Τεστ για τον κορονοϊό που διαφήμιζε ο Τραμπ βγάζει λάθος αποτελέσματα

Τι απαντά η εταιρεία για τη μελέτη που έγινε

Ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα για τον κορονοϊό φαίνεται πως δίνει ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ της εταιρείας Abbott Laboratories, που επαίνεσε πρόσφατα δημόσια ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και χρησιμοποιείται καθημερινά στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ είχε παρουσιάσει προσωπικά το τεστ και το μηχάνημα των εργαστηρίων Άμποτ στις 30 Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της Άμποτ υποστήριξε πως τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι συνεπή με εκείνα που προέκυψαν από άλλες. Άλλες έρευνες, διαβεβαίωσε, έδειξαν ότι «το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων (…) είναι 0,02%», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος αμφισβήτησε το «εάν και καρά πόσον ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία χρήσης του τεστ» σε αυτή τη μελέτη.

Το τεστ δίνει πολύ συχνά -στο ένα τρίτο, ως ακόμη και στο ένα δεύτερο των περιπτώσεων- ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το προκαταρκτικό συμπέρασμα μελέτης που έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU).

Το τεστ, που επιτρέπει να βγαίνει αποτέλεσμα σε 5 λεπτά αν είναι θετικό και σε 13 λεπτά αν είναι αρνητικό, συγκρίθηκε με άλλη, αρκετά πιο αργή διαγνωστική μέθοδο.

Όταν το δείγμα για το γρήγορο τεστ είχε τοποθετηθεί σε μέσο καλλιέργειας (υγρό σε φιαλίδιο μεταφοράς στο εργαστήριο), το αποτέλεσμα ήταν λαθεμένα αρνητικό στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.

Το ποσοστό των λάθος αποτελεσμάτων ανέβηκε στο 48% όταν ο στυλεός με το δείγμα παρέμενε στεγνός, όταν δηλαδή ακολουθείτο η μέθοδος που συστήνουν τα εργαστήρια Άμποτ.

Οι ερευνητές του NYU προχώρησαν στην προδημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης στον δημόσιο ιστότοπο biorxiv.org, στον οποίο χιλιάδες ερευνητές μεταφορτώνουν τις έρευνές τους εν αναμονή επιστημονικής αξιολόγησης (peer review) αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Το ιατρικό κέντρο του NYU ήθελε να επαληθεύσει την ακρίβεια αυτού του νέου τεστ, που επιτρέπει πολύ ταχύτερη εξέταση ασθενών που φθάνουν στα επείγοντα νοσοκομείων και υπάρχουν φόβοι πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Το πλεονέκτημά του είναι ότι ολοκληρώνεται επιτόπου, με την αξιοποίηση ενός συγκριτικά μικρού μηχανήματος που αποκαλείται ID Now, χωρίς να χρειάζεται τα δείγματα να μεταφερθούν σε εργαστήριο.

Το μοριακό τεστ (PCR) του φαρμακευτικού ομίλου Roche δίνει αποτελέσματα σε τρεισήμισι ώρες, ενώ αυτό της Cepheid σε 45 λεπτά. Για να εντοπιστεί η παρουσία του ιού σε ένα δείγμα (ρινικό, ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό) τα τεστ αυτά τείνουν να αντιγράφουν σε πιο μεγάλη κλίμακα το αρχικό δείγμα ώστε να εντοπίζουν ευκολότερα τον ιό.

Αποδεικνύεται πως το τεστ της Άμποτ είναι σχετικά αξιόπιστο όταν το δείγμα είναι θετικό, όμως η αξιοπιστία του μειώνεται γρήγορα όταν η ποσότητα του ιού στο δείγμα είναι μικρότερη.

Το αυξημένο επίπεδο ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων «καθιστά αυτή την τεχνολογία απαράδεκτη στο κλινικό μας περιβάλλον», κρίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

newsbeast.gr

You May Also Like

Της έκλεψαν τα διδυμάκια της όταν ήταν μωρά και τα βρήκε μετά από 36 χρόνια!

Τα αδέρφια ήταν μόλις 3 μηνών, όταν κάποιος τα έκλεψε από την οικογένειά τους.

Γερμανία: Ανοίγουν υπό προϋποθέσεις τα καταστήματα – Με μάσκες και τζαμαρίες

Γερμανία: Ανοίγουν υπό προϋποθέσεις τα καταστήματα – Με μάσκες και τζαμαρίες

Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε στρατιωτικά τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία

Δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί

Μέλισσες τσίμπησαν μέχρι θανάτου 63 πιγκουίνους υπό εξαφάνιση στη Νότια Αφρική

Ένα εξαιρετικά σπάνιο, λυπηρό περιστατικό

Βραζιλία: Νέος πρόεδρος ο Λούλα – Ιστορική επιστροφή και νίκη σε βάρος του Μπολσονάρου

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη νέος πρόεδρος της…

ΗΠΑ: 14χρονος μαθητής κατασκεύασε προσθετικό χέρι από 3D εκτυπωτή για το φίλο του

Η αυτοσχέδια συσκευή προσφέρει μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους σε σχέση με…

Οι δίδυμες που επέζησαν από τα απάνθρωπα πειράματα του «Άγγελου του Θανάτου»

Οι δίδυμες που επέζησαν από τα απάνθρωπα πειράματα του «Άγγελου του Θανάτου»

Καταγράφεται το ρεκόρ που αμφισβητήθηκε και γκρεμίστηκε 90 χρόνια μετά: 58 βαθμοί Κελσίου σε πόλη της Λιβύης

Την λένε Αλ Αζίζια και είναι μια μικρή πόλη στα βόρεια της…

Αντρας ξυλοκοπά γυναίκα στη μέση του δρόμου και παίρνει το μάθημά του από τους περαστικούς

Προσοχή σκληρές εικόνες

Κόλαφος για την Προτεσταντική Εκκλησία!

Πάνω από 9.000 παιδιά ενδέχεται να κακοποιηθήκαν σεξουαλικά