#image_title

Αντικαταστάθηκαν με τα νέα ATR 72 και ATR 42 που έχουν από 25% έως 30% χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

Το τέλος εποχής για τα τουρμποπρόπ αεροσκάφη Q400 της Aegean σηματοδότησε η τελετή, πριν από λίγες ημέρες, αποχαιρετισμού του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών που μετράει σχεδόν 13 χρόνια πτητικού έργου για λογαριασμό του αερομεταφορέα. Τα Q400 υπήρξαν από το 2009 η «ραχοκοκαλιά» της Olympic Air. Εντάχθηκαν στον στόλο της Aegean το 2013, μετά την εξαγορά της Olympic Air. Υπολογίζεται ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα περίπου 15 εκατ. επιβάτες μεταφέρθηκαν με τα ελικοφόρα Q400 που επιχειρούσαν κυρίως σε πτήσεις κοντινών ή μεσαίων αποστάσεων του εξωτερικού, δηλαδή σε αγορές όπου κατά το παρελθόν άρχισε να εισέρχεται η εταιρεία, αλλά και πτήσεις εσωτερικού. Ο στόλος των Q400 ξεκίνησε να αντικαθίσταται σταδιακά από τις αρχές της φετινής χρονιάς, ενώ το τελευταίο αεροσκάφος που είχε ιδιότητες αεροσκαφών jet (ταχύτητα, μειωμένος θόρυβος, άνεση στην καμπίνα) θα αποχωρήσει από τη βάση της Aegean στα Σπάτα τις επόμενες ημέρες. Στη θέση των Q400 επιχειρούν τα νέα ATR 72 και ATR 42 αεροσκάφη, ενώ σήμερα η Aegean εξυπηρετεί τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού με τα Airbus 320 και 321, γεγονός που φανερώνει την αυξητική πορεία της επιβατικής κίνησης και της διείσδυσης της αεροπορικής εκεί.

Ο στόλος των ελικοφόρων αεροσκαφών της Olympic Air και της Aegean αποτελείται από δεκατέσσερα ATR-600, από τα οποία τα πρώτα εντάχθηκαν στην αεροπορική ήδη από το 2016, εξυπηρετώντας κυρίως τις ανάγκες των μικρών αεροδρομίων. Από τις αρχές του 2022 η εταιρεία αύξησε σταδιακά τον αριθμό των συγκεκριμένων αεροσκαφών που αντικατέστησαν τα Q400 και ανήκουν στο συνολικό πρόγραμμα αντικατάστασης και αναβάθμισης του στόλου της που ξεκίνησε το 2018 με αφετηρία τη μεγάλη παραγγελία των 46 Airbus 320 και 321 neo. Τα ATR ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στις επιχειρησιακές προκλήσεις των ελληνικών αεροδρομίων αλλά και στις σύντομες πτήσεις του δικτύου εσωτερικού. Xρησιμοποιούνται από περισσότερες από 200 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως σε πτήσεις αντίστοιχων αποστάσεων και χαρακτηριστικών, διαθέτοντας από 25% έως 30% χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

«Την περίοδο που μας πέρασε, εργαστήκαμε συστηματικά και με δημιουργικότητα για να προετοιμάσουμε την επόμενη ημέρα για την Aegean, για τους επιβάτες μας αλλά και για το αεροπορικό ταξίδι συνολικά. Αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες μας και εξελίξαμε την ταξιδιωτική εμπειρία με πλατφόρμα τα νέα μας αεροσκάφη. Αναζητήσαμε εφαρμόσιμες λύσεις για να γίνουν οι πτήσεις μας περισσότερο πράσινες. Και φυσικά παραμένουμε προσηλωμένοι στο επενδυτικό μας πλάνο με την παραλαβή 12 επιπλέον νέων Airbus 321/320neo μέσα στο 2022», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης κατά την τελετή αποχαιρετισμού των Q400 στη βάση της αεροπορικής στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η αεροπορική παραλαμβάνει νέα Airbus A320/321neo διαρκώς από τον Δεκέμβριο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 19. Επιπλέον, εννέα αεροσκάφη της οικογένειας neo θα ενταχθούν στον στόλο της αεροπορικής το 2023. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου της Aegean, αποκτά βελτιωμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας, ενώ οι πτήσεις είναι πιο πράσινες.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…