Τουρκικά ΜΜΕ: Απορρίφθηκε αίτημα για να ανοίξει τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Για «παραβιάσεις της ελευθερίας κατά της μουσουλμανικής μειονότητας» κατηγορούν την Ελλάδα τουρκικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, τονίζοντας πως αυτό απορρίφθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Τουρκίας, η Ελλάδα απέρριψε αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας ώστε να ανοίξει χώρο λατρείας στη Θεσσαλονίκη.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού Εκπαίδευσης Μουσουλμάνων της Μακεδονίας – Θράκης γράφει η Daily Sabah, υπέβαλε επίσημη αίτηση για το άνοιγμα ενός τόπου λατρείας αφού ολοκλήρωσε τις απαραίτητες προκαταρκτικές προετοιμασίες σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς.

Προηγούμενες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις τοπικές αρχές πριν την επίσημη καταχώριση της αίτησης, μια διαδικασία που διήρκεσε δύο χρόνια.

Αργότερα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας άφησε εντελώς στην τύχη του τη διαδικασία αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, καθώς το Υπουργείο απέρριψε την αίτηση λόγω «έλλειψης πρόσθετων εγγράφων και τεχνικών λεπτομερειών».

Μέλη του ιδρύματος επέκριναν σφοδρά την απόφαση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υπονοεί πως οι Μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων θα πρέπει να προσεύχονται στους δρόμους όταν η κοινότητα θέλει να εκτελέσει τα θρησκευτικά της καθήκοντα, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

«Η ανεπιθύμητη στάση της χώρας απέναντι στον μουσουλμανικό πληθυσμό της δεν είναι νέο φαινόμενο» σχολιάζει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα, η Αθήνα ήταν γνωστή ως η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί, παρόλο που υπάρχουν περίπου 300.000 μουσουλμάνοι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Τον Νοέμβριο του 2020, για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα, η Αθήνα έγινε μάρτυρας των εγκαινίων ενός επίσημου τζαμιού, καθώς τα χρόνια προσπαθειών της μουσουλμανικής κοινότητας τελικά απέδωσαν».

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στην εποχή της Τουρκοκρατίας στη χώρα, λέγοντας πως εκείνη την εποχή «υπήρχαν πολλά τζαμιά και άλλη οθωμανική αρχιτεκτονική σε όλη την Ελλάδα», «ωστόσο, οι ταραχές και η ανεξαρτησία πυροδότησαν ένα κύμα κατά το οποίο όλη αυτή η αρχιτεκτονική καταστράφηκε ή αφαιρέθηκε, αφήνοντας τελικά την Αθήνα χωρίς κανένα τζαμί». «Στην πραγματικότητα, η έλλειψη τζαμιών της Αθήνας είναι κανόνας για την πλειονότητα των ελληνικών πόλεων, καθώς τα μόνα επίσημα επιβεβλημένα τζαμιά στη χώρα βρίσκονται στη βόρεια συνοριακή περιοχή με την Τουρκία, όπου ζουν μέχρι και 150.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας» προσθέτει.

Παράλληλα, αναφέρεται σε «ελληνικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής και της τουρκικής μειονότητάς της, από το κλείσιμο τζαμιών και την κατάρρευση ιστορικών τζαμιών, έως την άρνηση αναγνώρισης της εκλογής των μουσουλμάνων από τους μουσουλμάνους τους» κάτι το οποίο, όπως τονίζεται, έχει καταδικάσει η Τουρκία. «Αυτά τα μέτρα παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, καθώς και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καθιστώντας την Ελλάδα ένα κράτος που παραβιάζει τον νόμο», λένε Τούρκοι αξιωματούχοι σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τέλος, η Daily Sabah αναφέρεται και στους μουφτήδες λέγοντας πως η εκλογή τους «έχει γίνει ένα ακόμη σημείο διαμάχης που προκάλεσε προβλήματα στους μουσουλμάνους της χώρας». «Παρόλο που ρυθμίζεται από τη Συνθήκη της Αθήνας του 1913, ένα σύμφωνο ελληνο-οθωμανικής αυτοκρατορίας που εφαρμόστηκε από την Αθήνα το 1920, ότι η κοινότητα θα μπορεί να εκλέξει τους δικούς τους μουφτήδες, το 1991» σημειώνει η εφημερίδα, «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα ακύρωσε τη συνθήκη και άρχισε παράνομα να διορίζει τους ίδιους τους μουφτήδες. Οι μουφτήδες που διορίστηκαν από το ελληνικό κράτος έκτοτε σφετερίστηκαν το δικαίωμα δικαιοδοσίας των ντόπιων μουσουλμάνων σε θέματα οικογενειακής και κληρονομιάς. Η πλειονότητα των Μουσουλμάνων Τούρκων στη Δυτική Θράκη δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που διορίζονται από το ελληνικό κράτος και αντ ‘αυτού εκλέγουν το δικό τους» καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ:https://seleo.gr/

You May Also Like

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Ξενοδοχείο στη Λευκάδα έβαλε ένα γιοτ στην πισίνα και το νοικιάζει για διαμονή!

Οι παροχές που προσφέρει είναι ιδιωτική πισίνα, wifi αλλά και ό,τι άλλο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Σάμος – Ελικόπτερο: Το χρονικό της μοιραίας υδροληψίας

Δύο νεκροί από το τετραμελές πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που έπεσε κοντά…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…