Η Τουρκία κινδυνεύει να διολισθήσει σε «βαθιά ύφεση» εξαιτίας της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων που έχει επιβάλει ο Τούρκος πρόεδρος στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η Τουρκία κινδυνεύει να διολισθήσει σε «βαθιά ύφεση» εξαιτίας της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων που έχει επιβάλει ο Τούρκος πρόεδρος στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Στη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη προέβη ο ο Ρόμπιν Μπρουκς, οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, ο εν λόγω οικονομολόγος επισήμανε πως «τα επιτόκια δεν είναι παρά ένα μέσον για να επιτευχθεί ένας σκοπός, τα μειώνουμε για να τονωθεί η ανάπτυξη». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η Τουρκία επιτυγχάνει –δυστυχώς– το ακριβώς αντίθετο, καθώς κινδυνεύει να διολισθήσει σε βαθύτατη ύφεση εξαιτίας αυτής της πολιτικής, που έχει οδηγήσει απότομα σε εκτόξευση το κόστος δανεισμού της χώρας. Πράγματι τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου κυμαίνονται σε επίπεδα κοντά στο 25%, ενώ καθίσταται διαρκώς ακριβότερη η εξυπηρέτηση του τουρκικού χρέους. Στο μεταξύ, η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό της Τουρκίας στο δυσθεώρητο 36,08%, που υποβαθμίζει διαρκώς το βιοτικό επίπεδο του τουρκικού λαού.

Σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Dunya αναφέρει ότι μετά τις δύο τελευταίες μειώσεις των επιτοκίων και τη συνεπακόλουθη εκτόξευση του πληθωρισμού, στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και τα καταστήματα  της Τουρκίας επικρατεί ησυχία, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν. «Παρά τις εκπτώσεις που προσφέρουν τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα και τους δρόμους, οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν μειωθεί σημαντικά», τονίζει ο Σινάν Ενσέλ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ενωμένων Εμπορικών Σημάτων. Ο ίδιος προβλέπει, άλλωστε, πως η πτώση της κατανάλωσης θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Τις εκτιμήσεις του φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Τουρκία που υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 68,9 μονάδες. Σημείωσε, εν ολίγοις, το χαμηλότερο επίπεδό της από το 2004, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις δεν έχουν τέλος για την Τουρκία. Η JPMorgan προέβλεψε προ ημερών ότι ο  πληθωρισμός ενδέχεται να έχει εκτοξευθεί στο 55% μέχρι τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο του τουρκικού λαού δέχεται περαιτέρω πλήγμα και από την ενεργειακή κρίση. Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει αναγκάσει τους Τούρκους να μεταχειρίζονται τα αυτοκίνητά τους μόνον σε περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητα. Τη μεταβολή αυτή στη συμπεριφορά των Τούρκων οδηγών αντανακλούν τα στοιχεία που φέρουν την κίνηση στους δρόμους να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ το περασμένο Σάββατο σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από μερικές εβδομάδες.

ΠΗΓΗl:

You May Also Like

Τουρκία: Η δίκη για τον γάμο ενός κοριτσιού 6 ετών και η ισλαμική σέχτα με «βούλα» Ερντογάν

Η δίκη άρχισε στις 31 Ιανουαρίου κεκλεισμένων των θυρών (όλως τυχαίως;)

Οι 10 κανόνες του επιχειρείν που γέννησαν την πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου

Οι 10 κανόνες του επιχειρείν που γέννησαν την πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου

Σκότωσαν τη μοναδική οικογένεια λευκών καμηλοπαρδάλων. Μια τρομερή απώλεια για τη φύση

Σκότωσαν τη μοναδική οικογένεια λευκών καμηλοπαρδάλων. Μια τρομερή απώλεια για τη φύση

H Γάζα βομβαρδίζεται ανηλεώς – Τελεσίγραφο Ισραήλ: Εγκαταλείψτε – Κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων

Πάνω από 423.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Κατέβασμα… τέλος: Λουκέτο σε 263 δημοφιλείς «πειρατικές» ιστοσελίδες

Κατέβασμα… τέλος: Λουκέτο σε 263 δημοφιλείς «πειρατικές» ιστοσελίδες

Πράσινοι και Αριστερά κατά Μέρκελ στη Γερμανία: «Όχι όπλα – βοήθεια στην Τουρκία»

Πράσινοι και Αριστερά κατά Μέρκελ στη Γερμανία: «Όχι όπλα – βοήθεια στην…

Η γενναία μητέρα φάλαινα που γέννησε ενώ είναι τυλιγμένη σε σκοινιά εδώ και εννέα μήνες

Ταξίδεψε 1.300 μίλια για να φέρει στον κόσμο το μικρό της. Αδύνατη…

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα,…

Μικροσκοπικά τοπία μέσα σε κουτιά καραμέλας

Μικροσκοπικά έργα τέχνης που απεικονίζουν τοπία από όλο τον κόσμο

Πρίγκιπας Φίλιππος: Σκεπασμένος με τον ελληνικό σταυρό – Όλα για την κηδεία του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ

Table of Contents Hide Πρίγκιπας Φίλιππος: 73 χρόνια στο πλευρό της ΒασίλισσαςΣτρατιωτικές…