Τέλος τα αδέσποτα: Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Αίγινας παράδειγμα για όλη την Ελλάδα

Αδέσποτα τέλος: Ο ΠΟΥ αναφέρει τον αριθμό των εξακοσίων εκατομμυρίων αδέσποτων σκυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά σε μία περιοχή της Ελλάδας. Αυτή δεν είναι άλλη από την Αίγινα. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο γεγονός:

Αδέσποτα τέλος: Zero Stray Pawject

Το Zero Stray Pawject βρίσκεται σε ισχύ μόλις τα τελευταία δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι τόσο εντυπωσιακά που μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο και τον οδηγό για ευρύτερης κλίμακας χρήση του σε μεγάλα αστικά κέντρα. Αρκεί να συνδυάσει κανείς σωστά τον εθελοντισμό, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις κρατικές υπηρεσίες. Ο ρόλος τους είναι καταλυτικός. Προκειμένου να επιτευχθούν λύσεις σε ένα πρόβλημα που ειδικά στην Ελλάδα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Προσβάλλει τόσο την χώρα όσο και τους πολίτες της.

Ακριβώς αυτό το πρόβλημα αντιλήφθηκαν πριν μερικά χρόνια οι Τεό Μουμτζίδης (τότε κάτοικος Νέας Υόρκης) και η σύζυγός του Σίλια Σίλερ. Αυτό έγινε κατά την διάρκεια διακοπών τους στην Μύκονο. Η σπαραχτική εικόνα των εγκαταλελειμμένων ζώων (φαινόμενο συχνό στην Ελλάδα) τους άγγιξε βαθιά. Το πρώτο βήμα τους ήταν να υιοθετήσουν ένα από αυτά, την συμπαθέστατη σκυλίτσα Καπρίς. Το σκυλάκι από ένα τοπικό καταφύγιο είχε την λαμπρή τύχη να γίνει μέλος της οικογένειάς τους.

Ωστόσο το ζευγάρι δεν έμεινε εκεί. Αντίθετα αποφάσισε να μην σταθεί μόνο στη διαπίστωση ενός προβλήματος. Το ζευγάρι θέλησε να πρωτοστατεί για τη λύση του. Δηλαδή, να γίνει κομμάτι της. Αρχικά έδρασε στην Μύκονο. Όμως, σύντομα αντιλήφθηκε ότι ένα νησί σαν αυτό της Αίγινας μπορούσε να προσφέρει τα εχέγγυα. Σκοπός ήταν να εφαρμοστεί εκεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Και τότε γεννήθηκε το «παιδί» τους. Το Zero Stray Pawject, ένα πρότζεκτ που ελάχιστο καιρό αργότερα έχει αποδώσει καρπούς. Αυτό ίσως δεν ανέμεναν ούτε οι εμπνευστές του.

Αδέσποτα τέλος: Λειτουργικό σύστημα

Και με το θέμα να έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, λόγω της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο νόμο περί αδέσποτων, ίσως τόσο ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, όσο και οι συνεργάτες του ίσως θα άξιζε να στρέψουν το βλέμμα τους προς την Αίγινα. Εκεί μπορούν να αντλήσουν ιδέες από ένα σύστημα που αποδεδειγμένα έχει λειτουργήσει.

Άλλωστε και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του προγράμματος σε συνέντευξή τους φαίνεται να μην αποδίδουν την έκταση του προβλήματος στην έλλειψη επαρκών νόμων. Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην έλλειψη παιδείας, κουλτούρας και στην μνημειώδη ελληνική γραφειοκρατία των δημοσίων φορέων.

Στην Αίγινα ” rel=”noopener” target=”_blank”>Αίγινα, λοιπόν, στήθηκαν οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος. Αυτό πάντως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την συνεργασία των τοπικών αρχών αλλά και των ίδιων των κατοίκων. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, τότε θα μιλάγαμε απλά για ακόμη ένα καταφύγιο από τα πολλά που λειτουργούν έτσι κι αλλιώς, αλλά διαθέτουν περιορισμένα μέσα που δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Αδέσποτα τέλος: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Κύρια μέριμνά τους ήταν η ενημέρωση των κατοίκων ώστε να αντιληφθούν τι ακριβώς σημαίνει εγκατάλειψη ενός ζώου και η ευαισθητοποίησή τους πάνω στο θέμα. Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό. Για να στηριχθεί η προσπάθεια και να αποκτήσει νόημα, απαραίτητη ήταν η ιχνηλάτηση κάθε δεσποζόμενου οικόσιτου ζώου με τσιπάκι, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος δηλαδή. Που όμως επίσης δεν λύνει κανένα πρόβλημα εάν δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος από τις ίδιες τις Αρχές για την εφαρμογή του.

