Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Περιφέρεια Κορυτσάς

Την ανάπτυξη και ενδυνάμωση σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ των γειτονικών Περιφερειών της Δυτικής Μακεδονίας και της Κορυτσάς, επιδιώκει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Κορυτσά ως επικεφαλής κλιμακίου που αποτελούνταν από  την Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κα Δαδαμόγια και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας κ. Καραταγλίδη, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Αλβανικής Κυβέρνησης, του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης, στους οποίους εξέφρασε τη διάθεση ανάπτυξης και καλλιέργειας πνεύματος συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο Περιφερειών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Αλβανίας και πρώην Δήμαρχο Κορυτσάς κ. Pelessi, την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κορυτσάς κα Stavre και το Δήμαρχο Κορυτσάς κ. Filo, με τους οποίους συζήτησε τομείς και άξονες κοινών δράσεων και συνεργασιών προς αμοιβαίο όφελος.

Ειδικότερα, οι τομείς του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της οικονομίας απασχόλησαν τις συζητήσεις των κλιμακίων, με ιδιαίτερη έμφαση στον Βυζαντινό πολιτισμό  και το τεράστιο απόθεμα μνημείων και κειμηλίων που υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Αχρίδας. Η ελκυστικότητα και επισκεψιμότητα των γειτονικών περιφερειών με την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμικού τους πλούτου, βρήκε σύμφωνους όλους και δεσμεύτηκαν για περαιτέρω εξειδίκευση.

Ομοίως στα θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, συμφωνήθηκε να ενισχυθούν περαιτέρω οι όποιες πρωτοβουλίες  έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ενώ ο κ. Κασαπίδης έθεσε και το θέμα της διασυνοριακής σύνδεσης των δύο Περιφερειών στο ύψος του Δήμου Πρεσπών  με τον όμορο Δήμο Pustec της Περιφέρειας Κορυτσάς.

Στη συνέχεια ο κ. Κασαπίδης συναντήθηκε με επιχειρηματίες της Κορυτσάς, ελληνικής καταγωγής, με τους οποίους συζήτησε το ενδεχόμενο επενδύσεών τους στη Δυτική Μακεδονία. Επισκεπτόμενος τις παραγωγικές μονάδες τους, εργοστασιακής κλίμακας (ζυθοποιία, αλλαντοποιία), έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα οφέλη που προσφέρει η Δυτική Μακεδονία σε επενδυτές ως ευρωπαϊκό έδαφος, προσκαλώντας τους παράλληλα για μια επίσκεψη σε όποια από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες επιθυμούν.

Τέλος, ο κ. Κασαπίδης νωρίς το πρωί στα γραφεία του Προξενείου, είχε στενή συνεργασία  με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κορυτσά, κα. Νικολάου η οποία και τον συνόδευε στις συναντήσεις με τα πολιτικά πρόσωπα, ενώ αμέσως μετά, επισκέφτηκαν τον Μητροπολίτη Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννη στην Ιερά Μητρόπολη, με τον οποίο είχε ενδιαφέρουσα συνομιλία και ταυτόχρονα τον ενημέρωσε και για το σκοπό της επισκέψεώς του.

You May Also Like

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

«Πρέσπες 2022»: Με αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη, Φραγκούλη, Ρεμπούτσικα, Σελεμίδου, Πάολα και Βιτάλη οι φετινές εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων «Πρέσπες 2022» παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης…

Γιώργος Κασαπίδης: Φωτίζεται η Γέφυρα Ρυμνίου, αναβαθμίζεται η περιοχή

Ο συμβατικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 368.218,00 € (με Φ.Π.Α.) και…

Σύλληψη 34χρονου ημεδαπού σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση δικαστηρίου στη Φλώρινα

Σύλληψη 34χρονου ημεδαπού σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση δικαστηρίου στη Φλώρινα

Σύλληψη 41χρονου αλλοδαπού στη Φλώρινα, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν Ένταλμα Σύλληψης και καταδικαστική απόφαση

Σύλληψη 41χρονου αλλοδαπού στη Φλώρινα, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν  Ένταλμα Σύλληψης…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τους μικρούς μας φίλους για να φροντίσουμε οι μελλοντικοί μας φίλοι- οδηγοί να είναι εξοικειωμένοι με τον κ. Κοκ😃

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας