Συνέντευξη της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  Ολυμπίας Τελιγιορίδου: «Πρώτα από όλα η Καστοριά, το έχουμε αποδείξει»

Της Χρύσας Κοσμίδου

Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με σημαντική διαφορά από τη ΝΔ. Πώς μπορεί να ανατραπεί τώρα αυτό το αποτέλεσμα και να καλυφθεί αυτή η διαφορά; Τι πρέπει να αλλάξει;

Από την επομένη ημέρα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία και οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί που την στηρίζουν επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα κλίμα «μη αναστρέψιμης» επικράτησης του κυρίου Μητσοτάκη. Το μόνο που δεν μας έχουν πει μέχρι σήμερα είναι ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν ήδη γίνει.

Αυτό που ξεχνούν είναι αυτό που τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στην Φλώρινα,  ότι δηλαδή οι κάλπες είναι άδειες και θα γεμίσουν στις 7 Ιουλίου.

Όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών είναι εντελώς διαφορετικός από οποιαδήποτε άλλη αναμέτρηση.

Στις εθνικές εκλογές η ψήφος αφορά στην διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που καλούνται να επιλέξουν με την ψήφο τους οι πολίτες είναι το ποιός θα αναλάβει να οδηγήσει την χώρα στην επόμενη τετραετία.

Εμείς αναδεικνύουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες τα πραγματικά διλήμματα και τις αληθινές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο προγράμματα που θα αναμετρηθούν σε αυτές τις εκλογές. Από τη μια πλευρά είναι το δικό μας πρόγραμμα που εγγυάται την συνέχιση της  αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας με κοινωνική συνοχή και φροντίδα για τις ανάγκες των πολλών και από την άλλη το πρόγραμμα του κυρίου Μητσοτάκη που εξαγγέλλει την επιστροφή στην εποχή της λιτότητας για τους πολλούς, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων και την ασυδοσία των λίγων προνομιούχων εις βάρος της κοινωνίας.

Κατά συνέπεια, η διαφορά θα καλυφθεί αν οι πολλοί συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να υπερασπίσουν την ποιότητα της ζωής τους, τα δικαιώματά τους και την θετική προοπτική της χώρας και αποκρούσουν την επικοινωνιακή προπαγάνδα της οικονομικής ολιγαρχίας που υπηρετεί το πρόγραμμα του κυρίου Μητσοτάκη.

Ποια είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σ΄ αυτές τις εκλογές; Ποιο είναι το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το δίλημμα είναι ένα. Ή θα προχωρήσουμε στο μέλλον για μια δίκαιη ανάπτυξη  ή θα γυρίσουμε πίσω στην νεοφιλελεύθερη «συνταγή» και σε νέο μνημόνιο.

Κι αυτό δεν είναι κινδυνολογία.

Η αντιπολίτευση προκρίνει μια παλιά δοκιμασμένη πολιτική που θα οδηγήσει, και   πολύ σύντομα,  σε κατάρρευση την δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί στις βασικές υποχρεώσεις του απέναντι στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την προστασία των πολιτών. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει όχι σε έναν

«παράδεισο επενδύσεων» όπως υπόσχεται, αλλά σε ένα νέο κοινωνικό ρήγμα και θα καταστήσει την  χώρα και πάλι ευάλωτη στις πιέσεις των «αγορών». Η βέβαιη κατάληξη μιας τέτοιας πορείας θα είναι ένα νέο μνημόνιο.

Η περιφέρεια και τα ζητήματά της, τι ρόλο έχουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος είναι ο σχεδιασμός του για τη δική μας περιφέρεια;

Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας, αποδείξαμε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ότι η ελληνική οικονομία έχει και δυνάμεις και αντοχές, αρκεί να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός και η πολιτική αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του.

Επιλογή μας είναι αυτός ο σχεδιασμός να στηρίζεται στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της παραγωγικής δραστηριότητας και όλων των Περιφερειών της χώρας, γιατί αυτό είναι το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, η πολυμορφία των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Άλλωστε, η βασική αιτία που μας οδήγησε στην κρίση ήταν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεξαν ένα πρότυπο ανάπτυξης που βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε μια οικονομία «παροχής υπηρεσιών», καταστρέφοντας και τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση και το εμπόριο προς όφελος ολογοπωλιακών, κατά κανόνα πολυεθνικών συμφερόντων.

Χωρίς την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα, χωρίς την στήριξη στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να μετατραπεί σε μία χώρα – τουριστικό θέρετρο, με την προστιθέμενη αξία να την καρπώνονται οι γνωστοί… «επενδυτές » στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα της δεξιάς.

Εμείς δώσαμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής, σε όλη την Ελλάδα για το πώς εννοούμε την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ποιο είναι το έργο που κάνατε ως κυβέρνηση στην Καστοριά;

Στην Καστοριά που είχε εγκαταλειφθεί για δεκαετίες στην  τύχη της, είμαι υπερήφανη γιατί συνέβαλα μέσα στην τετραετία αυτή ώστε να ξεκινήσουν έργα που οδηγούν σε μια νέα προοπτική.

Πιο συγκεκριμένα πετύχαμε τη  δημιουργία 5 Πανεπιστημιακών τμημάτων, και επιπλέον δύο τμημάτων διετών σπουδών και το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής. Ήδη μπήκαν στο μηχανογραφικό και από τον Σεπτέμβριο έρχονται οι νέοι φοιτητές στην πόλη μας, θέμα που το θεωρώ πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, γιατί σε βάθος τετραετίας θα υπάρχουν 4.000 περίπου φοιτητές στην πόλη μας.

Άλλα έργα που έγιναν είναι η επαναλειτουργία της Σχολής Διεθνούς εμπορίου στο ΤΕΙ Καστοριάς που έκλεισε με το σχέδιο Αθηνά από την προηγούμενη κυβέρνηση και επαναλειτούργησε ξαναπαίρνοντας εισακτέους μετά από 4 χρόνια  με δική μας πολιτική απόφαση το 2017.

Δόθηκαν 7.000.000 εκατομμύρια από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών για το αντιπλημμυρικό του Αλιάκμονα, έργο που θα λύσει προβλήματα στην περιοχή.

5.000.000 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών για την κατασκευή του δρόμου Νεστόριο – Χιονάτο

700 χιλιάδες ευρώ από το ΠΔΕ για την  βελτίωση της λειτουργικότητας των δρόμων στο δήμο Καστοριάς

Ξεκινήσαμε με δική μας πρωτοβουλία τη δρομολόγηση δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου στην πόλη μας. Ήδη εγκρίθηκε  από το interreg η σιδηροδρομική σύνδεση του αεροδρομίου Καστοριάς, που θα συνδέει  σιδηροδρομικά  το Άργος Ορεστικό, με την Δυτική  Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα έγινε η έγκριση της αναβάθμισης του αεροδρομίου Καστοριάς ( 15 εκατομμύρια ευρώ) και η ένταξή του στους διευρωπαϊκούς διαδρόμους ανάμεσα σε 6 περιφερειακά αεροδρόμια. Ήδη καταρτίζεται η μελέτη για δεύτερο αεροδιάδρομο στάθμευσης, πύργο ελέγχου, ανεφοδιασμό αεροπλάνων, χώρους αποθηκών, ψυγείων κλπ. Αυτό το έργο όταν το ξεκίνησα πολλοί κορόιδευαν και τράβηξα ένα μοναχικό δρόμο για να πείσω τους αρμόδιους. Ευτυχώς τα κατάφερα και όταν με το καλό τελειώσει τότε η Π.Ε. Καστοριάς θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο.

Ξεκίνησε  η ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς και σε 18 μήνες θα είναι έτοιμο.