Οι άνθρωποι του Zero Stray Pawject έπρεπε αρχικά να βρουν τρόπο ώστε να προμηθευτούν ικανοποιητικό αριθμό τσιπ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού και στη συνέχεια να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της αστυνομίας, του λιμενικού αλλά και των υπόλοιπων φορέων που θα πραγματοποιούσαν το απαραίτητο τσεκ κάθε ζώου ξεχωριστά. Μέσα σε δύο χρόνια υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των σκύλων του νησιού είναι τσιπαρισμένο και υπάρχει η πρόβλεψη ότι ίσως σε μόλις ένα χρόνο από σήμερα θα επιτευχθεί ένας στόχος που για άλλους είναι άπιαστο όνειρο. Να ανέβει αυτό το νούμερο στο «μαγικό» 100%!

Αδέσποτα τέλος: Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Ο Τεό και η Σίλια μιλούν με ενθουσιασμό για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και φυσικά δεν λησμονούν να αναφερθούν και στα μέλη της τοπικής κοινωνίας για την αρωγή τους, μνημονεύοντας ιδιαίτερα την διευθύντρια των υπηρεσιών υγείας του νησιού, Σοφία Χατζινα, ενώ όπου σταθούν και όπου βρεθούν επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια, για μια αλυσίδα της οποίας κάθε κρίκος παίζει τον ιδιαίτερο δικό του ρόλο.

Το παράδειγμα της Αίγινας σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την ίδια επιτυχία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, ειδικά στις ηπειρωτικές περιοχές όπου είναι δύσκολος ο έλεγχος των αδέσποτων τα οποία μετακινούνται διαρκώς σε μια αέναη και φρικτή αναζήτηση λίγης τροφής ή νερού. Όμως εκείνο που δεν αλλάζει ανάλογα με την γεωγραφία είναι η ανάγκη να σκύψουμε όλοι πάνω από το πρόβλημα ξεκινώντας αρχικά από τους εαυτούς μας και δείχνοντας εκείνο το είδος της ευαισθησίας που είναι αναγκαίο για να μπορούμε να λεγόμαστε άνθρωποι.

enimerotiko.gr

You May Also Like

Μεγάλα λόγια…μικροί άνθρωποι, Της Τάνιας Ώττα

Μεγάλα λόγια…μικροί άνθρωποι, Της Τάνιας Ώττα

Ελεύθερος Σκοπευτής – Ζούμε με εισαγόμενα τρόφιμα

Το που βρίσκεται η αιτία – όχι βέβαια και ασφαλώς στο ότι…

Γιατί οι πόρτες στις δημόσιες τουαλέτες δεν φτάνουν στο πάτωμα;

Κι όμως υπάρχουν αρκετοί λόγοι τους οποίους δεν φαντάζεστε

Η σφαγή των 280 αμάχων στην Κλεισούρα. Επικεφαλής ήταν ο Κάρλ Σίμερς που στην συνέχεια έσφαξε και το Δίστομο. Πέρασε στρατοδικείο και αθωώθηκε

Η σφαγή των 280 αμάχων στην Κλεισούρα. Επικεφαλής ήταν ο Κάρλ Σίμερς…

Γιατί λείπει η σειρά καθισμάτων «13» από τα αεροπλάνα;

Πολλοί από εμάς, είτε έχουμε φοβία με τα αεροπλάνα, είτε λόγω κάποιων…

Εύθραυστη ανθρωπότητα. Γράφει η  Τάνια Ώττα

Εύθραυστη ανθρωπότητα. Γράφει η  Τάνια Ώττα

Τεστ:Διαλέξτε ένα δέντρο & δείτε τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή σας το νέο έτος..

Τεστ:Διαλέξτε ένα δέντρο & δείτε τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή…

Πως θα ήταν η Δυτική Μακεδονία χωρίς τους λιγνίτες;

Εδώ και εξήντα περίπου χρόνια, η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων διαμόρφωσε σε…

Οι άνθρωποι φθονούν ό,τι δεν τολμούν να φτάσουν

  Οι άνθρωποι φθονούν ό,τι δεν τολμούν να φτάσουν