«Τα χαρισματικά παιδιά χρειάζονται λιγότερο ύπνο και ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα»

Αν ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που από τότε που φέρατε το σπλάχνο σας στον κόσμο δεν έχετε καταφέρει να κλείσετε μάτι ένα βράδυ για 8 συνεχόμενες ώρες, σας έχουμε καλά νέα: Καταρχάς, δεν είστε μόνοι! Συμβαίνει στους περισσότερους νέους γονείς. Στους περισσότερους, βέβαια, σταματά και να συμβαίνει έπειτα από κάποιους μήνες. Αν εσείς ανήκετε στους …λιγότερους μάθετε ότι πιθανότατα μεγαλώνετε μια ιδιοφυΐα!

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι τα μωρά που χρειάζονται λιγότερο ύπνο μεγαλώνοντας γίνονται πιο έξυπνα παιδιά και ότι τα χαρισματικά παιδιά γενικώς χρειάζονται λιγότερες ώρες ύπνου.

Ο καθηγητής Peter Flemminng, ειδικός στη βρεφική υγεία και ανάπτυξη, από το Πανεπιστήμιο του Bristol, είπε στο Buzzfeed News, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα «πολύ υψηλά επίπεδα αναπτυξιακής και διανοητικής ικανότητας και τον διακοπτόμενο ή λίγων ωρών βραδινό ύπνο

Όπως ο ίδιος ο Flemming υποστηρίζει, «τα ανθρώπινα μωρά δεν είναι σχεδιασμένα για να κοιμούνται πολλές ώρες, δεν είναι καλό για εκείνα, και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ωφελείται κανείς από το να έχει ένα παιδί που κοιμάται περισσότερο και συνεχόμενα», προσθέτει ο ίδιος. «Αυτό βέβαια είναι κάτι που κανένας νέος γονιός δεν θέλει να ακούσει», συμπληρώνει και λέει, ότι ο βραδινός ύπνος καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας είναι μια πολύ «μοντέρνα» έννοια και ότι τα περισσότερα μωρά λατρεύουν να κοιμούνται μέσα στη μέρα και να μένουν ξύπνια από το απόγευμα έως αργά το βράδυ.

«Μάλιστα, βιολογικά αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, αφού έτσι το μωρό έχει περισσότερη προσοχή από τους δύο βασικούς φροντιστές του, γιατί είναι τις ώρες εκείνες που συνήθως έχουν όλη τους την προσοχή στραμμένη πάνω του, χωρίς να αποσπώνται από άλλες δουλειές», λέει ο Flemming και προσθέτει: «Από βιολογικής άποψης, αυτό που κάνει το μωρό είναι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό. Απλά δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες του 21ου αιώνα.»

Όσο, βέβαια, κι αν θέλουν οι γονείς ένα έξυπνο παιδί, άλλο τόσο επιθυμούν έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο…

Αξίζει να αναφερθεί, ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που αντέδρασαν, μετά την δημοσίευση της παραπάνω συνέντευξης του καθηγητή Flemming και που διαφώνησαν μαζί του, λέγοντας ότι υπάρχουν ουκ ολίγες επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι ο βραδινός ύπνος για την πνευματική διαύγεια ενός παιδιού, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να μάθει ένα μωρό να κοιμάται μέσα στη νύχτα. Σύμφωνα με τους διαφωνούντες, η άποψη του Flemming φιλοδοξεί μόνο να «χρυσώσει το χάπι» στους άυπνους γονείς.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι το «μεγάλο κουπί» το «τραβάνε» οι μαμάδες

Και κάτι ακόμα που δεν θα αρέσει στις μαμάδες: Μελέτη του Warwick έδειξε, ότι οι νέες μαμάδες κοιμούνται τουλάχιστον κατά μία ώρα λιγότερο από το συνηθισμένο τον πρώτο καιρό μετά το μωρό, ενώ οι μπαμπάδες φαίνεται πως χάνουν μόνο 15 λεπτά ύπνου συγκριτικά με τον ύπνο τους πριν το μωρό.

«Οι γυναίκες βιώνουν πολύ μεγαλύτερη έλλειψη ύπνου, συγκριτικά με τους άνδρες, μετά τη γέννηση του μωρού, κάτι που αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ποιος είναι ο βασικός φροντιστής της των παιδιών», λέει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Sakari Lemola από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Warwick.

Υπάρχει ελπίδα…

Σύμφωνα με την  Lynelle Schneeberg, ψυχολόγο του Πανεπιστημίου Yale που ειδικεύεται στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, υπάρχει τρόπος να «εκπαιδεύσετε» το παιδί σας, ώστε να κοιμάται καλύτερα μέσα στη νύχτα: Μην μένετε στο πλευρό του μέχρι να αποκοιμηθεί, βάλτε όρια σε αυτά που κάνετε πριν τον ύπνο, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ηρεμία στο δωμάτιό του και ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα μέχρι να ξαπλώσει το παιδί στο κρεβάτι. Και κυρίως, μην περιμένετε θαύματα από τη μία στιγμή στην άλλη, παρά δείξτε επιμονή και πολλή υπομονή.

ΠΗΓΗ:https://www.infokids.gr/

You May Also Like

Έξυπνες συμβουλές για τους γονείς πριν ανοίξουν τα σχολεία από την ΕΚΠΟΙΖΩ

Table of Contents Hide Σχολικά είδηΜετάβαση των μαθητών στο σχολείοΣχολικά κυλικείαΠροτάσεις Την…

Όταν η νονά εξαφανίζεται…

Μια μαμά περιγράφει πώς η αρχικά ζεστή σχέση που είχε με τη…

Σύλλογος Παιδιών ΑμεΑ Εορδαίας: Ζητούνται συνοδοί για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2023

Στη Νέα  Πέραμο Καβάλας 28/7/2023 έως 6/8/2023

Σχολικός εκφοβισμός – Bullying: Ποια είναι τα σημάδια και τι να κάνετε

Σχολικός εκφοβισμός – Bullying: Ποια είναι τα σημάδια και τι να κάνετε

Πώς θα εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού

Table of Contents Hide Πώς θα εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιούΒοηθώντας το…

Γιατί η κόρη μου τρίζει συνέχεια τα δόντια της όταν κοιμάται;

Γιατί η κόρη μου τρίζει συνέχεια τα δόντια της όταν κοιμάται;

Τι μπορούμε να ρωτάμε το παιδί όταν γυρίζει από το σχολείο

Τι μπορούμε να ρωτάμε το παιδί όταν γυρίζει από το σχολείο

Ένας μπαμπάς φωτογραφίζει τον αυτιστικό γιο του και συγκλονίζει

Λειτούργησε ως θεραπευτική μέθοδος και για τους δύο και δούλεψε πολύ καλά.

Επισκεφθείτε με τα παιδιά τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου απ’ τον καναπέ σας

Table of Contents Hide Επισκεφθείτε με τα παιδιά τα μεγαλύτερα μουσεία του…