Συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Δ.Μ. σε επίσκεψη του έργου ECOWASTE4FOOD στο Πόζναν της Πολωνίας

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας/Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (stakeholders) από τη Δυτική Μακεδονία του έργου ECOWASTE4FOOD, που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, συμμετείχαν σε επίσκεψη(cross-visit)   που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Wielkopolska της Πολωνίας, μεταξύ 5 και 7 Δεκεμβρίου 2017.

Ο στόχος της οργανωμένης αυτής επίσκεψης ήταν η παρουσίαση από τοπικούς φορείς (stakeholders) σχετικούς με το αντικείμενο του έργου, σε εκπροσώπους επιλεγμένων φορέων και επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες περιοχές του έργου ECOWASTE4FOOD, καλών πρακτικών οικολογικής καινοτομίας για τη μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΙΚΕ «ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ» και της ΑΡΣΙΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να  αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την εφαρμογή καλών πρακτικών και οικολογικών καινοτομιών μείωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων τροφίμων και τη δυνατότητα μεταφοράς αυτών των πρακτικών στις δικές τους παραγωγικές μονάδες και διαδικασίες.

Η επίσκεψη ξεκίνησε την 5η Δεκεμβρίου (1η ημέρα επίσκεψης) με την υποδοχή των επισκεπτών από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Wielkopolska στο Πόζναν. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών του Πόζναν όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με προκλήσεις διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων, με τα προβλήματα που απορρέουν από την αύξηση των απορριμμάτων τροφίμων και με τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μείωση τους. Η 2η μέρα επίσκεψης περιελάμβανε επισκέψεις ως ακολούθως:

1ον: στην Τράπεζα Τροφίμων του Πόζναν, όπου, παρουσιάστηκε η οργάνωση, ο τρόπος λειτουργίας και οι πρωτοβουλίες μείωσης των περισσευούμενων τροφίμων και των τροφίμων που είναι κοντά στη λήξη τους

2ον: σε επιχείρηση παραγωγής μηχανημάτων τα οποία αξιοποιούνται από βιομηχανίες τροφίμων και βοηθούν στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων κατά την παραγωγική διαδικασία και

3ον: σε επιχειρήσεις που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες αφυδάτωσης και παστερίωσης για να μετατρέψουν φρούτα και λαχανικά με φυσικό τρόπο και χωρίς πρόσθετα, σε τσιπς λαχανικών και φρούτων τα οποία διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελούν ένα υγιεινό σνακ, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν τεχνολογίες εξάλειψης των υπολειμμάτων της παραγωγής.

Η 3η και τελευταία ημέρα περιλάμβανε την επίσκεψη σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της περιοχής.

Οι cross visit επισκέψεις σε περιοχές του έργου θα συνεχιστούν  τον μήνα Ιανουάριο 2018 με την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Περιφέρεια της Νότιας Οστροβοθνίας της Φινλανδίας μεταξύ 16 και 18 Ιανουαρίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ECOWASTE4FOOD μπορούν να βρεθούν στο https://www.interregeurope.eu/ecowaste4food/.

 

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…