Τελειώνουμε με την πανδημία σε 40 μέρες; Οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη και Κιουμή για την Όμικρον

Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, οι οποίες δημιουργούν ελπίδες ότι η πανδημία μπορεί να οδεύει προς το τέλος της, μια και η κυρίαρχη σήμερα μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερο βαριά συμπτώματα και λιγότερους θανάτους, επιστήμονες σημειώνουν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι θα επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο.

 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλούν στο ethnos.gr για το πώς εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας.

 

Όπως επισημαίνουν στο ethnos.gr, είναι πολύ πιθανό να προκύψει μία νέα ανησυχητική μετάλλαξη του κορονοϊού, ιδίως με βάση το δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί κινούνται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα σε διάφορες χώρες του πλανήτη, όπως σε αυτές της υποσαχάριας Αφρικής.

 

Ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ιός μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμα και σχετικά σύντομα, να γίνει ενδημικός και να προκύπτουν περισσότερο διαχειρίσιμες μεταλλάξεις. Προς αυτό το σενάριο μπορεί να συνηγορήσει το επιστημονικό δεδομένο ότι συνήθως οι ιοί δίνουν περισσότερο διαχειρίσιμες νέες παραλλαγές.

 

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, σημειώνουν ότι περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να βγουν μόλις περάσει η κορύφωση της κυριαρχίας της Όμικρον, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιανουαρίου.

 

«Εξαρτάται από το τι θα αφήσει η Όμικρον»

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής, θα μπορούσαμε να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας, μόνο με την προϋπόθεση ότι θα γνωρίζουμε τι θα αφήσει πίσω της η μετάλλαξη Όμικρον.

 

«Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα ενδεχόμενο τέλος της πανδημίας μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Το θέμα είναι τι θα αφήσει από… κάτω η μετάλλαξη Όμικρον μετά την κορύφωσή της, την οποία αναμένουμε γύρω στις 20-25 Ιανουαρίου ίσως και νωρίτερα. Αν θα καταφέρει η Όμικρον να βγάλει από τη μέση τη Δέλτα, η οποία έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα, τότε αυτό θα αποτελεί μία νότα αισιοδοξίας. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον θα επικαλύψει τη Δέλτα και δίνω περισσότερες πιθανότητες σε αυτό το σενάριο. Στον αντίποδα, ωστόσο, σήμερα βλέπουμε καθημερινά περίπου 3.000-4.000 κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα, νούμερα που είχαμε και πριν την εμφάνιση της Όμικρον. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι οι δύο μεταλλάξεις λειτουργούν εκ παραλλήλου. Πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο και να περιμένουμε, για να δούμε τις εξελίξεις. Μέχρι το τέλος του μήνα πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα»

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συμπέρασμα για την πορεία που θα ακολουθήσει η πανδημία το επόμενο διάστημα.

 

Όπως υποστηρίζει, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, αν θα προκύψει κάποια νέα ανησυχητική μετάλλαξη του κορονοϊού, με δεδομένο ότι οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνάνε το 10%.

 

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα, διότι δεν ξέρουμε, αν θα προκύψει κάποια νέα παραλλαγή που θα μας ανησυχήσει. Και οι πιο εμπεριστατωμένες μελέτες δεν μπορούν να αποφανθούν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ο κορονοϊός. Είτε με τους εμβολιασμούς είτε με φυσική ανοσία η Δέλτα θα καλυφθεί από την Όμικρον, θα πάει προς αποκλιμάκωση και δε νομίζω ότι θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα. Δε νομίζω να μας απασχολήσει ούτε κάποια επανάκαμψή της», λέει στο ethnos.gr o κ. Σαρηγιάννης.

 

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η τάση πολλές φορές είναι οι ιοί να δίνουν περισσότερο διαχειρίσιμες νέες παραλλαγές, αλλά αυτήν τη στιγμή οι μελέτες δεν μπορούν να πουν τίποτα με βεβαιότητα. «Υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να γίνει ενδημικός και να συνεχίσει να κυκλοφορεί, όμως, να δίνει παραλλαγές περισσότερο διαχειρίσιμες, υπάρχει και το ενδεχόμενο μια παραλλαγή του να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μία δύσκολα διαχειρίσιμη μετάλλαξη, όσο το ποσοστό του εμβολιασμού στις υποσαχάριες χώρες φτάνει στην καλύτερη περίπτωση το 10%

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Σοκ: Έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε ο γνωστός Έλληνας TikToker Tzane! (βίντεο)

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Έλληνα TikToker, Tzane.

Παραλίγο τραγωδία: Γυναίκα χτυπήθηκε από το ρεύμα όταν ο χαρταετός ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου

Σόου Τεντόγλου και Καραλή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου!

Πλήθος κόσμου στις εξέδρες του ΣΕΦ

12 μήνες κλειστά: Κραυγή αγωνίας από τα γυμναστήρια – «Πεινάμε, υπάρχει κάποιος να μας ακούσει;»

Table of Contents Hide 12 μήνες κλειστά: Κραυγή αγωνίας από τα γυμναστήρια…

«Ψάξτε για μαύρη μαγεία»: Η αποκάλυψη Κατερινόπουλου που έρχεται να συνταράξει τη χώρα

Table of Contents Hide «Ψάξτε για μαύρη μαγεία»: Η αποκάλυψη Κατερινόπουλου που…

Άλμπερτ Μπουρλά: Θέμα εβδομάδων να κάνουν και τα παιδιά το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Ποιες ηλικίες αφορά

Άλμπερτ Μπουρλά: Θέμα εβδομάδων να κάνουν και τα παιδιά το εμβόλιο για…

Ενημέρωση για την πανδημία COVID-19 στην Π.Ε. Κοζάνης

Table of Contents Hide Επιπλέον η επιτροπή αναφέρει πως η Δ/νση Δημόσιας…

Διάσωση εγκλωβισμένων με ρομπότ και drones- Πανευρωπαϊκή άσκηση στις Αφίδνες

Δοκιμάστηκαν πρωτοποριακές τεχνολογίες διάσωσης, με την συμμετοχή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων…

Ηπατίτιδα – Λάρισα: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα σε 16χρονη

Σύμφωνα με πληροφορίες της αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας, η 16χρονη δεν νοσεί…