Προχωρήσαμε στη νομιμοποίηση του Εκθετηρίου του Συνδέσμου γουνοποιών Προφήτη Ηλία με νομοθετική διάταξη, γεγονός που οδήγησε στο να  σβηστεί το πρόστιμο ύψους 1.200.000 ευρώ και δίνεται πλέον η δυνατότητα στον σύνδεσμο , να μπει στον αναπτυξιακό νόμο και παράλληλα να χρησιμοποιηθεί το εκθετήριο και για άλλες εκθέσεις π.χ. αγροτικών προϊόντων, τουρισμού κ.α. για να τονωθεί η οικονομία της περιοχής αλλά και να αποκτήσει έσοδα το Εκθετήριο για να μπορεί να είναι βιώσιμο.

Νομιμοποιήθηκαν μετά από 40 χρόνια τα 3  κτίρια του βουνού και παραχωρήθηκαν για χρήση στο Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Έγινε η βελτίωση του βαρυτικού  αγωγού  για την ύδρευση του Δισπηλιού 175.000 ευρώ

Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο σε υποδομές και στελέχωση προσωπικού. Έγινε κάλυψη θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και πλέον το νοσοκομείο μας μπορεί να παρέχει  ασφαλείς υπηρεσίες  και να μην είναι ένα απλό κέντρο υγείας όπως ήταν η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ξεκίνησε  η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Χρονίων παθήσεων στο Άργος Ορεστικό (κλειστού και ανοιχτού τύπου), ήδη προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την  πρόσληψη έξτρα προσωπικού.

Ιδρύθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών (Λίμνες-Δάση κλπ) Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά.

Έγινε η ένταξη της Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Μανιάκων στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΠ, με συνεργασία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, όταν οι προηγούμενοι δεν το είχαν καν σκεφτεί να εντάξουν την περιοχή μας.

Μειώθηκε το τιμολόγιο ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια από τη ΔΕΗ κατά 30% με πρωτοβουλία της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας που υλοποίησε η κυβέρνηση μας.

Εντάχθηκαν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες  στο πρόγραμμα νέων αγροτών.(συνολικά 359 στη Δυτική Μακεδονία).

Κανένα χωριό της Καστοριάς δεν έμεινε έξω από την εξισωτική αποζημίωση με την νέα επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Εγκρίθηκε και υπογράφθηκε  από τον από το ΥΠΑΑΤ  το αρδευτικό του Γέρμα ύψους 4.050.000 ευρώ. Έργο που παρέμενε στα συρτάρια για μια δεκαετία και πλέον.

Εγκρίθηκε από ΠΔΕ το φράγμα και το αρδευτικό της Διποταμίας.

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η μελέτη του αρδευτικού του φράγματος Νεστορίου.

Συνέχιση λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Καστοριάς, που οδηγούνταν σε κλείσιμο.

Υπάρχουν και άλλα μικρότερα αλλά πολύ σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες του νομού μας, όπως αναβάθμιση υποδομών σχολικών μονάδων.

Ας σταθούμε λίγο στα Πανεπιστημιακά τμήματα. Η ΝΔ δια στόματος της κ. Κεραμέως , υπεύθυνη του τομέα παιδείας της ΝΔ, είπε ότι θα καταργήσει τον νόμο Γαβρόγλου. Η ΟΝΝΕΔ με ανακοίνωση της είπε ότι «θα τον πετάξουν στα σκουπίδια». Η τοπική ΝΔ και υποψήφιοι είτε δεν δεσμεύονται ότι θα τα κρατήσουν είτε λένε ότι θα τα επανεξετάσουν κλπ. Τι απαντάτε σε όλα αυτά.

Οι φοιτητές έρχονται. Το Σεπτέμβριο θα είναι εδώ. Ακούω πολλά, όπως ότι θα βγάζουμε ανέργους μαθηματικούς κλπ. Δηλαδή  το Μαθηματικό τμήμα που φέραμε στην Καστοριά θα βγάζει ανέργους , αλλά αν πήγαινε στην Κοζάνη ή στα Γιάννενα θα έβγαζε εργαζόμενους; Τα πράγματα είναι απλά, η ΝΔ είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων , αλλά για να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια ή θυγατρικές τους στην χώρα μας θα πρέπει να υπάρχει η «πελατεία». Και η ΝΔ θεωρεί τους νέους μας «πελάτες». Το πρόγραμμά τους είναι συγκεκριμένο. Θα κλείσουν σχολές , θα κλείσουν περιφερειακά πανεπιστήμια, για να δημιουργήσουν την «πελατεία» στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η Καστοριά σε αυτές τις εκλογές πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε πανεπιστήμιο στην πόλη μας;  Αν πραγματικά το θέλουμε τότε πρέπει μέσω της ψήφους μας να απαντήσουμε.

Θα στηρίξουμε αυτούς που τα έκλειναν ή τα έστελναν σε άλλες πόλεις ή αυτούς που τα δημιούργησαν για να ξαναδώσουν ζωντάνια στον τόπο μας; Θα ψηφίσουμε αυτούς που σήμερα λένε θα τα κλείσουν ή στην καλύτερη περίπτωση λένε μισόλογα ή αυτούς που παλέψαμε να τα δημιουργήσουμε και δεσμευόσαστε να τα στηρίξουμε για μια καλύτερη προοπτική για την Π.Ε. Καστοριάς. Το ερώτημα θα απαντηθεί στις εκλογές.

 

Είστε και πάλι υποψήφια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.  Τι θα λέγατε στους συμπολίτες μας.

 

Γεννήθηκα στην Καστοριά, σε αυτή την πόλη πήγα σχολείο , εδώ  μεγάλωσα, εδώ  εργάζομαι. Δεν είμαι ουρανοκατέβατη, είμαι αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχή μας, που λατρεύω. Προσπάθησα να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις στην τιμή και την ευθύνη ως εκπρόσωπος της Καστοριάς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ούτε μια μέρα, ούτε μια στιγμή δεν θέλησα να πάει χαμένη. Αγωνίστηκα να πετύχω θετικά βήματα για τον τόπο μας, σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Το έργο μου είναι εδώ και είμαι περήφανη γι αυτό.

Στις εκλογές θα κριθούμε όλοι.

 

 

You May Also Like

Μήνυμα Ζήση Τζηκαλάγια για τις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Στις 21 Μαΐου 2023 οι Έλληνες πολίτες, Κ ρ ί ν ο υ ν Σ υ γ κ ρ ί ν ο υ ν και Α π ο φ α σ ί ζ ο υ ν

Αναβιώνουν τα έθιμα οι πολίτες της Καστοριάς!

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αναβίωσης των εθίμων σε όλες τις περιοχές της Καστοριάς.

Δελτίο Τύπου για την Παρέλαση στις 28-10-21 για την πόλη της Καστοριάς και για την πόλη του Άργους Ορεστικού

Δελτίο Τύπου για την Παρέλαση στις 28-10-21 για την πόλη της Καστοριάς…

Τεράστια επιτυχία για τον Δήμο Νεστορίου η ένταξη του φράγματος και του αρδευτικού Διποταμίας  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Τεράστια επιτυχία για τον Δήμο Νεστορίου η ένταξη του φράγματος και του…

Ο Μορφωτικός Σύλλογος  «Η Ορεστίς» τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θανόντων, που βρήκαν τραγικό θάνατο από έκρηξη νάρκης το 1949

Ο Μορφωτικός Σύλλογος  «Η Ορεστίς» τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των…

Έριξαν οι αγρότες κοπριά έξω από την Αντιπεριφέρεια

Έριξαν οι αγρότες κοπριά έξω από την Αντιπεριφέρεια(βίντεο)

Η συγκινητική ιστορία ζωής του ψυχιάτρου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη που λόγω σπάνιας πάθησης χρειάστηκε και έκανε μεταμόσχευσης ήπατος, βγαίνοντας νικητής – Η ιστορία του έγινε Ρεπορτάζ στο BBC (video)

Η συγκινητική ιστορία ζωής του ψυχιάτρου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη που λόγω σπάνιας πάθησης…

Αναγγελία για ζημιές από ΧΑΛΑΖΙ σε σιτηρά στην Τ.Κ. Ομορφοκκλησιάς

Σας ενημερώνουμε ότι έχει γίνει αναγγελία για ζημίες από ΧΑΛΑΖΙ στις 17/06/2017…