Τα παιδιά σερφάρουν από τεσσάρων χρονών, το 10% πάνω από 4 ώρες στα social!

Ένα στα πέντε παιδιά ξεκινά να μπαίνει στο ίντερνετ στην ηλικία των 4-6 ετών

Ανησυχητικός είναι ο αριθμός των παιδιών που κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία, αφού το ποσοστό τους φτάνει στο 70%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερα στα δέκα παιδιά (41%) ξεκινά να χρησιμοποιεί το ίντερνετ στην ηλικία των 7-8 ετών ενώ ένα στα πέντε δηλώνει ότι ξεκίνησε το «σερφάρισμα» στην ηλικία των μόλις 4-6 ετών.

Εξάλλου, από τα παιδιά που κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία, ένα στα πέντε (21%) δηλώνει ότι δέχθηκε διαδικτυακή παρενόχληση, την οποία, μάλιστα, επιχείρησε να αντιμετωπίσει χωρίς να την αναφέρει σε κανέναν. Το 14% των παιδιών έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, έξι στα 10 έχουν συναντήσει βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο, ενώ το 21% έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε δείγμα 14.000 μαθητών από 400 σχολεία της χώρας και την οποία πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Όλα τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Ασφαλή και Υπεύθυνη Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», που έγινε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Καλαμαριάς. Συμμετείχαν σε αυτήν μαθητές και μαθήτριες από 17 γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης. Ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και «Πρέσβειρα για Ασφαλές Διαδίκτυο», Μαρία Σπυράκη.

Παραμελούν τις δραστηριότητές τους – Αδιάφοροι οι γονείς

Ένα στα τρία παιδιά (34%) νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για να κάνει χρήση του διαδικτύου. Ένα 4% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο ενώ το 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν έχει εθιστεί. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, επίσης, το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί γονείς (43%) δε θέτουν όρια, σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου, ενώ το 83% των παιδιών δηλώνει ότι “σερφάρει” χωρίς την επίβλεψη των γονιών του. «Οι γονείς δεν πρέπει να επαναπαύονται, γιατί είναι αδύνατο να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβαίνει ή να λέγεται στους διάφορους τρόπους επικοινωνίας που διεξάγονται μέσα σε αυτό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Σπυράκη.

Η πλειοψηφία των παιδιών (58%) δηλώνει ότι έμαθε μόνη της να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και μόλις ένα 4% ότι το έμαθε στο σχολείο από κάποιον εκπαιδευτικό. Παρά το γεγονός ότι δηλώνουν αυτοδίδακτα θεωρούν ότι γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και μόνο το 12% δηλώνει λίγο ή καθόλου ενημερωμένο.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό κόσμο κυρίως για να μιλάνε με τους φίλους τους (36%), να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική (33%) και να παίζουν παιχνίδια (24%). Επιπλέον, το 58% δηλώνει ότι μπορεί να ξεχωρίσει μια αληθινή είδηση από μια ψευδή.

Ένα στα δέκα πάνω από 4 ώρες στα social media

Μέχρι δύο ώρες την ημέρα ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 63% των παιδιών. Το 13% ασχολείται μεταξύ 3-4 ώρες την ημέρα, ενώ το 9% περνάει περισσότερες από 4 ώρες μπροστά σε μία οθόνη. Τα Σαββατοκύριακα αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που ασχολούνται πάνω από τέσσερις ώρες με τα social media και φτάνει το 15%.

Με τα διαδικτυακά παιχνίδια σε καθημερινή βάση έως 2 ώρες ασχολείται το 57%. Τις 3 έως 4 ώρες την ημέρα φτάνει το 9% και περισσότερες από τέσσερις ώρες απασχολείται το 7%. Το ποσοστό των παιδιών που παίζουν περισσότερες από 4 ώρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διπλασιάζεται και φτάνει το 15%.

ethnos.gr

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να κάνουν τραμπολίνο σε καμία ηλικία, υποστηρίζουν παιδίατροι

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να κάνουν τραμπολίνο σε καμία ηλικία, υποστηρίζουν…

15 χειμωνιάτικες φωτογραφίες γεμάτες με την παιδική ευτυχία στην εξοχή

Η φωτογράφος Έλενα Σουμίλοβα είναι μητέρα δύο ζωηρών αγοριών και αποφάσισε να…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως πρέπει να τα διατηρήσουμε

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως…