Η γυναίκα ομολόγησε με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία του άντρα της, όμως κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο το οποίο πίστεψε ότι οι ανακριτές τη βασάνισαν

29 Φεβρουαρίου 1988. Ήταν λίγα λεπτά πριν τις 12 το βράδυ και η 43χρονη Ε.Ζ περπατούσε βιαστικά προς το σπίτι της. Πριν προλάβει να περάσει το κατώφλι, συνάντησε μία γειτόνισσα. Κοντοστάθηκε και με μία προσποιητή φυσικότητα, γύρισε να της μιλήσει. «Αν τυχόν σε ρωτήσει ποτέ η Αστυνομία για μένα, να καταθέσεις ότι ήμουν σπίτι από τις 8 μέχρι και τις 11:45».

Μία μυστηριώδης εξαφάνιση και μία ανήσυχη σύζυγος

Η Ε.Ζ και ο Θ.Ζ. ήταν χρόνια παντρεμένοι. Εκείνη ήταν υπάλληλος στην Πολιτική Αεροπορία, ενώ αυτός μάγειρας και πρώην ναυτικός. Η 13χρονη κόρη τους φοιτούσε στο γυμνάσιο. Φαινομενικά, ήταν μία συνηθισμένη οικογένεια με μία ήρεμη καθημερινότητα. Ποτέ «δεν είχαν δώσει δικαιώματα» στην ήσυχη γειτονιά της Αργυρούπολης όπου διέμεναν, ενώ είχαν καλές σχέσεις με όλους. Τουλάχιστον μέχρι εκείνο το βράδυ.

Ήταν λίγο πριν τις 12 τη νύχτα της 29ης Φεβρουαρίου όταν η ΕΖ άρχισε να τηλεφωνεί σε γνωστούς, φίλους και συγγενείς. Ο άντρας της είχε αργήσει να επιστρέψει και η ίδια ανησυχούσε. Πρώτα πήρε στο εστιατόριο που δούλευε ο σύζυγός της στο Καλαμάκι. Την ενημέρωσαν ότι ο 51χρονος μάγειρας δεν είχε εμφανιστεί στο πόστο του εκείνη την ημέρα. Ύστερα πήρε την κουνιάδα της, η οποία επίσης της είπε ότι δεν είχε νέα του.

Το επόμενο πρωί, πήγε στην ασφάλεια για να δηλώσει την εξαφάνισή του. Οι αστυνομικοί που την εξυπηρέτησαν δήλωσαν ότι ήταν φανερά αναστατωμένη. Αφού έδωσε τα στοιχεία του, περιέγραψε την κατάσταση. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Οι αρχές δήλωσαν την εξαφάνιση του άντρα και έστειλαν σήμα σε όλα τα τοπικά τμήματα. Η αγωνία δεν κράτησε πολύ.

Λίγες μέρες αργότερα, το μυστήριο είχε λυθεί. Ένας οδηγός που περνούσε από το Μπουγιουκάκι, σημείο έξω από το Καπανδρίτι, παρατήρησε κάτι περίεργο στην άκρη του δρόμου. Το θέαμα που αντίκρισε όταν πλησίασε ήταν αποτρόπαιο. Αμέσως ειδοποίησε την τροχαία και μέσα σε λίγη ώρα, το σημείο είχε κυκλωθεί από περιπολικά.

Ο άντρας που κειτόταν νεκρός στην άκρη του δρόμου ήταν ο ΘΖ. Το πρόσωπό του ήταν ελαφρώς παραμορφωμένο από μία σφαίρα, ενώ ολόκληρο το κεφάλι του ήταν καλυμμένο από το σακάκι του. Ήταν εμφανές ότι δεν επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα.

Η χήρα ομολογεί κι ύστερα ανακαλεί

Αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες και οι ανακρίσεις για την εξιχνίαση της δολοφονίας. Αν και η Ευαγγελία με τη στάση της δεν είχε κινήσει τις υποψίες των αρχών, οι μαρτυρίες που άρχισαν να φτάνουν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές. Μία συγκεκριμένη, όμως, στάθηκε αφορμή ώστε να στραφούν όλα τα βλέμματα πάνω της.

Μία γυναίκα του περιβάλλοντος της οικογένειας κατέθεσε πως παλαιότερα η σύζυγος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει το άνδρα της δυο φορές. Οι τρόποι, μάλιστα, που της εκμυστηρεύτηκε ήταν ιδιαίτερα «ευφάνταστοι» και καταδείκνυαν την ψυχραιμία των κινήσεων της, οι οποίες σίγουρα δεν είχαν γίνει εν θερμώ.

Την πρώτη φορά είχε βραχυκυκλώσει το ψυγείο του σπιτιού, ενώ τη δεύτερη είχε διοχετεύσει με σύριγγα αέρα στις φλέβες του, όταν είχε χάσει τις αισθήσεις του από το ποτό.

