Η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών, από την πρώτη στιγμή της υπουργικής απόφασης για τον «Ενιαίο Τύπο Σχολείου» που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά, διατύπωσε τη θέση της με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και επισημάνσεις, δίχως αυθαίρετες συνθηματολογίες και χωρίς στερεότυπες εκφράσεις παλαιού τύπου συνδικαλισμού.

Συγκεκριμένα διατυπώσαμε τα εξής:

  • Η απόφαση για τον «Ενιαίο Τύπο Σχολείου» αποτελεί αιφνιδιαστική κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας εν μέσω ‘‘υποτίθεται’’ «Εθνικού και Κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία». Αποτελεί, δηλαδή, μονομερή κίνηση που μέσα σε μια νύχτα ανατρέπει τη στοχοθεσία και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου. Για το λόγο αυτό αποσύραμε τη συμμετοχή μας, στα πλαίσια των εκπροσωπήσεων της ΔΟΕ, στον “εθνικό διάλογο”.

  • Η εκπαιδευτική κοινότητα μάχεται και υποστηρίζει διαχρονικά ένα Ενιαίο Σχολείο για όλα τα παιδιά. Ένα Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης όλων των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και θα εξομαλύνει τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες. Ένα Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο με προοδευτικό και σταθερό παιδαγωγικό προσανατολισμό.

  • Πιστεύουμε και παλεύουμε για ένα Σύγχρονο, Δημόσιο, Δημοκρατικό, Πολυεπιστημονικό, Διαπολιτισμικό και Ολοήμερο Σχολείο. Το σύγχρονο Δημοτικό σχολείο πρέπει να ανταποκρίνεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Οφείλει, δηλαδή, να παρέχει τις βασικές γνώσεις, αρχές και αξίες για τη διαμόρφωση ενός κριτικά σκεπτόμενου και μορφωμένου ατόμου. Παράλληλα, οφείλει να αναδεικνύει την τέχνη, τον πολιτισμό και την τεχνολογία της εποχής που συμβάλλουν καθοριστικά στη συγκρότηση του μορφωτικού και αξιακού συστήματος των ατόμων. Επίσης να συμβάλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των κοινωνικών και μορφωτικών ανισοτήτων, που υπάρχουν και αναπαράγονται στη σημερινή του μορφή.

  • Το Δημόσιο Σχολείο καλύπτει μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες από τη γέννησή του. Συνεπώς πρέπει να αρθεί ο περιορισμός των προϋποθέσεων (βεβαιώσεις ή υπεύθυνες δηλώσεις εργασίας των γονιών) για τη συμμετοχή ενός μαθητή στο ολοήμερο τμήμα. Να υπάρχει ένας σταθερός υπεύθυνος δάσκαλος που θα φέρει την ευθύνη του όλου ολοήμερου προγράμματος και θα στηρίζει τη λειτουργία του. Να καλύπτεται η εκπαιδευτική αναγκαιότητα της ενισχυτικής διδασκαλίας ανεξάρτητα από χρονικό όριο, αφού καμία πολιτική ηγεσία δεν προσέλαβε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό που χρειάζονται τα σχολεία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Να καλυφθεί η κοινωνική αναγκαιότητα της πρωινής ζώνης του ολοημέρου στα σχολεία (π.χ. έχουμε πολλούς μεταφερόμενους μαθητές, ειδικά στην ύπαιθρο, που βρίσκονται στο σχολείο από τις 7 ή/και 7:30 το πρωί)

  • Αποτελεί χρέος όλων μας, της εκπαιδευτικής και συνδικαλιστικής κοινότητας, η διεκδίκηση για την κάλυψη όλων των οργανικών και λειτουργικών θέσεων στις σχολικές μονάδες. Αποτελεί κοινή βάση όλων μας ο σταθερός αγωνιστικός προσανατολισμός για τη διεκδίκηση Μόνιμων Διορισμών στην Εκπαίδευση και η σύσταση οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες στα σχολεία της χώρας.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. δεν πρόκειται να ασχοληθεί με άλλον έναν «αλληλοσπαραγμό» μεταξύ κομματικών παρατάξεων παλαιάς κοπής που ενδιαφέρονται μονάχα ν’ αποδείξουν πως είναι πιο αγωνιστές και περισσότερο διεκδικητές από τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να τσουβαλιάζουν και εν τέλει να υποβαθμίζουν τις προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Αυτά δεν ενδιαφέρουν ούτε τη βάση των εκπαιδευτικών αλλά και ούτε τη γονεϊκή κοινότητα.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. ασχολείται με τον διαρκή αγώνα για ένα Δημόσιο Σχολείο –ασχέτως με το πώς θα ονομάζεται– που θα ικανοποιεί τις μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες όλων των μαθητών χωρίς εξαιρέσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Πατήρ Χρήστος Μήτσιος: Ο εκπληκτικός ιερέας που εξομολογεί νέους με κιθάρες και ποτά

<<Ο Χριστιανός ότι νηστίες κι αν κάνει αν δεν έχει αγάπη για…

Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές έκαψαν σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία του ΝΑΤΟ έξω από το Προξενείο των…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

«Διέλυσε» με λίγα λόγια τον Πορτοσάλτε ο διασωθείς των Τεμπών Άγγελος Τσιαμούρας

«Είσαι σοβαρός; Λες τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;»

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…