Τρία φορολογικά νομοσχέδια αναμένεται να πάρουν σύντομα το δρόμο για τη Βουλή, όπως άλλωστε προανήγγειλε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόκειται για νομοθετήματα τα οποία έχουν επανειλημμένως ανακοινωθεί ότι είναι έτοιμα να κατατεθούν στη Βουλή αλλά οι μήνες περνούν και δεν έρχονται.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο πρόκειται το αργότερο έως τις 5 Αυγούστου που η Βουλή θα κλείσει να έχουν γίνει νόμος του κράτους και, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Τα νομοσχέδια αυτά αφορούν στην ενίσχυση του πλαστικού χρήματος, την εθελοντική αποκάλυψη “αδήλωτων” κεφαλαίων και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Πλαστικό χρήμα

Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για τις φετινές αποδείξεις, θα προβλέπει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει αν δαπανούν έως και το 30% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να λαμβάνουν το αφορολόγητο όριο. Θα προβλέπει επίσης σταδιακή αλλά υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών πληρωμών POS σε όλη την αγορά καθώς και εκπτώσεις φόρου για τις δαπάνες με κάρτα σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως είναι οι γιατροί. Η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά.

Αποκάλυψη καταθέσεων

Οι φορολογούμενοι που έχουν κεφάλαια τα οποία δεν έχουν δηλώσει στο παρελθόν, θα έχουν το δικαίωμα να τα αποκαλύψουν κάνοντας χρήση σχετικών κινήτρων που πρόκειται να δοθούν. Πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει αρκετούς μήνες να έρθει στη Βουλή καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το περιεχόμενό του αποδείχθηκαν δύσκολες και χρονοβόρες.

Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι ο φόρος για τη νομιμοποίηση “μαύρων” κεφαλαίων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα. Θα προβλέπεται και μερική ή ολική απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα εξαρτώνται από τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή ενώ δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματά του.

Καπνικά

Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει τη σήμανση και καταχώρηση σε ειδικό αρχείο όλων των διακινούμενων προϊόντων καπνού. Οι βασικές ρυθμίσεις  νομοσχεδίου περιλαμβάνουν, την καθιέρωση συστήματος αδειοδότησης σε κάθε στάδιο της αλυσίδας των καπνικών προϊόντων.

Προβλέπεται η έκδοση ειδικών αδειών από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παρασκευή των καπνικών.  Στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικότερος ο έλεγχος διακίνησης του καπνού και του εξοπλισμού παραγωγής των σχετικών προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

 

Πηγή: http://www.orizontespress.gr/www.capital.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Γερμανία: Κατακόρυφη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Γερμανία: Κατακόρυφη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Οδηγίες για το «μπόνους» των 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Οδηγίες για το «μπόνους» των 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους…

Υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τον Moody’s

Την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από «Ba3» σε «B1»,…

Πότε ανοίγει το Youth Pass στο gov.gr – Η προθεσμία

Το επίδομα Youth Pass θα λάβουν 200.000 νέοι

Πώς θα σώσουμε την πρώτη κατοικία: Οι 3 λύσεις για τους δανειολήπτες – Προβληματισμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Table of Contents Hide Νέο μήνυμα Σταϊκούρα στις τράπεζεςΣτο 5,6% η ανάπτυξηΗ…

Επίδομα 534 ευρώ: Οι προϋποθέσεις για τις αναστολές τον Ιανουάριο – Οι νέοι δικαιούχοι

Επίδομα 534 ευρώ: Οι προϋποθέσεις για τις αναστολές τον Ιανουάριο – Οι…

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Ξεκινάει την Πρωτοχρονιά θεσμοθετείται το e-pronoia

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζεται ότι το Κοινωνικό…

Πετρέλαιο θέρμανσης: Χωρίς μπόνους η επιδότηση-Oι «τυχεροί» νέοι δικαιούχοι

Ξεκινάει αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

MyDATA: Υποχρεωτικά από σήμερα για όλους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τα ηλεκτρονικά βιβλία

MyDATA: Υποχρεωτικά από σήμερα για όλους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τα ηλεκτρονικά βιβλία