#image_title

Είναι γλυκό, νόστιμο, διατίθεται σε διαφορετικές ποικιλίες και μπορείτε να το καταναλώσετε με διαφορετικούς τρόπους

Είναι γλυκό, νόστιμο, διατίθεται σε διαφορετικές ποικιλίες και μπορείτε να το καταναλώσετε με διαφορετικούς τρόπους – Όποιον κι αν επιλέξετε, τα οφέλη είναι εξασφαλισμένα.

Είτε το προτιμάτε απλωμένο σε μια φρυγανιά με λίγο βουτυράκι, είτε στο τσάι σας, το μέλι είναι ένα φυσικό και πεντανόστιμο γλυκό τρόφιμο, από το οποίο μπορείτε να αντλήσετε πολλά οφέλη.

Μεταξύ άλλων, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα και τον πονόλαιμο, να θεραπεύσει πληγές και να ανακουφίσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Reviewsη κατανάλωση μελιού συσχετίστηκε με μείωση της φλεγμονής και των παραγόντων κινδύνου καρδιομεταβολικής υγείας, που αυξάνουν την απειλή καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Ειδικότερα, μια ομάδα ερευνητών από το Τορόντο διεξήγαγε μια μετα – ανάλυση 18 ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών με 1.000 συμμετέχοντες. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, με την κατανάλωση σακχάρων να αποτελεί μόλις το 10% της θερμιδικής τους πρόσληψης. Σε ό,τι αφορά στο μέλι, κατανάλωναν περίπου 40 γραμμάρια καθημερινά, ποσότητα που ισοδυναμεί σε 2 κουταλάκια του γλυκού.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η προσθήκη μελιού σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με τη μείωση διάφορων παραγόντων κινδύνου, όπως της γλυκόζης στο αίμα, της συνολικής, καθώς και της «κακής» LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και άλλων βιοδεικτών φλεγμονής. Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, ότι ενισχύει την «καλή» HDL χοληστερόλη και συμβάλλει στη βελτίωση ορισμένων βασικών δεικτών καρδιομεταβολικής υγείας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα περισσότερα οφέλη προέκυψαν από αγνό, ανεπεξέργαστο και μονοποικιλιακό μέλι.

«Το μέλι δείχνει να μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να ρυθμίζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, παρά το γεγονός ότι περιέχει υδατάνθρακες. Μπορεί, επίσης, να προστατεύσει από τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή», λέει η αμερικανίδα διατροφολόγος Kimberly Gomer, διευκρινίζοντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως του είδους και της ποιότητας του μελιού, η υπερκατανάλωση ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. «Ζούμε στην εποχή που ο προδιαβήτης μαστίζει και βιώνουμε μια επιδημία παχυσαρκίας. Κι ενώ η μελέτη δείχνει ότι οι περιορισμένες ποσότητες μελιού μπορούν να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, η μείωση της συνολικής πρόσληψης σακχάρων είναι το κλειδί για να προστατευθείτε από αυτούς τους κινδύνους, ιδιαίτερα όσοι αντιμετωπίζετε μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, ή αντίσταση στην ινσουλίνη», λέει η δρ. Gomer. Παράλληλα, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι δε συστήνουν την κατανάλωση μελιού εάν γενικά αποφεύγετε τη ζάχαρη, αλλά αντίθετα την αντικατάσταση άλλων γλυκαντικών ουσιών που πιθανώς καταναλώνετε, όπως κρυσταλλική ζάχαρη ή σιρόπια, με το μέλι, για να μειώσετε τους κινδύνους που σχετίζονται με την καρδιομεταβολική υγεία.

πηγή: ygeiamou

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Πως να αρχίσετε να αντιστρέφετε το αυτοάνοσο νόσημά σας

Πως να αρχίσετε να αντιστρέφετε το αυτοάνοσο νόσημά σας

Ρίγανη: Το ταπεινό φυτό που θεραπεύει σχεδόν τα πάντα και δεν κοστίζει τίποτα

Η ρίγανη προέρχεται από τη λέξη «όρος» και «γάνος» που σημαίνει η…

Χαμηλός αιματοκρίτης: 7 ιδανικές τροφές γα να τον ανεβάσετε

Table of Contents Hide Ο αιματοκρίτης αφορά στο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…