Γροθιά στην απαισιοδοξία φαίνεται πως έδωσαν φέτος τις γιορτές οι Έλληνες και έτσι αψηφώντας τα capital controls, αλλά και βοηθούντος του καλού καιρού αποφάσισαν να περάσουν τις διακοπές τους σε γοητευτικούς χειμερινούς προορισμούς της πατρίδας μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, η πληρότητα έφτασε μέχρι και 80%, σημειώνοντας αύξηση 20% από πέρυσι.

Σε αυτά δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, που κλασικά είναι οι Έλληνες, οι οποίοι έψαξαν δωμάτιο λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα σε χειμερινούς προορισμούς όπως η Καστοριά.

Όλη η Ελλάδα φέτος τα Χριστούγεννα είχε την τιμητική της και το καλό κλίμα θα συνεχίσει και την Πρωτοχρονιά, όπου, ήδη, οι κρατήσεις έχουν ξεπεράσει το 70%.

Παραδοσιακοί χειμερινοί προορισμοί, μάλιστα όπως η πόλη μας η Καστοριά μπορεί να φτάσουν πληρότητα ακόμα και 90%, ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς το γενικότερο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο.

Αιτίες για την επάνοδο των Ελλήνων στις αποδράσεις των Χριστουγέννων οι αρκετά δελεαστικές τιμές, αλλά και η ανάγκη να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι μπορούσε να βρει κανείς δωμάτιο σε τιμές μειωμένες κατά 10-20% από πέρυσι.

Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Παύλου Πρόεδρος των Καταλυμάτων στο Ν. Καστοριάς ,” Πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες χρονιές όσο αναφορά τα Χριστούγεννα και την πληρότητα των καταλυμάτων αν και έγιναν κάποιες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής οι οποίες όμως καλύφθηκαν…Πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα στο Νομό μας πήγαν καλά. ‘’ , ενώ συνέχισε φανερά αισιόδοξος και για την Πρωτοχρονιά αν και λίγο προβληματισμένος λόγω της αλλαγής του καιρού με χιόνια και παγωνιές λέγοντας ‘’ Η κακοκαιρία προβληματίζει τους επισκέπτες ενόψει Πρωτοχρονιάς και αυτό είναι ένα πρόβλημα για εμάς, καθώς αναμένονται χιονοπτώσεις. Υπάρχει φόβος για τον δρόμο για το πώς θα έρθουν. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και να μην έχουμε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. ‘’

Τουριστική κίνηση σε επίπεδα ρεκόρ για το Νομό Καστοριάς… Το τετραήμερο των Χριστουγέννων, καταγράφηκε ιδιαίτερη υψηλή πληρότητα σε ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής καθώς ήταν πολλοί εκείνοι που επέλεξαν την περιοχή για τις ημέρες των εορτών.

Η πόλη της Καστοριάς αλλά και τα γύρω όμορφα γραφικά χωριά του Νομού Απόσκεπος, Σιδηροχώρι, πλημμύρισαν από κόσμο ενώ το αδιαχώρητο έγινε στην νότια πλευρά της λίμνης όπου οι επισκέπτες απολάμβαναν την βόλτα τους δίπλα στην λίμνη Ορεστιάδα.

Πέρα από κείνους που έκαναν τη βόλτα τους, ακόμη περισσότεροι ήταν όσοι κινήθηκαν προς το Σπήλαιο του Δράκου αλλά και στη μαγευτική διαδρομή του εσωτερικού γύρου της λίμνης.

Τα μαγαζιά εστίασης και οι καφετέριες βούλιαξαν από κόσμο, με τους επιχειρηματίες να χαρακτηρίζουν την κίνηση πρωτοφανή και να ετοιμάζονται πυρετωδώς τώρα για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις για χιονόπτωση, είναι σίγουρο ότι η Καστοριά θα καταγράψει ρεκόρ επισκεψιμότητας.

 

Ο Νομός Καστοριάς έζησε ένα τετραήμερο υψηλής τουριστικής κίνησης, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη και αυξάνει τις υποχρεώσεις όλων.

 

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινήθηκε η αγορά της Καστοριάς

Σημαντικά επηρεασμένη από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι η τοπική αγορά, η οποία ωστόσο τις τελευταίες ημέρες κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς. Οι στολισμένες βιτρίνες και ο διάκοσμος στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, τον οποίο επιμελήθηκαν οι επιχειρηματίες, έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα χαρούμενη, σε μια προσπάθεια των εμπόρων που στοχεύει στο να βελτιώσουν και να τονώσουν την αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών και κατ’ επέκταση να αυξήσουν την κίνηση στα εμπορικά καταστήματά τους.