Έτσι, η χήρα κλήθηκε να δώσει δεύτερη κατάθεση. Αυτή τη φορά έπεσε σε πολλές αντιφάσεις. Τότε, οι ανακριτές άρχισαν να την πιέζουν περισσότερο. Δεν χρειάστηκε, όμως, και πολύ. Μερικές ώρες αργότερα, η 43χρονη «λύγισε» και ξεκίνησε να εξιστορεί τα τραγικά γεγονότα της 29ης Φεβρουαρίου.

Το βράδυ εκείνο, κατά τις 8, πήρε με το αυτοκίνητο τον άνδρα της από τη δουλειά του. Κατευθύνθηκαν προς τη Χαλκίδα, όπου βρισκόταν το εξοχικό τους. Στο δρόμο, άρχισαν για κάποιο ασήμαντο λόγο να μαλώνουν. Τότε, όπως είπε ο σύζυγός της έβγαλε από την τσέπη του ένα περίστροφο και απείλησε να τη σκοτώσει. Αυτή αντέδρασε και ακολούθησε πάλη. Δίχως να αντιληφθεί πώς, το όπλο εκπυρσοκρότησε και ο άντρας τραυματίστηκε θανάσιμα. Όπως είπε στην αστυνομία, μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί, πανικοβλήθηκε. Αποφάσισε να σταματήσει παράμερα στο δρόμο και να αφήσει το σώμα του νεκρού συζύγου της εκεί. Ύστερα, επέστρεψε στην Αργυρούπολη, όπου επί μια ώρα έπλενε το αυτοκίνητο και ξεφορτωνόταν τις «ματωμένες» αποδείξεις. Έπειτα, το άφησε καθαρό σε ένα άδειο οικόπεδο και το σκέπασε με το κάλυμμα για να μην τραβάει τα βλέμματα. Στο δρόμο προς το σπίτι συνάντησε μία γειτόνισσα. Πάνω στον πανικό της, της ζήτησε να καταθέσει ότι την είχε δει μέσα στο σπίτι της νωρίτερα το βράδυ εκείνο, αν ποτέ τη ρωτούσαν οι αστυνομικοί. Το ίδιο δασκάλεψε αργότερα και την κόρη της. Παράλληλα, έλεγε ότι το αμάξι είναι στο συνεργείο για επισκευή.  Αυτή ήταν τουλάχιστον η εκδοχή της χήρας για το πως συνέβησαν τα γεγονότα. Μάλιστα, ήταν σε θέση να υποδείξει στους αστυνομικούς τα ακριβή σημεία όπου πέταξε τα ματωμένα πατάκια του αυτοκινήτου.

Συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες. Η υπόθεση έμοιαζε εύκολη και η μοίρα της χήρας προδιαγεγραμμένη. Ωστόσο, στο δικαστήριο συνέβη η έκπληξη. Η κατηγορούμενη τα αρνήθηκε όλα. Ισχυρίστηκε ότι οι ανακριτές τη βασάνισαν και της απέσπασαν την ομολογία με τη βία. Δίχως να χρειαστεί να προβάλει άλλα επιχειρήματα, οι ένορκοι πείστηκαν. Έτσι, κρίθηκε αθώα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερη.

Η τελική δικαίωση

Οι συγγενείς του θύματος, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την απόφαση. Άσκησαν έφεση και η υπόθεση εκδικάστηκε το 1996, οκτώ χρόνια μετά. Αυτή τη φορά, υποστήριξε ότι ο άντρας της είχε σχέσεις με ανθρώπους της νύχτας. Ανέφερε μάλιστα τα ονόματα των φερόμενων ως δολοφόνων του. Η ίδια, όπως ισχυρίστηκε, ήταν πολύ τρομοκρατημένη την εποχή εκείνη και δεν μπορούσε να πει την αλήθεια.

Ωστόσο, το Μικρό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών δεν την πίστεψε με την ίδια ευκολία. Ο εισαγγελέας έκρινε την κατηγορούμενη ένοχη για συνέργεια στο έγκλημα. Σύμφωνα με την ετυμηγορία, υπήρχε σίγουρα ένα ακόμα άτομο, το οποίο δεν είχε αποκαλυφθεί, που βοήθησε τη γυναίκα στη διάπραξη του φόνου.

Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν 12 χρόνια κάθειρξη.

mixanitouxronou.gr

You May Also Like

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

«Δε νιώθω τα πόδια μου»: Το χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στη μπασκέτα που κανείς φίλαθλος δεν θα ξεπεράσει

Table of Contents Hide Η καριέρα του Μπόμπαν ΓιάνκοβιτςΤο προσωνύμιοΤο μοιραίο ατύχημα…

Σάμος – Ελικόπτερο: Το χρονικό της μοιραίας υδροληψίας

Δύο νεκροί από το τετραμελές πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που έπεσε κοντά…

Ξενοδοχείο στη Λευκάδα έβαλε ένα γιοτ στην πισίνα και το νοικιάζει για διαμονή!

Οι παροχές που προσφέρει είναι ιδιωτική πισίνα, wifi αλλά και ό,τι άλλο…

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…