Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Περιφέρεια Κορυτσάς

Την ανάπτυξη και ενδυνάμωση σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ των γειτονικών Περιφερειών της Δυτικής Μακεδονίας και της Κορυτσάς, επιδιώκει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Κορυτσά ως επικεφαλής κλιμακίου που αποτελούνταν από  την Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κα Δαδαμόγια και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας κ. Καραταγλίδη, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Αλβανικής Κυβέρνησης, του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης, στους οποίους εξέφρασε τη διάθεση ανάπτυξης και καλλιέργειας πνεύματος συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο Περιφερειών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Αλβανίας και πρώην Δήμαρχο Κορυτσάς κ. Pelessi, την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κορυτσάς κα Stavre και το Δήμαρχο Κορυτσάς κ. Filo, με τους οποίους συζήτησε τομείς και άξονες κοινών δράσεων και συνεργασιών προς αμοιβαίο όφελος.

Ειδικότερα, οι τομείς του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της οικονομίας απασχόλησαν τις συζητήσεις των κλιμακίων, με ιδιαίτερη έμφαση στον Βυζαντινό πολιτισμό  και το τεράστιο απόθεμα μνημείων και κειμηλίων που υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Αχρίδας. Η ελκυστικότητα και επισκεψιμότητα των γειτονικών περιφερειών με την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμικού τους πλούτου, βρήκε σύμφωνους όλους και δεσμεύτηκαν για περαιτέρω εξειδίκευση.

Ομοίως στα θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, συμφωνήθηκε να ενισχυθούν περαιτέρω οι όποιες πρωτοβουλίες  έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ενώ ο κ. Κασαπίδης έθεσε και το θέμα της διασυνοριακής σύνδεσης των δύο Περιφερειών στο ύψος του Δήμου Πρεσπών  με τον όμορο Δήμο Pustec της Περιφέρειας Κορυτσάς.

Στη συνέχεια ο κ. Κασαπίδης συναντήθηκε με επιχειρηματίες της Κορυτσάς, ελληνικής καταγωγής, με τους οποίους συζήτησε το ενδεχόμενο επενδύσεών τους στη Δυτική Μακεδονία. Επισκεπτόμενος τις παραγωγικές μονάδες τους, εργοστασιακής κλίμακας (ζυθοποιία, αλλαντοποιία), έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα οφέλη που προσφέρει η Δυτική Μακεδονία σε επενδυτές ως ευρωπαϊκό έδαφος, προσκαλώντας τους παράλληλα για μια επίσκεψη σε όποια από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες επιθυμούν.

Τέλος, ο κ. Κασαπίδης νωρίς το πρωί στα γραφεία του Προξενείου, είχε στενή συνεργασία  με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κορυτσά, κα. Νικολάου η οποία και τον συνόδευε στις συναντήσεις με τα πολιτικά πρόσωπα, ενώ αμέσως μετά, επισκέφτηκαν τον Μητροπολίτη Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννη στην Ιερά Μητρόπολη, με τον οποίο είχε ενδιαφέρουσα συνομιλία και ταυτόχρονα τον ενημέρωσε και για το σκοπό της επισκέψεώς του.

You May Also Like

Εορτασμός της «Ημέρας των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»

Στις 11 Ιουνίου 2017, Κυριακή των Αγίων Πάντων, θα εορταστεί πανελλαδικά η…

Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για τον Σεπτέμβριο 2021

Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για…

Ανάρτηση του Δασικού Χάρτη των Τοπικών & Δημοτικών Κοινοτήτων των Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης της Π.Ε. Γρεβενών

  Ανάρτηση του Δασικού Χάρτη των Τοπικών & Δημοτικών Κοινοτήτων των Δήμων…

Γρεβενά: Δωρεά προστατευτικών μασκών  του Εργαστηριακού Κέντρου και του ΕΠΑΛ στο Γενικό Νοσοκομείο

Γρεβενά: Δωρεά προστατευτικών μασκών  του Εργαστηριακού Κέντρου και του ΕΠΑΛ στο Γενικό…

Εντάξεις νέων και πορεία υφιστάμενων έργων και επιχορηγήσεις Σεπτεμβρίου του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη στην Οικονομική Επιτροπή Π.Δ.Μ.

Εντάξεις νέων και πορεία υφιστάμενων έργων και επιχορηγήσεις Σεπτεμβρίου του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης…

Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας Ξεκινούν νέα τμήματα εκμάθησης γραφής Braille στην Κοζάνη.

Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας Ξεκινούν νέα τμήματα εκμάθησης γραφής Braille στην Κοζάνη.

Ο Άγιος Βασίλης κατέβηκε από το το ρολόι στα Γρεβενά – Δείτε το χριστουγεννιάτικο βίντεο

Στον Άγιο βέβαια πήρε λίγο παραπάνω (πόσο να διπλωθεί ο καημένος πια), αλλά τελικά τα κατάφερε και υποδέχτηκε στο έδαφος το κοινό που τον περίμενε. 

Γκρουπ σχεδιαστών του Σχολείου Γούνας επισκέφτηκε εργαστήρια γουναρικών στη Σιάτιστα

25 νέοι και νέες από 19 χώρες του κόσμου και 6 άτομα…