 

Τα σημάδια της λιτότητας μπορεί να είναι εμφανή από πλευράς καταναλωτών, οι οποίοι έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις αγορές τους, δίνοντας κατά κύριο λόγο προτεραιότητα στα τρόφιμα και στην προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, ωστόσο η καλή διάθεση έφερε τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα πλήθος κόσμου στα καταστήματα σκορπώντας χαμόγελα αισιοδοξίας στους εμπόρους. Καταναλωτές και επιχειρηματίες αντάλλαξαν χαρούμενες ευχές, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για το δυνατόν ταχύτερη έξοδο από την κρίση, η οποία εδώ και μια πενταετία έχει οδηγήσει την κοινωνία σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

 

Για άλλη μια χρονιά οι καταναλωτές φέτος πραγματοποιούν αγορές με το «σταγονόμετρο», δίνοντας προτεραιότητα στην προμήθεια τροφίμων και των απαραίτητων ειδών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς όπως συμβαίνει οι οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις στα σπίτια αναμένεται να προτιμηθούν ως λύση από πολλούς αντί του ρεβεγιόν.

 

Ως δεύτερη επιλογή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, είναι η αγορά παιδικών ειδών, όπως ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια, με δεδομένο ότι τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, τα οποία έχουν την τιμητική τους, ενώ ακολουθεί η κατηγορία των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Σε ό,τι αφορά τα δώρα και τις προσωπικές τους αγορές, οι καταναλωτές αναζητούν στις περισσότερες περιπτώσεις οικονομικές λύσεις.

 

Το τοπικό λιανικό εμπόριο βιώνει μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών, καθώς πολλά καταστήματα δίνουν καθημερινό αγώνα για να διατηρηθούν στην αγορά. Εν τούτοις το πνεύμα των ημερών δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Οι έμποροι γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν στο τέλος του χρόνου, καθώς και τις καθημερινές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, και κρατούν μικρό καλάθι.

‘’ Τα πράγματα την περίοδο των Χριστουγέννων δεν πήγαν πολύ καλά ή καλύτερα δεν πήγαν τόσο καλά όσο εμείς θα περιμέναμε λίγος κόσμος ειδικά στις αρχές της εβδομάδος πριν τα Χριστούγεννα και αν εξαιρέσει κανείς το διήμερο πριν την ημέρα των Χριστουγέννων όπου παρατηρήθηκε μια σημαντική κίνηση οι υπόλοιπες μέρες ήταν λες και ήταν καθημερινές‘’ , τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Πανταζής.

Ευελπιστεί όμως ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του και αισιοδοξεί ότι αυτές τις ημέρες θα υπάρξει μια ανάκαμψη του τζίρου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι καθηλωμένος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι περιμένουν κάτι το ιδιαίτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Η Π.Ε. Καστοριάς συνεχίζει τις Διανομές Προϊόντων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ

Η Π.Ε. Καστοριάς  συνεχίζει  τις Διανομές Προϊόντων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής…

Θ. Μάνος: Εξέταση των αγροκτημάτων που επλήγησαν από την κακοκαιρία

«Βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό των παραγωγών»

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620” σας καλεί σε ποδηλατοβόλτα

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620” σας καλεί σε ποδηλατοβόλτα

Επιτέλους νερό…μετά από 2 χρόνια στον Άγιο Αθανάσιο

Μια διαφορετική όψη έχει πλέον το βουνό που βρίσκεται εντός της πόλης…

Στον Κόμβο του Γκιόλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη και τον Θ.Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Μάνο

Τα «κόκκινα» τμήματα του πρώην ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας που δεν περνάνε τη βάση του δέκα

Τα «κόκκινα» τμήματα του πρώην ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας που δεν περνάνε τη…

«Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική Στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» 2017-2018

«Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική Στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» 2017-2018. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής…

Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Καστοριάς με το ξεκίνημα εφαρμογής των Μέτρων Επιπέδου 4

  Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Καστοριάς με το ξεκίνημα εφαρμογής των…

Με 9 θέματα η 11η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

    Με 9 θέματα η 11η  συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της…