Τηλεδιάσκεψη Λ. Αυγενάκη με εκπροσώπους εργαζομένων Ν. Ηρακλείου: «Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας θα ενισχυθεί και άλλο προς στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων»

 

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης.

 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για «τη γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα την θετική εικόνα της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο» και αναγνώρισαν τις προσπάθειες για την στήριξη των εργαζομένων, καθώς και την ενίσχυση των εργαζομένων των οποίων οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν ανέστειλαν τις εργασίες τους. Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, την απασχόληση και τα διακιώματα των εργαζομένων και ανέφεραν συγκεκριμένα προβλήματα σε επιμέρους κλάδους, όπως το εποχικό προσωπικό, οι μακροχρόνια άνεργοι, επιμέρους κλάδοι που έχου εξαιρεθεί των ευνοϊκών μέτρων, καθώς και η ανάγκη παράτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντέδρασε άμεσα, ψύχραιμα, αποφασιστικά και υπεύθυνα στη διαχείριση αυτής της κρίσης βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την υγεία των πολιτών μας εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου, άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, τη συστράτευση και του ιδιωτικού τομέα και με δέσμες μέτρων οικονομικής ενίσχυσης».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «Μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δις €». Και πρόσθεσε «Επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, όπως η οριζόντια ενίσχυση των 800 €, στο σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, βοηθάμε τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να μην υπάρξουν απολύσεις».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επεσήμανε και τα μέτρα στήριξης των ανέργων: «προχωράμε, μέσω του ΟΑΕΔ, σε τροποποίηση του προγράμματος στήριξης μακροχρόνια ανέργων. Συνολικά θα προσφερθούν 8.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το πρόγραμμα επεκτείνεται σε όλα τα ΝΠΔΔ και αυξάνεται η επιδότηση από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, αλλά  και το ανώτατο όριο από τα 600  στα 750 € μηνιαίως. Επίσης, έχει ήδη ανακοινωθεί  σειρά προγραμμάτων. Το πρώτο καλύπτει 36.500  ανέργους συμπολίτες μας από 18 έως 67 ετών, για κοινωφελή εργασία και θα ακολουθήσουν, προς το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, νέα προγράμματα για 100.000 ανέργους. Συνολικά 136.500 άνθρωποι θα καλυφθούν από αυτά τα προγράμματα».

 

Κλείνοντας ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε ότι «προφανώς, τα μέτρα στήριξης αξιολογούνται και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Ήδη, ετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί, τις επόμενες μέρες, ένα νέο πακέτο μέτρων, κυρίως, για ρτους εργαζόμενους στον τουρισμό. Συνεχίζουμε και ασκούμε πιέσεις και σε επίπεδο ΕΕ για μια συνολική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.  Άλλωστε, πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση με δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία που πλήττει όλες τις χώρες, και φυσικά επηρεάζει συνολικά την ΕΕ, η οποία πρέπει να λειτουργήσει με αλληλεγγύη».

 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοριας, η Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κα. Ελένη Μανουσάκη, η Πρόεδρος Σωματείου Καθαρ/ριών κα. Στέλλα Φοδελιανάκη, ο Πρόεδρος Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ. Σταύρος Σεραφειμίδης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε το στέλεχος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης.

 

 

You May Also Like

Δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδος

Δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και…

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τις 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ

    Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τις 300.000 επιταγές κοινωνικού…

Αλλάζει η κατάθεση πινακίδων

Είναι μια συναλλαγή που γίνεται κάθε χρόνο από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που…

Κλείνει μεγάλο εργοστάσıο στη χώρα μας – Στο δρóμο 300 εργαζόμενοι

Η ΓΣΕΕ, ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση

Συντάξεις Αυγούστου 2019: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές στα Ταμεία

Συντάξεις Αυγούστου 2019: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές στα Ταμεία

Αντιπεριφερειάρχες σε Σκουρλέτη: Κατέθεσαν τέσσερις άξονες για αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Αντιπεριφερειάρχες σε Σκουρλέτη: Κατέθεσαν τέσσερις άξονες για αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Νίκος Χαρδαλιάς: Ανατροπή της τελευταίας στιγμής σε όσα ξέραμε – Έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα

Νίκος Χαρδαλιάς: Ανατροπή της τελευταίας στιγμής σε όσα ξέραμε – Έκτακτη ενημέρωση…

Επιδότηση 39 ευρώ στο ρεύμα για τα νοικοκυριά και 65 ευρώ για τις επιχειρήσεις – Στα 40 ευρώ για το φυσικό αέριο

Όσα ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας για τον Φεβρουάριο

Φρούτα από… χρυσάφι: Γιατί διπλασιάστηκε φέτος η τιμή σε καρπούζια, κεράσια και βερίκοκα;

Table of Contents Hide Παραγωγοί και ενώσεις καταναλωτών εξηγούν στην «Κ» πώς…

Στάθης Λιβαθινός: Σοκάρουν οι καταγγελίες από Ανάπηρους καλλιτέχνες

Στάθης Λιβαθινός: Σοκάρουν οι καταγγελίες από Ανάπηρους καλλιτέχνες