Συνέντευξη με τις δύο Καστοριανές φίλες και κορυφαίες του Χάντμπολ: Αγνή  Ζυγούρα και Βάσια Γκάτζιου

 

Πριν από μερικές ημέρες, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης της Ομοσπονδίας του Χάντμπολ προς τους αθλητές και τις ομάδες που διακρίθηκαν κατά την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά. Στις βραβεύσεις του  γυναικείου ήταν και δυο αθλήτριες από την Καστοριά συναθλήτριες στον ΠΑΟΚ, συγκάτοικοι μα κυρίως φίλες εδώ και 10 χρόνια.

Η 23χρονη  Αγνή Ζυγούρα με 5 πρωταθλήματα Ελλάδος στις γυναίκες και 1 πρωτάθλημα σε επίπεδο νεανίδων, MVP σε επίπεδο νεανίδων μέλος της Εθνικής Γυναικών από τα 18 της φέτος τα πήρε όλα. Νταμπλ με τον ΠΑΟΚ και  MVP  του  κυπέλλου  MVP πρωταθλήματος, καλύτερο play maker και καλύτερη αμυντικός.

Η 22χρονη Βάσια Γκάτζιου μέλος της εθνικής γυναικών κέρδισε το  νταμπλ φέτος με τον ΠΑΟΚ και ανακηρύχθηκε  καλύτερο δεξί εξτρέμ του πρωταθλήματος.

Συγχαρητήρια για τους τίτλους και τις βραβεύσεις. Αν και είναι τυπική η ερώτηση, αλλά πρέπει να ρωτήσω. Πώς αισθάνεστε μετά τη βράβευσή σας που έγινε από την Ομοσπονδία σε έναν τόσο όμορφο χώρο, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης;

ΖΥΓΟΥΡΑ:  Ήταν μία πολύ όμορφη εκδήλωση σε έναν ιδιαίτερο χώρο για όλους τους Έλληνες. Φυσικά και αισθάνομαι ικανοποιημένη και χαρούμενη για ότι πετύχαμε πέρσι με τις συναθλήτριές μου τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και με την εθνική ομάδα.

ΓΚΑΤΖΙΟΥ:   Ήταν όλα πανέμορφα τόσο το Μουσείο στο οποίο δεν έχω ξαναέρθει όσο και η εκδήλωση.  Φυσικά και αισθάνομαι χαρούμενη και δικαιωμένη γιατί φέτος πήρα τους πρώτους μου τίτλους σε επίπεδο γυναικών αλλά και για την προσωπική βράβευση.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για του χρόνου, αλλά και για το μέλλον;

ΖΥΓΟΥΡΑ: Φυσικά  όταν από μικρή ηλικία έχεις μάθει να προσπαθείς και να αναζητάς την βελτίωση αυτόματα θέλεις πάντα να κατακτάς την κορυφή ή τουλάχιστον να προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις για αυτήν. Όταν είσαι μάλιστα και μέλος μιας ομάδας όπως ο ΠΑΟΚ οι στόχοι είναι πάντα οι τίτλοι, φέτος βέβαια υπάρχει και η ευρωπαϊκή πρόκληση που μόνο καλό θα μας κάνει για να δούμε που βρισκόμαστε σε σχέση και με τις ομάδες του εξωτερικού. Επίσης σαν στόχο θα έβαζα και τις καλές εμφανίσεις με την εθνική ομάδα απέναντι στα μεγαθήρια με τα οποία κληρωθήκαμε, την δευτεραθλήτρια κόσμου Ολλανδία και την Ισπανία για τα προκριματικά. Γενικότερα σαν ατομικό στόχο πάντα έχω την διαρκή βελτίωση ,την προσπάθεια να δοκιμάσω κάποια στιγμή σε ομάδα του εξωτερικού αλλά και όνειρο ζωής την επίτευξη κάποιας μεγάλης επιτυχίας με την εθνική ομάδα.

ΓΚΑΤΖΙΟΥ: Ως αθλήτρια του ΠΑΟΚ για τρίτη χρονιά και με όλη την οικογένεια να είναι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ο βασικός στόχος είναι η επανάληψη της περσινής χρονιάς όσον αφορά τους τίτλους στην Ελλάδα ώστε να φέρουμε τον κόσμο κοντά μας γιατί τον χρειαζόμαστε. Αποδείχτηκε και πέρσι που η βοήθεια του στους τελικούς κυπέλλου και πρωταθλήματος ήταν καταλυτική. Επίσης με εξιτάρει η προοπτική των ευρωπαϊκών παιχνιδιών αλλά και οι αγώνες της εθνικής. Σε ατομικό επίπεδο και εγώ αναζητώ την ατομική βελτίωση έχω αρκετά πράγματα να βελτιώσω αν θέλω κάποια μέρα να μπορέσω να παίξω σε υψηλό επίπεδο και στο εξωτερικό.

Μιας και αναφερθήκατε στο εξωτερικό, ποια πιστεύετε ότι είναι η πιθανότητα να παίξετε έξω; Είχατε ποτέ ως τώρα κάποια πρόταση; Πιστεύεται ότι μπορούν οι Ελληνίδες να σταθούν στο εξωτερικό;

ΖΥΓΟΥΡΑ: Στο παρελθόν είχα κάποιες προτάσεις αλλά ήθελα να τελειώσω πρώτα την σχολή μου. Ελπίζω να ξαναπαρουσιαστούν οι ευκαιρίες αυτές γιατί είναι μια πρόκληση που θα ήθελα να ζήσω. Φυσικά και πιστεύω ότι μπορούν να παίξουν οι Ελληνίδες το αποδεικνύει, άλλωστε και η πορεία της  Τσάκαλου η οποία είχε μια εντυπωσιακή πορεία ως τώρα και μάλιστα σε επίπεδο champions league.

ΓΚΑΤΖΙΟΥ: Για να είμαι ειλικρινής υπήρξε πέρσι φιλολογικό ενδιαφέρον αλλά δεν μπήκα καν σε σκέψεις γιατί είμαι ακόμη φοιτήτρια. Ίσως μετά το τέλος των σπουδών να μπω στην διαδικασία να το ψάξω περισσότερο μιας και με ενδιαφέρει και εμένα η προοπτική αυτή. Όσον αφορά τις Ελληνίδες αθλήτριες φυσικά και μπορούν αρκετές αθλήτριες της εθνικής να παίξουν στο εξωτερικό. Το αποδεικνύουν άλλωστε και τα αποτελέσματα της Εθνικής το τελευταίο διάστημα.

Σε πιο προσωπικές ερωτήσεις τώρα, ως αθλήτριες του Χάντμπολ, τι έχετε κερδίσει ως τώρα ως εμπειρίες και ως απολαβές και τι περιμένετε για το μέλλον.

ΖΥΓΟΥΡΑ: Κοιτάξτε γενικά ο αθλητισμός προσφέρει πολλά. Υγεία ευεξία κοινωνικοποίηση. Εμένα προσωπικά μου έδωσε σχέσεις ζωής, εμπειρίες και ταξίδια μέσω της εθνικής που σίγουρα δεν θα είχα κάνει σε αυτήν την ηλικία. Ως προς τις απολαβές είμαι τυχερή, γιατί μετά την Καστοριά όπου έπαιξα στα ηλικιακά πήγα στους δυο μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας. Αρχικά στην Νέα Ιωνία, όπου στις παροχές ήταν  εκτός από σίτιση και διαμονή  και κάποιες απολαβές. Στις οποίες μάλιστα ήταν τυπικότατοι παρά το ότι ήμασταν σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Το ίδιο ισχύει βέβαια και στον ΠΑΟΚ. Μπορώ να πω για τα δεδομένα της χώρας είμαι απόλυτα ικανοποιημένη προς το παρών .Στο οικονομικό κομμάτι απέχουμε βέβαια έτη φωτός από το εξωτερικό αλλά είναι και το επίπεδο των αθλητριών διαφορετικό.

ΓΚΑΤΖΙΟΥ: Νομίζω τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για μένα. Από όλα όσα κέρδισα ως τώρα νομίζω θα κρατήσω τις πραγματικές φιλίες που έκανα ως τώρα. Τη χαρά που νιώθω για παράδειγμα όταν γυρνάω στην Καστοριά και βλέπω παλιές συμπαίκτριες με τις οποίες βγαίνουμε ακόμη μαζί έξω ή όταν πάμε σε αγώνες beach handball σαν Καστοριά και με άλλες συναθλήτριες από όλη την Ελλάδα. Όσο για τις παροχές είναι νομίζω μια χαρά για φοιτήτριες σαν εμάς που μας εξασφαλίζονται στέγαση  διατροφή και κάποιες απολαβές.

Όταν μιιλάτε για υψηλές απολαβές στο εξωτερικό;

ΖΥΓΟΥΡΑ: Τα μεγάλα ονόματα των ομάδων του champions league παίρνουν 150 με 200 χιλιάδες ευρώ το χρόνο ενώ υπάρχουν και αρκετά συμβόλαια με 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι εκεί παίζουν μπροστά σε γεμάτα μεγάλα γήπεδα και υπάρχουν χορηγοί κολοσσοί.

Η σχέση σας με την Καστοριά ποιά είναι; Τόσο με την πόλη, όσο και με την ομάδα;

ΖΥΓΟΥΡΑ: Η καλύτερη δυνατή. Εκεί ζει η οικογένειά  μου και όποτε μπορώ επιστρέφω πίσω. Ως προς την ομάδα που μας ανέδειξε  επίσης οι σχέσεις είναι πολύ καλές. Άλλωστε κάθε καλοκαίρι επιστρέφουμε και οι δύο στον τόπο του εγκλήματος και κάνουμε ατομικές προπονήσεις με τον παλιό μας προπονητή τον Ηλία Τάρε που είναι δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια και σαν μέντοράς μας, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε άλλα κορίτσια που ξεκινήσαμε τότε. Επίσης όταν δεν έχουμε υποχρεώσεις με εθνικές ή με τα σωματεία  παίρνουμε μέρος και σε τουρνουά beach handball με ιδιαίτερη επιτυχία μπορώ να πω.

ΓΚΑΤΖΙΟΥ:  Ευτυχώς η Θεσσαλονίκη δεν είναι μακριά και μπορούμε με την πρώτη ευκαιρία να γυρίσουμε πίσω στους δικούς μας ανθρώπους και κυρίως να δούμε τους γονείς που μας έχουν σταθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ως προς την ομάδα φυσικά και έχω πολύ καλή σχέση αφού εκεί έμαθα και κατάλαβα από νωρίς ότι η εργατικότητα και η επιμονή ανταμείβεται και με βοήθησε να βλέπω με σεβασμό συμπαίκτες και αντιπάλους. Επίσης το καλοκαίρι όταν πήγαμε για ατομικές προπονήσεις χάρηκα πολύ όταν έμαθα ότι θα κατέβει ξανά γυναικεία ομάδα στην Α2 με τον ερχομό πίσω στην πόλη  του παλιού μας προπονητή. Εύχομαι εκεί τα κορίτσια, οι προπονητές και η διοίκηση να ξαναζήσουν όσα είχαμε ζήσει και εμείς τότε.

You May Also Like

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…