Η οικονομική κρίση, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, η περιστασιακή εργασία και η ανασφάλεια ιδίως για τους νέους πτυχιούχους, οδηγούν στις χώρες του εξωτερικού μεγάλο μέρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Και όσοι όμως παραμένουν στην Ελλάδα είναι πρόθυμοι να την εγκαταλείψουν και να μεταναστεύσουν είτε στην Ευρώπη ή και αλλού. Αυτό εξάλλου δείχνουν αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό του νεανικού πληθυσμού, ηλικίας 18 έως 24 ετών και συγκεκριμένα το 74% (των ερωτηθέντων), ενδιαφέρεται να εργαστεί στο εξωτερικό προκειμένου να ακολουθήσει το επάγγελμα που έχει σπουδάσει αλλά και να έχει έναν αξιοπρεπή μισθό, εγκαταλείποντας σε πολλές περιπτώσεις την εργασία ανάγκης την οποία κάνει στην Ελλάδα προκειμένου να ανταποκρίνεται στα προς το ζην.

 

Από την ίδια έρευνα (της Randstad Hellas) προκύπτει ότι το 57% του συνόλου των Ελλήνων εργαζομένων είναι πρόθυμο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για την κατάλληλη θέση εργασίας, με τις γυναίκες να υπερτερούν (61%) έναντι των ανδρών (55%).

Σε ό,τι αφορά στον «Δείκτη Κινητικότητας» για την αγορά εργασίας, δείκτης που αξιολογεί την προσδοκία των εργαζομένων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες και βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση, τον φόβο απόλυσης, την ανάγκη των εργαζομένων για νέες προσωπικές προκλήσεις και το επίπεδο αισιοδοξίας ότι θα βρουν δουλειά αλλού, αυτός αυξήθηκε από 103 μονάδες το δ’ τρίμηνο του 2015 σε 107 μονάδες στο α’ τρίμηνο του 2016, στοιχείο που δείχνει ότι οι περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι εκτιμούν ότι θα εργάζονται κάπου αλλού κατά το επόμενο εξάμηνο.

 

Μεγάλη όμως είναι και η εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί στον εργαζόμενο πληθυσμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρούν την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους έξι μήνες, οι γυναίκες έχουν το υψηλότερο ποσοστό φόβου απώλειας εργασίας που αγγίζει το 46%, ενώ στους άνδρες, το ποσοστό ανέρχεται στο 39%.

 

Η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τον φόβο απόλυσης, είναι αυτή των 55-67 ετών (50%) και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών και 45-54 ετών με ποσοστό 49%.

 

Καθόλου μικρό όμως δεν είναι και το ποσοστό των εργαζομένων που επιθυμεί να αφήσει την τωρινή του εργασία και να αναζητήσει νέα απασχόληση. Στην αντίστοιχη ερώτηση ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2015 38% των εργαζομένων στρέφεται στην αναζήτηση νέας εργασίας το α’ τρίμηνο του 2016 το ποσοστό αυξήθηκε σε 39%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.