Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) ενόψει της Νέας Αντιπυρικής Περιόδου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Καστοριάς, με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2019».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος, ως Πρόεδρος του ΣΟΠΠ, τόνισε τον απαραίτητο συντονισμό που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι τον κύριο λόγο σε τέτοιες περιπτώσεις έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την Περιφερειακή Ενότητα να στέκεται αρωγός της, σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τον ορθό σχεδιασμό και αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν κατά την αντιπυρική περίοδο, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της καταστολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος ισχυροποιείται η αντιπυρική προστασία των δασών της χώρας με τη συνεργασία Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, με σχετική ΚΥΑ που έχει υπογραφεί, η οποία συντονίζει και ρυθμίζει τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους.

Επίσης, συζητήθηκε ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το Νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει και την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας στα πρότυπα των πλέον προηγμένων κρατών. Προβλέπεται ενιαία αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από το είδος, την έκταση, την πολυπλοκότητα, την αιτία και την περιοχή εκδήλωσης των σχετικών συμβάντων, με εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης: κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για πρώτη φορά εξειδικεύονται και θεσμοθετούνται 19 «Λειτουργίες Έκτακτης Ανάγκης» (ΛΕ.Ε.Α), στη βάση των οποίων θα οργανώνεται το Σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Οι κύριοι και υποστηρικτικοί φορείς θα οργανώνονται βάσει Πρωτοκόλλων Συντονισμού, ώστε να παρέχουν συντονισμένα της εκάστοτε ΛΕ.Ε.Α.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορούν να συμμετέχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου, καταθέτοντας τις απόψεις τους ως τις 9 το πρωί της 16ης Μαΐου 2019, στο σύνδεσμο http://www.opengov.gr/yptp/?p=1255

Στη σύσκεψη συμμετείχαν o Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Π. Βάσσος, ο υποδιοικητής του 15ου ΣΠ/ «XV ΜΠ», ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς, ο Αστυνομικός υποδιευθυντής Καστοριάς, ο Αερολιμενάρχης Καστοριάς, Αντιδήμαρχοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, η Διευθύντρια Δασών Καστοριάς, ο Διοικητής του ΓΝ Καστοριάς και ο υπεύθυνος ΕΚΑΒ, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Καστοριάς και των Δήμων, ο 1ος -2ος κυνηγετικός σύλλογος, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και εθελοντικών οργανώσεων.

 

You May Also Like

Υπογραφή 5 εκ. ευρώ για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (Τ.Α.Δ.Υ.Μ).

  Υπογραφή 5 εκ. ευρώ για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Ταμείο…

Ο Δήμος Κοζάνης γιορτάζει με ασφάλεια και φαντασία: «Κι όμως, Χριστούγεννα!»

Ο Δήμος Κοζάνης γιορτάζει με ασφάλεια και φαντασία: «Κι όμως, Χριστούγεννα!»

Σε εξέλιξη το 4th Fur Summer School 2018. Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες από την τέχνη της γούνας

Σε εξέλιξη το 4th Fur Summer School 2018. Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες από…

Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Δημάρχου Άργους Ορεστικού σχετικά με βανδαλισμούς στις παιδικές χαρές του Δημού

Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Δημάρχου  Άργους Ορεστικού…

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων. Σε εξέλιξη νέες απάτες.

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων. Σε εξέλιξη νέες απάτες.

Παρουσίαση βίντεο- εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης: «Ταυτότητα»

Ο πόνος που η βία προκαλεί είναι αδιαπραγμάτευτος. Αυτός μπορεί να είναι…

Η Π.Ε. Καστοριάς για την απογραφή ζωικού πληθυσμού εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων 2018

 Η Π.Ε. Καστοριάς για την απογραφή ζωικού πληθυσμού εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων 2018

Αποκλειστικό: Η Αντιδήμαρχος Ματούλα Αντωνίου στην Κρήτη

Στη μακρινή Κρήτη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος-Καθαριότητας του Δήμου…