Τον «Καρυοθραύστη» παρουσιάζουν το Θεατρικό Εργαστήρι «Πλατφόρμα 9+3/4» και ο Σύλλογος Γυναικών Μεσοποταμίας

Ένα ξεχωριστό δρώμενο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Άργους Ορεστικού, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 και ώρα 21:00 από το Θεατρικό Εργαστήρι «Πλατφόρμα 9+3/4» και τον Σύλλογο Γυναικών Μεσοποταμίας.

Πρόκειται για τον «Καρυοθραύστη» όπου νεαροί μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου «Πλατφόρμα 9+3/4» καθώς και μέλη του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Μεσοποταμίας, με περισσή αγάπη και αποφασιστικότητα, αναλαμβάνουν τους ρόλους τους!

Ποιος είναι ο Καρυοθραύστης; Πώς και από πού ξεκινά η ιστορία του;

Το έτος 1816 γράφτηκε ένα παραμύθι από τον Γερμανό συγγραφέα Έρνστ Χόφµαν µε τίτλο «ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» το οποίο διασκευάστηκε από έναν, από τους πιο πολυδιαβασµένους Γάλλους συγγραφείς, τον Αλέξανδρο ∆ουµά. Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό μαγικό παραμύθι, για µία κούκλα παιχνίδι που χαρίζει στη μικρή Κλάρα ο νονός της Ντροσελµάγιερ, σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ο Καρυοθραύστης, ή όπως λέγεται στα ρωσικά Στσελκούντσικ ήταν ένα κινούμενο στρατιωτάκι που λειτουργούσε ως Καρυοθραύστης. Η μικρή Κλάρα ονειρεύτηκε µία ιστορία µε ήρωα τον Καρυοθραύστη και τον εαυτό της, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Αυτή την ιστορία πήρε ο Τσαϊκόφσκι και την έκανε μπαλέτο σε δύο πράξεις:

Στην πρώτη πράξη, όταν η γιορτή τελείωσε και οι καλεσμένοι έφυγαν, η Κλάρα μπήκε στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον Καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμήθηκε και μεταφέρθηκε σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγάλωσε μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσα τους και ο Καρυοθραύστης, ζωντάνεψαν και ρίχτηκαν στη μάχη µε μεγάλα ποντίκια που εισέβαλαν στο δωμάτιο. Τελικά ο Καρυοθραύστης κέρδισε τη μάχη και μεταμορφώθηκε σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από τη Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από τη χώρα των Ζαχαρωτών µε τη νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένεια της, το µόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Όλα τα ανωτέρω θα «ζωντανέψουν» σε μία και μοναδική μαγική βραδιά, στο πολιτιστικό κέντρο του Άργους Ορεστικού, με τη μέριμνα της Γεωργίας Παρασκευοπούλου, ιδιοκτήτριας του Θεατρικού Εργαστηρίου «Πλατφόρμα 9+3/4» του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Μεσοποταμία Καστοριάς. Η ίδια είναι αριστούχος απόφοιτη της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης «Ροντίδη» με δίπλωμα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σπούδασε φωνητική στο κλασικό τραγούδι, είναι λυρική σοπράνο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο κλασικό πιάνο. Το έτος 2003 δημιούργησε τη «Θεατρική Ομάδα Γυναικών Καστοριάς» και το έτος 2009 δημιούργησε και διευθύνει μέχρι σήμερα την «Γυναικεία Χορωδία Μεσοποταμίας» κοινά μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μεσοποταμίας. Η Γεωργία Παρασκευοπούλου συμμετέχει στο Θέατρο, ανέβασε παραστάσεις με την «Θεατρική Ομάδα Γυναικών Καστοριάς» και τους μαθητές της «Πλατφόρμας 9+3/4» με δική της διασκευή και σκηνοθεσία. Το έτος 2014 παρήγαγε ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ξέχασε με».

Το έτος 2011 ήταν το ξεκίνημα της μεγάλης πορείας, η ίδρυση της «Πλατφόρμας 9+3/4». Ιδιοκτήτρια η ίδια, διευθύνει τις δράσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου, όπου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά όλους τους πολίτες, που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την θεατρική τέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας. Περιλαμβάνει εβδομαδιαία θεατρικά εργαστήρια Υποκριτικής και Αυτοσχεδιασμού για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, καθώς και σεμινάρια για όλες τις ειδικότητες του Θεάτρου σε σκηνογραφία, ενδυματολογία, φωτισμούς και μουσική.

Για όσους θέλουν να γνωρίσουν «εκ των έσω» την προετοιμασία μιας παράστασης, θεατές που θέλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή στις πρόβες και τις παραστάσεις, επισκέπτες που έχουν την περιέργεια να εξερευνήσουν την «Πλατφόρμα 9+3/4» μπορούν στο Θεατρικό Εργαστήρι της Μεσοποταμίας, να μάθουν από την Γεωργία Παρασκευοπούλου ([email protected]) τις κρυφές πτυχές από την ιστορία και τη λειτουργία των σκηνών του.

Ταυτόχρονα, θέλοντας να εμβαθύνει τους δεσμούς των νέων ηθοποιών με την πραγματικότητα του επαγγέλματος, δημιουργεί η ίδια εξειδικευμένα σεμινάρια σε όσους επιθυμούν συνεχή κατάρτιση στο αντικείμενο του Θεάτρου ή θέλουν να διευρύνουν την ενασχόληση τους με το Θέατρο, σε δράσεις σχετικά με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και προσφορά. Ενισχύει τέλος, τις παράλληλες δράσεις με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, όπου στέκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με ειδικό πρόγραμμα για την θεατρική τέχνη στα σχολεία.

Η αγαστή και αδιάλειπτη συνεργασία του Θεατρικού Εργαστηρίου «Πλατφόρμα 9+3/4» με τον Σύλλογο Γυναικών Μεσοποταμίας, έχει «βαθιές ρίζες» και τα αποτελέσματα αυτής της «καρποφορίας» συχνά τη …γεύονται όσοι έχουν την τύχη να παραβρεθούν σε ορισμένες από τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν.

Με αρκετές διασκευές, πάντα στο πλαίσιο του πρωτότυπου κειμένου, ο «Καρυοθραύστης» προσκαλεί φίλες και φίλους, μικρούς και μεγάλους, στο πολιτιστικό κέντρο του Άργους Ορεστικού, με δωρεάν είσοδο για να υπάρξει η ευκαιρία σε όλους, να δουν από κοντά τα όνειρα να είναι πασπαλισμένα µε αγάπη. Η αγάπη ανεξαρτήτως συμβόλου της, είτε αυτό είναι ένας «Καρυοθραύστης» ή κάτι άλλο, γεννάται µε την προσφορά!

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους της ελληνικής επαρχίας, που έχουν να επιδείξουν την αξία της προσφοράς, μέσα από δρώμενα πολιτιστικά, δημιουργώντας κουλτούρα στις γενιές που έρχονται…

 

You May Also Like

Μια παραγωγική συνεργασία έγινε στο ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Μια παραγωγική συνεργασία έγινε στο ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Δήμος Καστοριάς: Δημόσια διαβούλευση για το τελικό ΕΣΣΒΑΑ

Την Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 παρουσιάστηκε και συζητήθηκε μέσα από τη διαδικασία…

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου μήνυσε τον Παντελή Περιβολάρη

Σε μήνυση και αγωγή κατά του κ. Περιβολάρη προέβη η Ολυμπία Τελιγιορίδου…

“Οι μικροί reporters”συμπεριλήφθηκε στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας “Ορεστίς”

Η σχολική εφημερίδα του 1ο Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού

ΣΓΚ:ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ

ΣΓΚ:ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ…

Ομαδικό Εργαστήριο αυτογνωσίας με θέμα: “Γνωρίζοντας τον εαυτό μου, διαχειρίζομαι την ανεργία μου” στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Άργους Ορεστικού

Ομαδικό Εργαστήριο αυτογνωσίας με θέμα: “Γνωρίζοντας τον εαυτό μου, διαχειρίζομαι την ανεργία…

Οι θεατρικές παραγωγές «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΚΕ» παρουσιάζουν την πιο ευφάνταστη κωμωδία στο θερινό σινεμά ΟΛΥΜΠΙΟΝ!

Την Πέμπτη 30/6 στις 21.30!

Εκστρατεία των Καστοριανών της Νέας Υόρκης για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Καστοριάς

Εκστρατεία των Καστοριανών της Νέας Υόρκης για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Καστοριάς

Δήμος Άργους Ορεστικού: «Οι ατυχείς δηλώσεις του  κ. Τζηκαλάγια  σχετικά με το σφαγείο  του Δήμου, οφείλονται σε άγνοια»

Δήμος Άργους Ορεστικού: «Οι ατυχείς δηλώσεις του  κ. Τζηκαλάγια  σχετικά με το…