Τζίνσενγκ: Βελτιώνει την λειτουργία εγκεφάλου-πνευμόνων, μειώνει φλεγμονές-ζάχαρο-στρες, ενισχύει ανοσοποιητικό-λίμπιντο

Το τζίνσενγκ είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται σαν φυτικό φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ανακαλύφθηκε πριν από 5000 χρόνια στην Κίνα και το επιστημονικό του όνομα, Panax (από τη λέξη πανάκεια), που είναι ελληνικό, σημαίνει «όλα θεραπεύονται».

Έρευνες έχουν δείξει τα πολλά οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία μας το τζίνσενγκ. Έχει μάλιστα την ικανότητα από το να βελτιώνει τη διάθεση έως και να θεραπεύει συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Η ρίζα αυτή γίνεται σιγά σιγά το επόμενο πιο δημοφιλές συστατικό, μετά τον κουρκουμά και το κύμινο. Μπορείς να βάλεις το τζίνσενγκ στη ρουτίνα σου, προσθέτοντάς το στο τσάι, στη σούπα, βάζοντας σκόνη στο ρύζι ή αγοράζοντας ταμπλέτες με τζίνσενγκ.

Πριν βάλεις το βότανο αυτό σε ότι τρως ή πίνεις, δες μερικά από τα οφέλη που έχει στην υγεία σου.

Βελτιώνει τη διάθεση

Σε κρατά χαλαρό, ξεκούραστο και σε καλή διάθεση. Μια έρευνα του 2010 εξέτασε πώς επηρέασε 30 εθελοντές σε 8 μέρες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι 0.2 gr τζίνσενγκ μείωσαν την πτώση της διάθεσης ενώ 0.4 gr αύξησαν την ηρεμία.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το βότανο αυτό καταστέλλει την πείνα και αυξάνει τον μεταβολισμό. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, εξέτασαν πώς το τζίνσενγκ επηρέασε ποντίκια και βρήκαν ότι αυτά που τράφηκαν με το φυτό αυτό είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και απώλεια βάρους. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ανθρώπους που παλεύουν με το διαβήτη και την παχυσαρκία.

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με έρευνα του 2012, το φυτό είναι γνωστό σαν ανοσοενισχυτικό. Αυτό συμβαίνει γιατί ρυθμίζει διαφορετικούς τύπους ανοσοποιητικών κυττάρων και μπορεί να παράγει αντιμικροβιακές ενώσεις που προστατεύουν από βακτήρια και ιούς.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Το τζίνσενγκ μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων και λειτουργεί σαν φυσική θεραπεία του καρκίνου. Μια έρευνα επικεντρώθηκε στις επιδράσεις που είχε στον καρκίνο του παχέος εντέρου και βρήκε ότι ένα εκχύλισμα τζίνσενγκ στον ατμό αυξάνει τα αντι-καρκινικά αποτελέσματα του βοτάνου.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Σε έρευνα για τα αποτελέσματα του τζίνσενγκ στη λειτουργία της μνήμης ανθρώπων με Αλτσχάιμερ, έδωσαν σε ασθενείς σκόνη τζίνσενγκ για 12 εβδομάδες. Εξέτασαν τις γνωστικές επιδόσεις των συμμετεχόντων για ακόμα 12 εβδομάδες μετά την παύση της χορήγησης του βοτάνου.

Αυτοί που τους χορηγήθηκε το τζίνσενγκ παρουσίασαν βελτίωση μνήμης, ενώ όταν το σταμάτησαν, η λειτουργία του εγκεφάλου επέστρεψε στα προηγούμενα επίπεδα.

Μειώνει το στρες

Βρέθηκε ότι η ρίζα αυτή περιέχει σημαντικές αντιστρεσογόνες ιδιότητες. Η έρευνα έδειξε ότι μπορεί να μειώσει το χρόνιο στρες στα ζώα, μειώνοντας τον δείκτη έλκους, το βάρος επινεφριδίων και τα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα του αίματος. Έτσι, το τζίνσενγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες για την ανακούφιση του στρες.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Είναι πιθανό το τζίνσενγκ να βοηθά στον διαβήτη τύπου 2, χάρη στην ιδιότητά του να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Άτομα που ήπιαν τζίνσενγκ με ποτό υψηλό σε ζάχαρη, είχαν μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε σχέση με αυτούς που δεν ήπιαν.

Μειώνει τις φλεγμονές

Το 2011, επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση του Κορεάτικου κόκκινου τζίνσενγκ στην φλεγμονώδη κυτοκίνη σε ποντίκια με εγκεφαλικά τραύματα. Βρήκαν ότι μια ημερήσια δόση 0.1 gr εκχυλίσματος τζίνσενγκ μείωσε σημαντικά τις φλεγμονές και βελτίωσε την εγκεφαλική βλάβη στα ζώα.

Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων

Το βότανο αυτό μειώνει τα βακτήρια των πνευμόνων και καταστέλλει την ανάπτυξη της κυστικής ίνωσης στα ποντίκια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν φυσικό φάρμακο στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης και χρόνιας πνευμονικής λοίμωξης.

Θεραπεύει τη σεξουαλική δυσλειτουργία

Μπορεί να θεραπεύσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία, ειδικά στους άνδρες, καθώς το κόκκινο τζίνσενγκ μπορεί να αντιμετωπίσει τη στυτική δυσλειτουργία.
ΠΗΓΗ:http://bovary.gr

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μας

Table of Contents Hide Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μαςΟφέλη από…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

Μην κόψεις ποτέ το σημείο: Το ένα και μοvαδικό πράγμα που πpέπει να κάvεις αν σε τσιμπήσει φίδι το καλοκαίρι

Φίδι και καλοκαίρι πάνε μαζί, για αυτό παρακάτω υπάρχουν οδηγίες για τις…

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε