Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας: Αυξήθηκαν 243% τα πρόστιμα, μειώθηκαν τα εργατικά δυστυχήματα

Αύξηση των προστίμων κατά 243% κατέγραψε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ μειώθηκαν κατά 38% τα εργατικά δυστυχήματα που δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια.

Οι έλεγχο του Σώματος, το διάστημα 2010-2018 αυξήθηκαν, σε σύγκριση με την προηγούμενη οκταετία, κατά 3%, ενώ διερευνήθηκαν κατά 9% περισσότερα ατυχήματα και κατά 4% οι εργατικές διαφορές που εξετάστηκαν από τις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο χώρος που χτυπήθηκε βάναυσα από την κρίση είναι ο χώρος της εργασίας, ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα, εξήγησε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, Κλεάνθης Χατζηνικολαΐδης. «Μισθοί, δικαιώματα, ανεργία, νέες θέσεις εργασίας, βρέθηκαν σε μια νύχτα να επηρεάζονται άμεσα από την εφαρμογή του μνημονίου», εξήγησε.

Την τελευταία οκταετία έγιναν 451.532 έλεγχοι από επιθεωρητές, τόσο της ασφάλειας και της υγείας της εργασίας όσο και των εργασιακών σχέσεων, ενώ 230.339.017 ευρώ ήταν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση των εργατικών δυστυχημάτων που δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 574 θάνατοι από εργατικά δυστυχήματα, από τους οποίους οι 318 δεν οφείλονταν σε παθολογικά αίτια, έναντι 1.034, το διάστημα 2002–2009, εκ των οποίων οι 833 δεν οφείλονταν σε παθολογικά αίτια.

Το ίδιο διάστημα προέκυψαν 134.433 εργατικές διαφορές, εκ των οποίων οι 63.184 (47%) επιλύθηκαν με την παρέμβαση των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, στο πλαίσιο της τριμερούς διαδικασίας και διαμεσολάβησης, έναντι 129.149 το διάστημα 2002–2009, εκ των οποίων οι 65.003 (50,3%) επιλύθηκαν. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολαΐδη, 186.945.829 ευρώ είναι τα ποσά που καταβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους, μετά την επίλυση των εργατικών διαφορών τους, έναντι 85.659.443 το διάστημα 2002-2009 και, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των εργαζομένων, αν προσέφευγαν στη δικαιοσύνη, το κόστος των επιχειρήσεων, αλλά και το κόστος λειτουργίας για την εκδίκασή τους.

«Με βάση το γεγονός της μείωσης του συνολικού αριθμού των Επιθεωρητών Εργασίας πάνω από 30%, τη μισθολογική μείωσή τους κατά 50%-60% και έχοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των πεπραγμένων του ΣΕΠΕ από το 2010 έως το 2017, καθώς και τις αξιολογήσεις που έχει διενεργήσει η SLIC (Επιτροπή Ανώτερων Επιθεωρητών της Ε.Ε.) τόσο το 2008 όσο και το 2018, διαπιστώνει κάποιος ότι ζητήματα, όπως η οικονομική ανεξαρτησία του ΣΕΠΕ, η διοικητική του αυτοτέλεια και ευελιξία, η δυνατότητα προγραμματισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών (risk analysis), η συνεχής εκπαίδευση των επιθεωρητών, η παροχή κινήτρων και η επίλυση του μισθολογικού τους, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ζητούμενα ακόμη και σήμερα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας.

aftodioikisi.gr

You May Also Like

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 26ης Μαΐου

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 26ης Μαΐου

Εκρηξη τζίρου την Black Friday: Τα «σήκωσαν» όλα οι Ελληνες καταναλωτές – Τέταρτοι ανάμεσα σε 55 χώρες

Απογειώθηκε ο τζίρος την περίοδο της “Black Friday 2018”, εκτιμούν οι έμποροι…

Μάστιγα τα «ροζ» βίντεο στην Ελλάδα – Εκβιασμοί και διασυρμός για εκατοντάδες χρήστες

Table of Contents Hide Μάστιγα τα «ροζ» βίντεο στην Ελλάδα – Εκβιασμοί…

Ψήφος εμπιστοσύνης στον τουρισμό: Αεροσυνοδούς που μιλούν ελληνικά ψάχνει η Delta

Ψήφος εμπιστοσύνης στον τουρισμό: Αεροσυνοδούς που μιλούν ελληνικά ψάχνει η Delta

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με θυελλώδεις ανέμους

Θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές περιλαμβάνει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού…

Καλλιακμάνης για Γλυκά Νερά: Υπάρχουν «κενά» σε αυτό το έγκλημα

Καλλιακμάνης για Γλυκά Νερά: Υπάρχουν «κενά» σε αυτό το έγκλημα

Γεωργιάδης για ανεμβολίαστους: Αν αρρωστήσετε θα πάτε στην Άντζυ Σαμίου να σας δώσει φάρμακο;

Για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν αύριο σε εστίαση και χώρους…

Κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Σπήλιου Λιβανού, για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στους αγρότες

Κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Χρήστου…

Επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη στο Νοσοκομείο Καρπάθου

Επίσκεψη  του Υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη στο Νοσοκομείο Καρπάθου

Μυτιλήνη: Νεκρό παιδί μεταναστών μετά από ανατροπή βάρκας από τους ίδιους

Μυτιλήνη: Νεκρό παιδί μεταναστών μετά από ανατροπή βάρκας από τους ίδιους