους, αλλά η ταυτότητά τους, γι’ αυτό αντιδρούν στην ενδεχόμενη ένταξή του στο κοινό ταμείο.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Τζούρας , πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού και υπεύθυνος της Πρωτοβουλίας Αγροτών στη Δυτική Μακεδονία ‘’ Τα μέτρα που προωθούνται, αποτελούν ταφόπλακα για τον κλάδο… Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιείται για το νομοσχέδιο ασφαλιστικού που φέρνει άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ήρθαμε εδώ για να δείξουμε την μεγάλη μας διαφωνία για το νομοσχέδιο. ‘’

Σε κοινή γραμμή έκανε δηλώσεις και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς, Δημήτριος Βαενάς , ‘’ Συμμετέχουμε σαν Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς στην διαμαρτυρία που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Αγροτών στον ΟΓΑ Κοζάνης διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο που θέλει να κατεβάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που στόχο έχει τη διάλυση του ΟΓΑ και του αγροτικού κόσμου. Είμαστε ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί χάνοντας την ταυτότητα μας θα χαθεί και όλο το αγροτικό κίνημα. ‘’

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Άργους Ορεστικού Αιμίλιος Βασιλείου , τόνισε πως ‘’ Αυτό που πάνε να κάνουν είναι ότι θέλουν να μας διαλύσουν , θέλουν να μας σβήσουν δεν θέλουν καθόλου αγρότες. Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι δραματική όπως σε όλη την Ελλάδα.’’

Να σημειωθεί ότι χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις αγροτών και σε άλλα υποκαταστήματα του ΟΓΑ σε όλη τη χώρα, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

 

Συγκεντρώσεις ενημέρωσης των αγροτών πριν το πανκαστοριανό αγροτικό συλλαλητήριο

 

Ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς, την  Δευτέρα 11 Γενάρη, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Χιλιόδεντρο, με σκοπό να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στα αγροτικά, να ενημερώσει τον αγροτόκοσμο της περιοχής και να σχεδιάσει πώς θα δράσει από δω και πέρα, μπροστά στα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλα τα γύρω χωριά (Πεντάβρυσος, Τσάκωνη, Χιλιόδεντρο, Ποριά, Μεσοποταμία, Πολυκάρπη, Μαύροβο, Γέρμας, Βογατσικό). Υπήρξε θετικό αγωνιστικό κλίμα και διάθεση για συνέχεια των αγώνων.

Στα νέα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται από ΕΕ και κυβέρνηση, μέσω της νέας ΚΑΠ και του 3ου μνημονίου, περιλαμβάνονται:

Μείωση των επιδοτήσεων μέχρι 60% συνολικά, έως το τέλος του 2019 και νέες περικοπές στην αγροτική παραγωγή.

Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.

Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου για τον αγροτικό πετρέλαιο και μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.

Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και κατάργηση του πενιχρού επιδόματος στους υπερήλικες που δεν είχαν πληρώσει εισφορές.

Πρόσθετη φορολογία για προϊόντα, όπως το κρασί και το τσίπουρο.

Στην παρούσα φάση φάνηκε η ανάγκη για περεταίρω συζήτηση και ενημέρωση. Αποφασίστηκε να γίνουν 2 ακόμη συγκεντρώσεις:

Μια στην Πολυκάρπη, την Παρασκευή 15 Γενάρη, 9:00μμ, στην αίθουσα του συλλόγου «Δημιουργία»

και μια στη Μεσοποταμία το Σάββατο 16 Γενάρη, 8:00μμ, στην αίθουσα της Εύξεινου Λέσχης Μεσοποταμίας.

Δεν αποκλείεται μετά από αυτές να προκύψουν και άλλες σε άλλα χωριά.

Κορύφωση των περιφερειακών αυτών συγκεντρώσεων θα είναι ένα πανκαστοριανό αγροτικό Συλλαλητήριο, με σκοπό οι μικρομεσαίοι αγρότες-κτηνοτρόφοι να υψώσουν τοίχος, να βάλουν απροσπέλαστα εμπόδια στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης.

Θα είμαστε επίσης σε ανοιχτό συντονισμό με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό έναν πανελλαδικό συντονισμό και τη δημιουργία μπλόκου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ με 744.000€ το νέο διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων Καστοριάς και Νεστορίου

Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ με 744.000€ το νέο διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων…

Με 3 θέματα συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καστοριάς

Με 3 θέματα συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καστοριάς

Κοζάνη: Αναβλήθηκε η δίκη του δράστη με το τσεκούρι- Ζήτησε να δώσει πανελλαδικές

Για την δολοφονική επίθεση στη ΔΟΥ Κοζάνης

Υπογράφηκε από τον Δήμο Καστοριάς η σχετική συμβολαιογραφική πράξη του οικοπέδου πάνω στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο Αστ. Μέγαρο

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Καστοριάς βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει…

Προσκόμιση Δικαιολογητικών των επιτυχόντων της Δημόσιας Πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ στην Π.Ε. Καστοριάς

  Προσκόμιση Δικαιολογητικών των επιτυχόντων της Δημόσιας Πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ στην…

Η Μαρία Σπυράκη μοναδική Ελληνίδα υποψήφια για το βραβείο «Ευρωβουλευτής της χρονιάς»

Η Μαρία Σπυράκη μοναδική Ελληνίδα υποψήφια για το βραβείο «Ευρωβουλευτής της χρονιάς»

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας  Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς

Ο Βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, εξέπεμψε σήμερα “SOS” από το βήμα της Βουλής για την σωτηρία της Καστοριάς

Ο Βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, εξέπεμψε σήμερα “SOS” από το…