Με ρυθμό χελώνας συνεχίζεται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων δημιουργώντας πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών για το πώς και πότε θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η κυριότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το πρωί της Τετάρτης ( 18/5 ) είχαν υποβληθεί 1.081.779 φορολογικές δηλώσεις. Με δεδομένο ότι οι συνολικές φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια, προκύπτει ότι έχει υποβληθεί μόλις το 17% των φορολογικών δηλώσεων. Γιατί αυτό είναι πονοκέφαλος για το υπουργείο Οικονομικών; Διότι απομένουν μόνο 43 ημέρες για να ολοκληρωθεί η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το σύστημα θα πρέπει να δέχεται ημερησίως περίπου 120.000 φορολογικές δηλώσεις. Είναι όμως μια θεωρητική προσέγγιση αυτή διότι είναι δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας το σύστημα θα κληθεί να σηκώσει πολύ μεγάλους όγκους φορολογικών δηλώσεων δημιουργώντας ανησυχίες για την λειτουργία του. Πάντως μετά τον τερματισμό της αποχής των φοροτεχνικών έχει αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων.

Στην οδό Καραγιώργη Σερβίας γνωρίζουν τα προβλήματα και για αυτό το λόγο ήδη κάνουν σκέψεις για μια παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, εφόσον βέβαια αυτό κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που έχει εξεταστεί είναι να παραμείνει ανοικτό το σύστημα υποβολής των δηλώσεων έως και τις 15 ή 20 Ιουλίου για να απορροφηθεί ο όγκος των δηλώσεων, χωρίς όμως να αλλάξουν οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου που προκύπτει με το εκκαθαριστικό.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο ημερολόγιο πληρωμής του εκκαθαριστικού, ο φόρος εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο είναι ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει αυτό το ημερολόγιο με την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να πληρώσουν την εφορία σε έξι μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να είναι μια ομαλή η ταμειακή διαχείριση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Από φέτος και κατ’ απαίτηση των θεσμών καταργήθηκε η έκπτωση 2% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

ΔΥΠΑ – «Πάω Μπροστά»: Νέες αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα των 400€ σε εργαζόμενους

Ξεκίνησε η γ’ φάση του προγράμματος «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες

Με επιχορήγηση 14.800 ευρώ

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας

Με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και επιχορήγηση 14.800 ευρώ